Pogled na Špansko banko v Madridu. Foto: EPA
Pogled na Špansko banko v Madridu. Foto: EPA
Ciper in Španija zaprosila za pomoč

Španski gospodarski minister Luis de Guindos je v pismu vodji evrske skupine Jean-Claudu Junckerju zapisal, da država potrebuje do 100 milijard evrov pomoči.
Finančni ministri evrskega območja naj bi o pomoči Španiji razpravljali na srečanju 9. julija. V pismu sicer natančne številke o pomoči ni, a de Guindos finančnim ministrom skupne evropske valute za izhodiščno točko predlaga poročilo Mednarodnega denarnega sklada o stanju španskih bank, skupaj z revizijo bančnega sistema, ki sta jo opravili nemška družba Roland Berger in ameriška Olivier Wym

an.
Španski minister je v pismu potrdil, da bodo pomoč dobile banke, in sicer prek tamkajšnjega sklada za prestrukturiranje bank (FROB). Svetovalni hiši Roland Berger in Olivier Wyman sta v reviziji ocenili, da španske banke v najslabšem primeru potrebujejo 62 milijard evrov.

Španska vlada, kot je v pismu izpostavil de Guindos, ponudbo evrskega območja, ki je državi pripravljeno posoditi denar, vidi kot zelo naklonjeno. Ob tem je minister dodal, da bodo evrskemu območju evra pri odločanju o primernih pogojih za posojilo ponudili vso pomoč.
Rešitev v ESM-ju?
Kot smo poročali v petek, si Slovenija želi, da bi španskim bankam pomagali s stalnim reševalnim skladom, evropskim mehanizmom za stabilnost (ESM), saj mora naša država v ta sklad vplačati osnovni kapital, potem pa operacije sklada ne povečujejo njenega dolga.
Pogodba o ESM-ju je bila podpisana februarja letos in mehanizem bo začel delovati, ko ga bo ratificiralo dovolj držav, da bo pokritih 90 odstotkov zajamčenega kapitala. ESM bo imel 700 milijard kapitala in do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti.

Ciper in Španija zaprosila za pomoč