Eden izmed vzrokov za znižanje bonitetne ocene Španiji je po mnenju S & P tudi val nasilnih protestov po državi. Foto: EPA
Eden izmed vzrokov za znižanje bonitetne ocene Španiji je po mnenju S & P tudi val nasilnih protestov po državi. Foto: EPA

Kot razlog za ta korak je S & P navedel recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti in družbene nemire, ki omejujejo vladne možnosti za reševanje finančne krize.

"Ob poglabljanju recesije"
Bonitetna hiša, ki obvladuje okoli 40 odstotkov svetovnega trga kreditnih agencij, je Španiji v sredo pripisala negativne napovedi, kar pomeni, da bi v primeru poslabšanja gospodarskih razmer lahko še dodatno znižala njeno bonitetno oceno.

"Na splošno, ob poglabljanju recesije, pa menimo, da bo vladna odločenost večkrat preizkušena od domačih volivcev, ki so bili prizadeti zaradi njihovih ukrepov," so zapisali v bonitetni hiši, ki domuje v New Yorku.

Španska vlada presenečena nad minusom
Državni sekretar na španskem ministrstvu za gospodarstvo Fernando Jimenez Latorre je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal, da jih je poteza bonitetne hiše S & P presenetila. "Te spremembe nismo pričakovali," je bil presenečen Jimenez Latorre in izrazil upanje, da bo agencija oceno zvišala, ko bodo izvedli zastavljene reforme in dosegli cilje glede znižanja primanjkljaja. Prepričan je, da agencija ni upoštevala učinkov že izvedenih reform.

Španija v evrskem začaranem krogu
Španija je sicer pred časom zaprosila za finančno pomoč območja evra za sanacijo bančnega sistema. Evrske države so ji za ta namen odobrile do 100 milijard evrov pomoči. Dilema Madrida, ali naj zaprosi za splošno pomoč sklada za stabilnost evra, je zdaj postala še bolj pereča. Španske oblasti se na vse pretege trudijo, da bi se temu izognile, zdaj pa bi bile lahko v to vendarle prisiljene.

Španija se je tako znašla v začaranem krogu. Konkurenčna bonitetna hiša Moody's je namreč pred časom namignila, da bi lahko v primeru splošne pomoči Španiji znižala oceno za dolgoročni dolg države.

Španija z vse nižjo bonitetno oceno
Španija z vse nižjo bonitetno oceno