Španske banke za rešitev potrebujejo pomoč EU-ja. Foto: EPA
Španske banke za rešitev potrebujejo pomoč EU-ja. Foto: EPA

Bruselj je Španiji sicer za sanacijo bank že odobril do 100 milijard evrov pomoči, a kot kaže, bo Madrid zaprosil za precej manj sredstev.

Območje evra je tej državi sicer že julija za reševanje bank odobrilo do 100 milijard evrov pomoči, a Španija uradno še ni zaprosila za pomoč. V javnost so medtem prišle že informacije, da bo država za sanacijo bank potrebovala do 60 milijard evrov, a kot kaže, bo potrebovala še manj.

Španija bo najbrž zaprosila za 40 milijard evrov pomoči, je pojasnil državni sekretar španskega ministrstva za gospodarstvo Fernando Jimenez Latorre.

Seznam kritičnih bank
Poročilo družbe Oliver Wyman bo Španiji namreč služilo kot podlaga za določitev končnega zneska zunanje pomoči za sanacijo njenega bančnega sistema. Kot izhaja iz poročila, pa kar sedem bank, med njimi banka Santander, pomoči ne bo potrebovalo. "Rezultati potrjujejo, da ima španski bančni sistem večinoma plačilno ustrezne in sposobne banke," lahko razberemo iz poročila.

Največ kapitala potrebujejo banke Bankia (24,7 milijarde evrov), Catalunyabank (10,8 milijarde evrov), NovaGalicia (7,2 milijarde evrov), Banco de Valencia (3,5 milijarde evrov), Banco Popular (3,2 milijarde evrov), BMN (2,2 milijarde evrov) in Ibercaja-Caja3-Liberbank (2,1 milijarde evrov).

Bančne skupine, ki jih je pregledovala svetovalna družba Oliver Wyman, sicer predstavljajo okoli 90 odstotkov premoženja španskega finančnega sistema. Španske banke so se v težavah znašle po poku nepremičninskega balona, do katerega je prišlo po izbruhu finančne in gospodarske krize leta 2008.