Srbija je za članstvo v Evropski uniji zaprosila leta 2009. Foto: EPA
Srbija je za članstvo v Evropski uniji zaprosila leta 2009. Foto: EPA

Odbor bo o resoluciji glasoval 1. marca, le nekaj dni pred zasedanjem Sveta, ki bo predvidoma znova odločal tudi o dodelitvi statusa kandidatke. Srbija je za članstvo v Uniji zaprosila decembra 2009. Po prijetju zadnjih haaških obtožencev Ratka Mladića in Gorana Hadžića je na vrhu EU-ja decembra lani pričakovala priporočilo za dodelitev statusa kandidatke, a se to zaradi nasilja na severu Kosova ni zgodilo.

Jelko Kacin pozval odbor k potrditvi članstva Srbije
Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je pozdravil napredek Srbije v zadnjem letu, odbor pa pozval, naj zavzame trdno stališče, da si Srbija zasluži status države kandidatke in datum začetka pogajanj o članstvu.

"Zadnja dva obtožena najhujših vojnih zločinov sta bila lani prijeta in izročena haaškemu sodišču. To je bil velik korak k vzpostavitvi pravičnosti, pomiritvi in zagotavljanju mirne prihodnosti regije," je dejal.

Največ pomislekov pri izvajanju pravosodne reforme
Kot pomemben napredek Srbije je Kacin izpostavil delovanje neodvisnih organov - ombudsmana in komisarja za zaščito enakosti ter civilne družbe, ki pomembno prispevajo k utrjevanju srbske demokracije.

Evropski poslanci imajo največ pomislekov glede izvajanja reforme pravosodja. Predstavnica Evropske komisije, vodja enote za Srbijo, Myriam Ferran je zagotovila, da Komisija podrobno spremlja proces, ki ima precej pomanjkljivosti, a gre dolgoročno v pravo smer.

Srbiji prav tako naj ne bi postavljali novih kriterijev, saj sta regionalna stabilnost in sodelovanje ključna pogoja napredka, ki sta veljala za "vse države, ki so vstopile v EU v letih 2004 in 2007, ter bosta veljala tudi za vse države Zahodnega Balkana".