Evropska unija
V pismu opozarjajo na netransparentno delovanje, nespoštovanje vladavine prava in neaktivnost Evropske komisije v primeru arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško ter od Junckerja zahtevajo, da "od Hrvaške jasno zahteva spoštovanje vladavine prava in implementacijo zavezujoče arbitražne razsodbe brez odlašanja". Foto: Reuters
       Izredno neodgovorno in nezrelo je, da Juncker in njegova komisija ne izvršujeta osnovne funkcije Evropske komisije kot varuhinje pogodb EU-ja. S tem rušita verodostojnost celotne Evropske unije in njenih vrednot.       
 Igor Šoltes
V pismu Junckerju očitajo tudi, da se je osebno odločil, da se o pravnem mnenju, ki daje prav Sloveniji, na kolegiju komisarjev sploh ni razpravljalo. Foto: BoBo

Dodaj v

Štirje poslanci pisali Junckerju, naj od Hrvaške zahteva spoštovanje arbitraže

Pismo štirih evropskih poslancev iz Slovenije
27. september 2018 ob 19:49
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Štirje bruseljski poslanci iz Slovenije so predsednika Evropske komisije (EK) Jeana-Clauda Junckerja v pismu pozvali, naj od Hrvaške zahteva spoštovanje arbitraže. Razsodba o meji med Slovenijo in Hrvaško mora biti implementirana, so opozorili.

Pod pismo, katerega pobudnik je bil Igor Šoltes (Zeleni), so se podpisali še Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS). V vednost so ga poslali tudi vsem evropskim komisarkam in komisarjem.

V njem opozarjajo na netransparentno delovanje, nespoštovanje vladavine prava in neaktivnost Evropske komisije v primeru arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško ter od Junckerja zahtevajo, da "od Hrvaške jasno zahteva spoštovanje vladavine prava in implementacijo zavezujoče arbitražne razsodbe brez odlašanja".

Poudarjajo, da alternative implementaciji arbitražne razsodbe ni; z objavo razsodbe je mogoče govoriti le še o njeni implementaciji in podrobnostih v zvezi s tem, ne pa tudi o vprašanju meje, ki je bilo s to razsodbo dokončno razrešeno.

Junckerjevo ravnanje "neodgovorno in nezrelo"
Šoltes je v izjavi za javnost pojasnil, da se je za poziv odločil, ker se je Juncker odločil ignorirati mnenje pravne službe Evropske komisije, da argumenti glede kršitev evropskega prava, ki jih je v predlogu tožbe predstavila Slovenija, držijo in da bi jih morala Evropska komisija podpreti. "Izredno neodgovorno in nezrelo je, da Juncker in njegova komisija ne izvršujeta osnovne funkcije Evropske komisije kot varuhinje pogodb EU-ja. S tem rušita verodostojnost celotne Evropske unije in njenih vrednot," je poudaril Šoltes.

V pismu Junckerju očitajo še, da se je osebno odločil, da se o tem pravnem mnenju na kolegiju komisarjev niti ni razpravljalo. Spomnili so ga na njegove lastne besede v govoru o stanju unije sredi meseca, da je Evropska unija skupnost, ki temelji na pravu, da je treba spoštovati vladavino prava in da je sodne odločitve treba spoštovati. "Pričakujemo, da boste ravnali v skladu s tem in podkrepili svoje lastne besede," so zapisali.

Spoštovanje arbitražne odločbe je zelo pomembno tudi za prihodnost celotne regije, opozarjajo poslanci.

Slab zgled za Zahodni Balkan
"Vaš molk v tem primeru daje slab zgled tudi državam Zahodnega Balkana in pošilja sporočilo, da medsebojno dogovorjenih zavez ni treba spoštovati. Ob upoštevanju kompleksnosti odnosov v regiji bi to lahko imelo resne posledice za prihodnost Zahodnega Balkana in njegovo stabilnost," so zapisali in poudarili, da če Evropska komisija "ne more zaščititi vladavine prava znotraj EU-ja, potem to zelo težko zahteva od drugih v mednarodni skupnosti, vključno z državami kandidatkami".

Peterle, Zver, Šulin in Tomc pisma niso podpisali
Evropski poslanci Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver (vsi EPP/SDS) se podpisu pisma niso pridružili. Kot so utemeljili v skupni izjavi, so poslanci iz vrst SDS-a v Evropskem parlamentu prepričani, da naslovnik ni pravilno izbran, saj je v Evropski komisiji za to vprašanje zadolžen prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Dodali so, da je podpis zavrnil tudi Lojze Peterle (NSi/EPP).

Menili so še, da za neuspešno pot iskanja rešitve obmejnega vprašanja s Hrvaško ni primerno iskati krivca drugje, npr. v evropskih institucijah, in spomnili, da je SDS od začetka nasprotovala načinu reševanja obmejnega vprašanja z arbitražnim sporazumom.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
vremenko
# 27.09.2018 ob 20:02
Peterle, Zver, Šulin in Tomc pisma niso podpisali

Jaz nepodpis razumem kot izdajo, sram jih je lahko.
kapljač
# 27.09.2018 ob 20:12
Peterle, Zver, Šulin in Tomc pisma niso podpisali
Evropski poslanci Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver (vsi EPP/SDS) se podpisu pisma niso pridružili.
-------------------------------------------------
Kot da jih Slovenija ni izvolila v EU parlament, temveč Nigerija.
Gerold III
# 27.09.2018 ob 20:06
Kljub temu, da je to le pesek v oči je pa vsaj odkrilo sprenevedanje desničarjev vključno s Peterletom, ki sem ga imel vsaj za delno normalnega. Res bi si želel imeti sposobno in konstruktivno desnico v Sloveniji.
Joker
# 27.09.2018 ob 20:26
Evropski poslanci Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver (vsi EPP/SDS) se podpisu pisma niso pridružili.

Zgodovina se ponavlja. Enkrat izdajalci, vedno izdajalci.
čezplotnik
# 27.09.2018 ob 20:50
Politika SDS. "Biti proti." Vsemu, brezpogojno, če ni naša ideja.
Zelo "konstruktivna" opozicija. Od nekdaj.

Kje so zdaj domoljubje, državotvornost, povezovalnost?
Kje ste, ko se je potrebno postaviti v bran slovenskim ribičem?
Sedaj pihate na dušo podjetnikom, gospodarstvenikom. Kje ste bili, ko je bilo potrebno debirokratizirati gospodarstvo, ko je bilo potrebno gospodarstvo spodbuditi, pripeljati morda kakšnega tujega vlagatelja, tuj kapital.

Klicali trojko, si želeli grškega scenarija. Jasno, prestrašenemu, ubogemu narodu bi bilo najlažje vladati.

Ubogi Janez na Betajnovi. Moč in pohlep. Za vsako ceno.
nikagaja
# 27.09.2018 ob 20:30
torej imamo v parlamentu eu ene nase poslance, ki podpirajo slovenijo in ene, ki ne podpirajo slovenijo. sds in nsi sta poden od podna.
noprou
# 27.09.2018 ob 20:06
ajde še eno pismo Timmermansu
Ples
# 27.09.2018 ob 21:00
Kakšna sramota, da si slovenski poslanec v Evropskem parlamentu in se javno postaviš na stran PROTI Sloveniji (kaj šele počnejo nejavno). Bljak.

Moramo vsi na volitve prihodnje leto in to popravit!
Mundus
# 27.09.2018 ob 20:49
"poslanci iz vrst SDS-a v Evropskem parlamentu prepričani, da naslovnik ni pravilno izbran, saj je v Evropski komisiji za to vprašanje zadolžen prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans"

Super, torej pričakujem, da mu že jutri pošljejo pismo z enako vsebino.
Čakamo.
ni maitre
# 27.09.2018 ob 21:17
Za sds-ovce je itak že od Cete jasno, da so se prodal. So samo glasovalna mašinerija EPP. Tam so zaradi ugodnosti in ne zaradi tega, da zastopajo Slovenijo. Isti tič je tudi Peterle.
stewie
# 27.09.2018 ob 20:01
Se pravi, da bo pod vsebino pisma videl 8 podpisov...
mirlav
# 27.09.2018 ob 20:42
peterle in zver sta do zdaj veliko slabega naredili,verjetno v prepričanju da je to prav, druga je opcija, da morajo to početi ,to pa je primitivno.
svabo
# 27.09.2018 ob 21:17
Zakaj se zavzema ekstremna desnica? Očitno navija za Hrvate, kot je vidno imamo dejansko samo 4 Slovenske poslance v Evro parlamentu. Ostali 4 zastopajo interese stranke......
london1982
# 27.09.2018 ob 21:13
Sej kaj pa bi od SDS lahko drugega pričakoval... Petokolonaši
K_ris
# 27.09.2018 ob 21:20
Zanimivo, kdo se ni podpisal. Seveda pa Sloveniji želijo vse najboljše, kaj ne?
Nikec3
# 27.09.2018 ob 21:32
A "domoljubi" iz SDS in NSi pa niso zahtevali, da komisija spoštuje arbitražo?
pero5
# 27.09.2018 ob 21:01
Cela afera o tem, kako pjandunker ni uvrstil razprave o arbitražnem sporazumu na dnevni red (raje je pravno mnenje, ki govori v prid Sloveniji, pospravil v predal), a tu se najdejo SDS bolniki, ki so ugotovili, da je za vse skupaj odgovoren Timmermans? Bravo! In to Slovenci podpirajo? Blagor ubogim, vsaj po smrti bodo imeli veliko.

Sicer pa podpiram akcijo. Vprašanje koliko lahko s tem dosežejo, je pa potrebno zavzeti jasno stališče, da naj se nehajo zaje**vat. Če so jih polna usta 'vladavine prava', naj se tega držijo tudi v primeru ene zakotne Slovenije.
Churchill W.
# 27.09.2018 ob 21:36
Petrle je že toliko časa v Bruslju, da je že pozabil, da je Slovenec!
Fuj in fej!
Ostali trije pa....jap, proceduralna napaka - naslovnik - je kriv, da ni vašega podpisa.
Fuj in fej!

Res da o teh modelih v Bruslju sploh ne vemo kaj delajo, komu so namenjeni, in komu so zvesti, ampak jaz imam že nekaj časa občutek, da je edini, ki mu je mar za vse Slovence in za Slovenijo samo Šoltes. Da pa bi lahko potrdil feeling, bi pa moral pogledati kaj je v teh letih podprl in kaj ne.

To pa bi bila mogoče lahko tudi naloga tega portala in novinarjev, ki pokrivajo novice EU.
Ker če pogledamo novice, je govora samo o ZDA, Kitajski, BrExit, Migranti,..... Kaj pa delajo naši poslanci in kako zastopajo Slovenijo, pa.......ah, ni časa. In ne da se prepisati ali prevesti. Za kaj takega je potrebno biti celo novinar!
Nikec3
# 27.09.2018 ob 21:34
OK, za Zvera mi je jasno, da je vojščak "erste klasse", ampak da niti Peterle ni normalen...
Ples
# 27.09.2018 ob 21:31
@nikagaja
ce ne delajo za slovenijo, nimajo tam kaj pocet.

No, tako. Kratko in jedrnato.
nikagaja
# 27.09.2018 ob 21:23
me zanima, kaj bi recimo v nemciji naredili s taksnimi izdajalci?
nepojmljivo.
toliko se pa moramo potruditi pri naslednjih volitvah, da sds in nsi ne pridejo v eu parlament.
ce ne delajo za slovenijo, nimajo tam kaj pocet.
pero5
# 27.09.2018 ob 21:14
Je pa žalostno, da se niti 8 poslancev med sabo ne more zmenit, kako bodo skupaj delvali v prid Slovenije - kar je njihova GLAVNA naloga. Razklanost Slovenije je prav žalostna, dokler bomo tako vlekli vsak na svojo stran ne bomo daleč prišli.
tomsk1
# 27.09.2018 ob 21:35
Sds in to neko NSi bomo na naslednjih volitvah zbrisali...ju ne bo več v parlamentu. Ivan bo pa itak kmalu krepnil... seže ves trese in izgleda bolj smrt kot življenje.

Tega ni na celem svetu od Vladivostoka do Lizbone kaj počnejo potomci izdajalcev (sds+nsi) v tej mikro državici SLO!
oliva
# 27.09.2018 ob 21:04
"Štirje poslanci pisali Junckerju, naj od Hrvaške zahteva spoštovanje arbitraže"

Bravo.
To. Mal (samo)iniciative, zato in za to s'm'o jih izvolili.
Da zastopajo naše interese.
.... seveda upoštevajoč realije oz. tudi objektivno, ne sam subjektivne slike; ampak tu gre ravno za oboje; gre za nas, našo mejo, in hkrati za skupno mejo, Schengen in še za pravni red in neke dogovore, ki naj bi se jih v nekem demokratičnem svetu in okolju držali...
gnusfraba
# 28.09.2018 ob 00:51
Ostudni, nagnusni izdajalec Janez Janša in njegovi ritolizniki.Na smetišče z njimi!
Jarik
# 28.09.2018 ob 00:44
Desnica je poklicala svojo vojsko naj blati forum, ajde belogardisti branite svoje vcepljeno izdajalstvo do slovenskega naroda.
qwatebriga
# 28.09.2018 ob 01:19
Podpiram tole pismo poslancev. Ce ne drugega, naj javmost vidi, kdo je domoljuben in kdo ne. Ja, in tudi jaz se vprasam, kje se skrivajo tisti, ki zberejo 25% glasov za SDS. Med frendi jih ne zavoham, tukaj na forumu jih je komaj za seme... kje so, zares? A so to res vecinoma kmetje in stara populacija?
Jarik
# 28.09.2018 ob 00:36
Sedaj se vidi na čigavi strani je desnica v Sloveniji. Isto kot v času 2. Svetovne vojne. Na strani tistih, ki napadejo ali kako drugače od zunaj izkoristiti Slovenijo in jim pri tem še pomaga.
Bravo SDS, NSI IN OSTALI IZDAJALCI SLOVENSKEGA NARODA.
Še danes ste ostali na isti strani, pa si želite sprave. Kakšna hipokrizija in zavajanje, da vas ni sram. Upam, da sedaj vidijo vsi vašo črno barvo srajce.
stari maček
# 27.09.2018 ob 21:30
Pa kdo voli SDS pa naj bo za poslance EU ali za naš DZ,ti ljudje delajo škodo Sloveniji.
Simba
# 27.09.2018 ob 23:06
Churchill: "Petrle je že toliko časa v Bruslju, da je že pozabil, da je Slovenec!
Fuj in fej!
Ostali trije pa....jap, proceduralna napaka - naslovnik - je kriv, da ni vašega podpisa.
Fuj in fej!"

Popolnoma strinjam. Teli izvržki so totalen poden. Matr kolk jest pogrešam eno normalno desnico v Sloveniji :S

Teli so prefarbanci. niso D od desnice. To ni patriotizem in to definitivno ni domoljublje.
Podpirajo CETA, podpirajo Drunkerja, podpirajo VSE OSTALO samo naše države ne in kar bi bilo dobro za državljane Slovenije.

Naslednjič ko vidim Petrleta al pa koga od teh kekcev jim pljunem v obraz...sori, v ksiht.
JBT
# 27.09.2018 ob 21:50
Kaj drugega od kvizlingov niti ni za pričakovati.
Mislim celo, da so oni svetovali Junckerju, da se naj ne opredeljuje in naj ignorira pravno mnenje.
stari maček
# 27.09.2018 ob 21:25
Nagnusno da podpiraš drugo državo,ne svoje domovine,trkajo se pa po prsih o domoljubju.
rdečinavijač
# 27.09.2018 ob 23:27
A desni poslanci ki jim je Junker prijatelj pa očitno raje izdajo Slovenijo kot pa nasprotujejo JJ., ki je seveda Junkerjev prijatelj.
Benevolentni82
# 27.09.2018 ob 23:26
...da naslovnik ni pravilno izbran...hahahahahhaha..verjetno jih je motila tudi barva ovojnice in da ni lepo pošiljati takšnih pisem nekomu, ki ima že tako težave z išijasom
SamoRes
# 27.09.2018 ob 23:12
Vi kar volite SDS in mahajte z zastavami še naprej. Domoljubje pa to.
sonchek
# 27.09.2018 ob 22:14
in potem se čudimo Junckerju, ki ima raje svojo politično opcijo kot pravo... pa saj so naši štirje izdajalci še slabši. Sramota.
KAROLINA
# 27.09.2018 ob 21:55
Tiste tam doli naj bo sram, da se moramo za "pljunek morja" takole pogajati. Bili smo in smo pomorska država, od tega ne odstopiti. Pripada nam prost izhod na morje! Kot v nekdanji SFRJ.
ibn Ghazi
# 27.09.2018 ob 21:08
In kaj bo drugače, če bo to, kar hočejo, Juncker od Hrvaške res zahteval? Požvižga se Hrvaška na arbitražo, saj ve, da ima podporo v mednarodnem okolju, da dobi še več ozemlja. Sprejela jo bo šele, ko bo soočena z blokado pri nadaljnjem evropskem integriranju (schengen, evro). Dotlej pa bi bilo treba na vsakem koraku opominjati, da Hrvaška krati obveznosti do manjšin, ko gre za čakavce in kajkavce, saj enim in drugim ne priznava niti pravice do (spodobnega) etničnega imena, kaj šele do ustrezne zaščite jezika.
KLIPAN
# 27.09.2018 ob 22:30
SDS-ovci samo še 1x več kažejo svoj pravi obraz in svoje Domoljubje.
Sramota, ni mi jasno kdo to voli.
30
# 27.09.2018 ob 21:19
Če bi Junkie to izjavil, bi bilo to dobro za državljane EU... ker to pač pomeni spoštovanje lastnega prava...
Ampak on ni zato tu... on je zato, da razdere EU
Ljubinica
# 27.09.2018 ob 21:37
Za zjokat vse skupaj :(
Churchill W.
# 27.09.2018 ob 21:42
Ali se lahko en vinogradnik “žrtvije” in vino preimenuje v Junker!
Tip bo za lastno vinsko znamko, zahteval od Hrvatov, da priznajo da je zgodovinsko celo Istra slovenska. Če pa se najdeta dva vinogradnika (en za bell, drug za črno vino) pa verjamem, da dobimo nazaj še Trst!

Vino bo šlo pa tudi v prodajo, tako da se tudi vinogradnika ne bosta žrtvovala zastonj in za domoljublje.
borut-blas
# 28.09.2018 ob 07:05
ljudje se niti ne zavedajo kolko škode je peterle naredil sloveniji
potuhnjena baraba in lažnivec , še o svojem raku je lagal
ampak uživa v bruslju in ga plačujemo za to da dela škodo
jozu
# 28.09.2018 ob 06:02
smo videli kako je janša reševal probleme za mejo ja,ko se je z sanadarjem sprehajal ob meji in kako je reševal težave z slovenskimi korošči na avstijskem koroškem tako da je igral golf z Jorgom Haiderom,.......
Fuk-U
# 28.09.2018 ob 00:01
Se vecja sramota pa je da imamo toliko izdajalcev v Sloveniji, ki volijo SDS.

Obstaja kaksna moznost da se te EU poslance odpoklice?

Ker kaj nam pomaga 8 poslancev EU parlamentu ce pa jih polovica ne zastopa Slovenskih interesov?

Junk-er in EU sta Junk, cimprej se naj EU reformira (razpostit parlament in komisijo, sam strošek pa same slabe stvari naredijo pridejo), in naj se ministri dobijo 1 krat na dva tenda in odlocijo kak pa kaj.

Kolko porabijo ti šarlatani v Brusslu na leto 1-2milijardi eurov? Vse kaj naredijo pa je da sami sebi zepe napolnijo.
Tao3
# 27.09.2018 ob 23:10
SĐS skrbi samo za Prijedorskega posojilojemalca, briga njih za Slovenijo. Če vabiš Thompsona v Slovenijo in hodiš v Knin na proslave ustašev, koga boš podpiral? Sramota za Slovenijo tale SĐS!
Spuzva
# 27.09.2018 ob 20:49
Pogrešam Barrosa.
jneja
# 28.09.2018 ob 06:03
SDS - dala sem vam glas, a ste ista sramota za SLO kot levica. Sram naj vas bo in vseh SDS-ovih ovc. Sramota.
jozu
# 28.09.2018 ob 05:58
SDS-su-janši je inters da ostane problem z hrvati odprt,a prišel bo dan ko se bodo stvari umirile in takrat bo prišlo na dan z papirji ji ki obstajajona hrvaškem in tudi pri nas pri komu doma zaklenjeni,za vso umazanijo in orožarski posel v "90" letih.
Fuk-U
# 27.09.2018 ob 23:49
SDS so ze od vedno izdajalci, nic se ni spremenilo.
Kazalo