"Če bi imeli to možnost, bi izkoristili ugodne polete, ki jih med severom Afrike in Evropo ponujajo nizkocenovni letalski prevozniki," so strokovnjaki zapisali v javnem pismu. Foto: Reuters

Javno pismo, objavljeno na spletni strani Open Democracy, je podpisalo več kot 300 vidnih akademikov. Med drugim kot povsem napačno kritizirajo označevanje migrantov za sužnje. V pismu opozarjajo, da se je začelo v EU-ju prebežnike, ki jih trgovci iz Afrike prek Sredozemskega morja tihotapijo v Evropo, označevati za sužnje. Med drugim je italijanski premier Matteo Renzi pred kratkim izjavil, da so ti tihotapci "trgovci s sužnji 21. stoletja". Izraz sužnji je že uporabila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

A kot opozarjajo strokovnjaki, so bili sužnji iz 18. stoletja Afričani, ki so jih z njihovih domov odpeljali na silo, medtem ko današnji migranti hočejo oditi, pišejo strokovnjaki v svojem pismu. "Če bi imeli to možnost, bi izkoristili ugodne polete, ki jih med severom Afrike in Evropo ponujajo nizkocenovni letalski prevozniki."

Nevarno izkrivljanje zgodovine
"To ni sodobna različica čezatlantske trgovine s sužnji. Poskus, da se jo zatre z vojaško silo, ni plemenit. Gre preprosto za nadaljevanje dolge tradicije, ko države (...) uporabljajo nasilje, da bi določenim skupinam ljudi preprečile svobodo gibanja," so zapisali. "Kako moralno opravičiti, da nekatere najbogatejše države na svetu svojo pomorsko in tehnološko moč uporabijo na način, ki vodi v smrti moških, žensk in otrok iz nekaterih najrevnejših in najbolj krvavih regij sveta?" se še sprašujejo akademiki in dodajajo, da se za odgovor na to vprašanje prodaja nevarno izkrivljanje zgodovine.

V pismu so se dotaknili tudi poročanja različnih medijev o vsebini tajnega dokumenta EU-ja o pomorski vojaški misiji, ki naj bi se začela julija. Dokument med drugim ugotavlja, da mednarodno pravo dopušča ukrepanje proti plovilom, če ti služijo "trgovini s sužnji". V skladu z vsebino dokumenta bo v okviru operacije med drugim prihajalo do fizičnega uničevanja plovil z migranti na krovu, zato obstaja velika verjetnost "postranske škode" oziroma smrtnih žrtev.

Bruseljski spletni bilten EUobserver je medtem v petek med drugim opozoril na vse pogostejše trditve, predvsem od nasprotnikov priseljevanja, da se med migranti v Sredozemlju morda skrivajo privrženci Islamske države (IS) in da je zato tudi z vidika varnosti nujno, da se tem plovilom ne dovoli v Evropo.

Strokovnjaki za boj proti terorizmu so te trditve zavrnili rekoč, da ima IS v svojih vrstah več kot dovolj borcev s potnimi listi držav članic EU-ja, ki lahko v Evropo pridejo veliko bolj varno in udobno kot pa na prenatrpanih plovilih s prebežniki.