Švica po enem letu znova uvaja omejitev priseljevanja. Foto: EPA
Švica po enem letu znova uvaja omejitev priseljevanja. Foto: EPA

Švica je 1. maja lani odpravila omejitve za priseljevanje iz osmerice članic EU-ja, s 1. majem pa bo število dovoljenj za bivanje znova omejila, in sicer na 2.000 letno.

Ob sprejetju odločitve so švicarske oblasti sporočile, da je po odpravi omejitev maja lani število izdanih dovoljenj za bivanje poraslo na 6.000, medtem ko so jih predtem glede na triletno povprečje izdali 2.075.

Poleg Slovenije omejitve zadevajo tudi Estonijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Poljsko, Slovaško in Češko. Švica, ki ni članica EU-ja, je pa v schengenskem prostoru, je lani omejitve za te države odpravila skupaj z Avstrijo in Nemčijo.

Na odločitev Švice so se ostro odzvali v Bruslju in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ahston je poudarila, da dogovor Unije s Švico tej državi omogoča omejitve dostopa priseljencev iz vsega EU-ja, ne pa iz določenih držav.

Po njenem mnenju tega ukrepa gospodarsko ne opravičujejo niti razmere na trgu dela niti število državljanov EU-ja, ki želijo pridobiti dovoljenje za bivanje v Švici.