Švica velja za davčno oazo sredi Evrope. Foto: EPA
Švica velja za davčno oazo sredi Evrope. Foto: EPA

"Moje sporočilo je zelo jasno. Naše članice imajo velika pričakovanja do Švice, da bodo v prihodnjih šestih mesecih vidni rezultati. Če se bo pojavil napredek v pogovorih, se lahko Švica izogne uvrstitvi na črni seznam," je v pogovoru za švicarska časopisa Tages Anzeiger in Le Temps dejal evropski komisar za obdavčenje in carinsko unijo, revizijo in boj proti goljufijam Algirdas Šemeta.

Šemeta je opozoril, da morata strani do konca irskega predsedovanja EU-ju sredi tega leta najti rešitev, sicer bodo nekatere članice Unije sprejele obrambne ukrepe, čeprav sam upa, da bo napredek do takrat zadosten.

EU si v pogovorih s Švico prizadeva za avtomatske izmenjave informacij pri upravnem sodelovanju na področju obdavčenja, čemur pa v Bernu za zdaj niso naklonjeni.

Na začetku lanskega decembra so Švica in ZDA parafirale dogovor o izmenjavi informacij o ameriških lastnikih švicarskih bančnih računov na podlagi ameriške zakonodaje, ki bo začela veljati letos.

V skladu z dogovorom bodo morali švicarski davčni organi ameriškim prijavljati podatke o računih ameriških davčnih zavezancev pri švicarskih finančnih ustanovah.

"Švica, ki je središče Evrope, uživa večino koristi od notranjega trga EU-ja, zato je jasno, da mora članicam EU-ja zagotoviti enako obravnavo kot drugim državam, kot so ZDA. Gre za načelno vprašanje," je še dejal Šemeta.

Pogajanja s Švico so del širšega načrta Unije, da se zoperstavi davčnim utajam in goljufijam, ki evropske države na leto oropajo za stotine milijard evrov davčnih prihodkov.