Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je dejal, da britanska premierka voditeljem članic ni povedala ničesar bistveno novega, a ocenjuje, da je bilo njeno politično sporočilo pozitivno. Foto: Reuters
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je dejal, da britanska premierka voditeljem članic ni povedala ničesar bistveno novega, a ocenjuje, da je bilo njeno politično sporočilo pozitivno. Foto: Reuters
Brexit
Čas za dosego dogovora o brexitu se izteka. Foto: Reuters
Voditelji članic EU-ja v Bruslju o pogajanjih glede brexita

O možnosti podaljšanja prehodnega obdobja se sicer ugiba že nekaj časa, oživljanje te ideje tik pred vrhom pa se zdi kot nov poskus, da se pogajanja premaknejo z mrtve točke.

Pogajanja so v slepi ulici zaradi vprašanja meje na irskem otoku, ki bo po brexitu edina kopenska meja med Združenim kraljestvom in EU-jem. EU namreč vztraja pri možnosti, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler ni izbrana boljša možnost. Združeno kraljestvo pa trdi, da ta varovalka posega v njegovo suverenost.

S podaljšanjem prehodnega obdobja, ki naj bi se po trenutno veljavnem dogovoru začelo z izstopom Velike Britanije iz Unije 29. marca prihodnje leto in končalo konec leta 2020, naj bi strani pridobili več časa za pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih, kar naj bi zmanjšalo možnost, da bo treba uporabiti omenjeno varovalko.

Da je glavni pogajalec Unije o brexitu Michel Barnier predlagal podaljšanje, je povedal tudi irski zunanji minister Simon Coveney.

Theresa May: Čas je zdaj
Britanska premierka Theresa May je v Bruslju pred vrhom voditeljev članic Unije dejala, da je zdaj čas za dogovor o ločitvenem sporazumu. Vsi za mizo želijo dogovor, ta je z intenzivnim in tesnim sodelovanjem dosegljiv in zdaj je čas, da se to zgodi, je dejala pred srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Ta je sicer dan pred vrhom povedal, da od britanske premierke pričakuje "konkretne in ustvarjalne" predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja o sporazumu.

Do možnosti enoletnega podaljšanja prehodnega obdobja, se Theresa May, ki se je sestala tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ni želela opredeliti.

Tajani: Theresa May ni ponudila nič novega
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je bil prisoten na srečanju s Theresom May, je dejal, da ni premierka voditeljem članic EU-ja v Bruslju danes predstavila ničesar bistveno novega. Tajani je sicer optimist, saj ocenjuje, da je bilo njeno politično sporočilo pozitivno.

Britanska premierka je po Tajanijevih besedah govorila s tonom nekoga, ki želi doseči dogovor, in zvenela bolj sproščeno kot septembra na neformalnem vrhu v Salzburgu. "Glede vsebine nobenih novic, a govorica telesa je bila bolj pozitivna kot v preteklosti," je ocenil predsednik parlamenta.

Šarec: Še je čas
Še je čas za dogovor o urejenem brexitu, pa je ob prihodu na vrh EU-ja poudaril slovenski premier Marjan Šarec. Slovenija je po njegovih besedah pripravljena tudi na črni scenarij, brexit brez ločitvenega sporazuma. "Mi se pripravljamo tudi na to varianto, vedno v življenju je treba imeti tudi plan B," je dejal in poudaril, da ga žalosti stališče Velike Britanije, ki ima po njegovih besedah to težavo, da tam ni potrebne večine za katero koli od rešitev. Slovenija po Šarčevih navedbah podpira glavnega pogajalca Unije o brexitu Michela Barnierja in enotnost Unije.

Kako naprej, če dogovora ne bo?
Nekateri diplomatski viri sicer trdijo, da bo razprava sedemindvajseterice osredotočena na priprave na brexit brez dogovora. Od predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja se pričakuje, da bo pojasnil, kako daleč so te priprave.

Voditelji, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, se bodo najprej sestali z Mayevo, ki bo predstavila britanska stališča o brexitu, nato pa bodo razpravo nadaljevali brez nje. Še pred vrhom bo imel Tusk dvostransko srečanje z britansko premierko. Po napovedih Barnierja naj bi bil oktobrski vrh "trenutek resnice", a trenutno kaže, da bo le še ena postaja v iskanju dogovora, ki ne bo prelomna.

Vedno je treba imeti plan B
Na vprašanje, kakšni naj bi ti ustvarjalni predlogi bili, Šarec odgovarja, da je Tusk prav povedal, da je na potezi Velika Britanija, da postane bolj konstruktivna, kot je bila doslej.

K temu je dodal, da o tem, kakšni naj bi bili ti predlogi, težko govori, pričakujejo pa po njegovih besedah vsi, da se bo zgodil preboj. Če bo izhod brez dogovora, potem ne bo prijetno, zlasti za Britanijo. Tudi v tem primeru pa se svet ne bo podrl, je dodal. Šarec je ob tem še dejal, da tudi ob morebitnem brexitu brez dogovora od EU-ja pričakuje enotnost in skupne rešitve.

Slovenija se po njegovih besedah na to možnost pripravlja na vseh področjih, o podrobnostih pa premier ni želel govoriti, saj naj to ne bi imelo smisla. "Bomo pa pripravljeni," je zatrdil.

Voditelji članic EU-ja v Bruslju o pogajanjih glede brexita