Britanska premierka Theresa May se je zavzela za nov dogovor z EU-jem o carinski uniji. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May se je zavzela za nov dogovor z EU-jem o carinski uniji. Foto: Reuters
Velika Britanija in EU
Theresa May je napovedala konec "ogromnih vsakoletnih prispevkov" Velike Britanije v EU. Foto: Reuters
Britanski funt
Zaradi premierkinega govora si je zaradi negotovosti okoli brexita oslabljeni funt nekoliko opomogel. Med in po govoru je funt pridobil za odstotek vrednosti in dosegel 1,2347 dolarja, kar je največ v zadnjih desetih dneh. Foto: EPA
Theresa May predstavila načrt za brexit

Velika Britanija ne želi delnega ali pridruženega članstva v EU-ju oziroma "česarkoli, kar bi za Britanijo pomenilo biti pol noter in pol zunaj EU-ja", je poudarila premierka. Napovedala je "čisti brexit", torej popolno ločitev Otoka od struktur Evropske unije. Hkrati je dodala, da si bo London prizadeval za najtesnejše mogoče partnerstvo z državami članicami EU-ja.

Velika Britanija bo tako ob odhodu iz povezave enotni trg zapustila, in to zato, ker želi omejiti prihod priseljencev iz Unije, je pojasnila premierka. "Kar predlagam, ne more pomeniti članstva v enotnem trgu."

Namesto tega se je Theresa May po brexitu zavzela za "obsežen prostotrgovinski sporazum" z EU-jem. "Globalna Britanija mora imeti svobodo sklepati trgovinske sporazume z državami zunaj EU-ja," je ob tem dodala in poudarila, da mora Združeno kraljestvo povečati trgovanje z najhitreje rastočimi trgi na svetu.

12 pogajalskih izhodišč
Predstavila je 12 pogajalskih izhodišč, katerih cilj je po njenih besedah zgraditi novo in konstruktivno partnerstvo med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Med temi so zagotovitev stabilnosti gospodarstva, povrnitev nadzora nad britansko zakonodajo, nadzor nad priseljevanjem iz Evrope v Veliko Britanijo, krepitev odnosa med štirimi narodi Velike Britanije, sklenitev novega dogovora z EU-jem in sklepanje novih trgovinskih sporazumov s preostalim svetom.

Ob tem je dejala, da si ne želijo posebnega odnosa z EU-jem. "Ne stremimo za modelom, ki ga že uživajo druge države," je še dejala britanska premierka, pri čemer je imela v mislih očitno države, kot je Norveška, ki ni članica Unije, a ima popoln dostop do evropskega notranjega trga, prav tako pa mora prispevati v proračun EU-ja in državljanom Unije omogočati življenje in delo na svojih tleh.

Velika Britanija si po besedah premierke po brexitu želi tudi novega dogovora z EU-jem o carinski uniji. Lahko bi šlo za povsem nov dogovor ali za dogovor, ki bi vključeval dele že obstoječih dogovorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Theresa May je še dejala, da bi lahko na Otoku spremenili gospodarski model, s čimer je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA vzbudila strahove, da bi lahko Velika Britanija z znižanjem davka na dohodke pravnih oseb postala davčni paradiž. "Imeli bi svobodo postavljati konkurenčne davčne stopnje in izbirati strategije, s katerimi bi najboljša podjetja in največje investitorje privabili v Veliko Britanijo," je dejala premierka.

Konec "ogromnih prispevkov"
Odhod Velike Britanije iz Unije bo pomenil tudi konec njenih "ogromnih vsakoletnih prispevkov v EU", je še dejala premierka. Ob tem je posvarila, da bi bil "kaznovalen" brexit za EU oziroma njene članice "katastrofalno dejanje samopoškodbe". Ko gre za Veliko Britanijo, pa ni "noben dogovor boljši od slabega". Končni dogovor o brexitu bosta potrjevala oba domova britanskega parlamenta, je še napovedala Theresa May.

"Velika Britanija zapušča Evropsko unijo in moja naloga je, da naredim, kar je prav za našo državo. Želim, da Velika Britanija iz tega obdobja sprememb odide močnejša, pravičnejša in enotnejša ter z jasnejšo vizijo kot kadarkoli prej. Želim, da smo varna, bogata, tolerantna država, magnet za mednarodne talente," je premierka orisala svoje videnje prihodnosti.

Tusk: Govor premierke bolj realističen
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se je na družbenem omrežju Twitter odzval z besedami: "Žalosten proces, nadrealistični časi, a vsaj bolj realistična napoved o brexitu." Preostalih 27 članic Unije je po Tuskovih besedah enotnih in pripravljenih na pogajanja po sprožitvi 50. člena.

V Evropski komisiji medtem poudarjajo, da podrobnosti v njem ne bodo komentirali, dokler Velika Britanija ne sproži ločitvenega postopka. "Na posamezna stališča in zahteve Velike Britanije se bomo odzvali, šele ko bo Velika Britanija sprožila 50. člen," je v Strasbourgu poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa je govor previdno pozdravil. Ponovil je stališče uradnega Berlina in drugih članic EU-ja, da se bodo pogajanja začela šele, ko bo Britanija "uradno registrirala svojo željo po odhodu". "Jutri bomo na vladnem sestanku o brexitu uskladili stališča Nemčije glede prihodnjih pogajanj," je dodal Steinmeier, ki je ponovil, da je misija 27 članic povezave okrepiti "kohezijo Unije in ohraniti integriteto enotnega trga".

Theresa May predstavila načrt za brexit