Evropska unija
Kreditna kartica
V primeru izgube kreditne kartice boste po novem plačali le za prvih 50 nezakonito porabljenih evrov. Foto: Reuters
Turisti
Posameznik bo lahko paketno potovanje prenesel na drugega potnika. Foto: Reuters

Trgovci ne smejo več zaračunavati provizij za plačilo s kreditno kartico

Paketno potovanje lahko prenesete na drugega
2. januar 2018 ob 10:15
Bruselj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Novo leto prinaša tudi niz novosti evropskim potrošnikom. Ker je tudi uveljavljanje potrošniških pravic pogosto odvisno od tega, koliko se jih ljudje zavedajo, je evropska potrošniška organizacija BEUC pred tokratnimi prazniki posebej izpostavila štiri svežnje novosti, ki jih prinaša spremenjena evropska zakonodaja.

Bolgarskemu predsedstvu Evropske unije pa je BEUC poslal 60 strani dolg memorandum s priporočili glede predlogov zakonodaje Evropske unije, ki je še v postopkih, tako da bo tudi ta prijazna do potrošnikov.

Novosti zadevajo paketna potovanja, to so turistični aranžmaji, ki vključujejo več storitev, na primer nastanitev in prevoz. Odslej bodo morali ponudniki potrošniku omogočiti, da paketno potovanje prenese na drugega potnika. Nova evropska direktiva jim nalaga tudi, da jasno objavijo podrobnosti aranžmaja. V primeru izrednih okoliščin bo potrošnik pred odhodom potovanje lahko odpovedal. Kot poudarja BEUC, so te novosti dobrodošle, a bo ključno, kako jih bodo države članice uveljavljale.

Pomembna novost je prepoved zaračunavanja provizij za plačilo s kartico. Po 13. januarju to ne bo več dovoljeno, pa naj gre za nakup letalske vozovnice ali sendviča. Izjeme bodo American Express ali PayPal. Če bo kartico kdo zlorabil, še preden boste uspeli prijaviti krajo ali izgubo, boste po novem krili le prvih 50 nezakonito porabljenih evrov in ne več 150 kot doslej.

Evropska potrošniška organizacija z novim letom pričakuje tudi boljšo zaščito malih vlagateljev. Finančne družbe, torej banke, zavarovalnice in upravljavci premoženja, bodo morali oblikovati svoje produkte skladno s posebnimi potrebami potrošnikov in razkriti morebitni konflikt interesov. Vsak naložbeni produkt pa bo moral spremljati tri strani dolg dokument, na katerem bodo razumljiva pojasnila o ključnih lastnosti produkta, tako da jih bodo potrošniki laže razumeli in jih bodo med seboj lahko tudi primerjali.

Pomembne novosti potrošnike čakajo tudi med letom - od aprila naprej bodo na primer lahko uporabljali naročniške videe na zahtevo, glasbo in videoigrice tudi med potovanji po EU-ju.

VIDEO
Spremembe za evropske potrošnike
Erika Štular
Prijavi napako
Komentarji
Geres*
# 02.01.2018 ob 10:24
Trgovci ne smejo več zaračunavati provizij za plačilo s kreditno kartico.

Skrajni cajt! Meni so par dni nazaj pri tehničnem pregledu za avto zaračunali 2 eur. Delavka na šaltru je rekla, da se plača provizija 2 eur za plačilo cestne takse s kartico. WTF?!
kreden2
# 02.01.2018 ob 10:37
Kaj pa naša predraga Pošta Slovenije?
Bivši uporabnik
# 02.01.2018 ob 10:37
Zakaj je pa American Express izjema?
Jakob Mali
# 02.01.2018 ob 10:54
Mogoče ene dvakrat, da so mi v kakšni trgovini rekli, da je provizija, če plačam s kartico...

.....je pa provizija VEDNO ko plačaš s kartico na upravni enti. Toliko o tem.
nemesis999
# 02.01.2018 ob 10:38
bodo pa cene dvignili in bomo vsi plačevali provizijo,plastika in gotovina.trgovec vedno vzame svoje!
JohnSmith
# 02.01.2018 ob 11:12
Pri nas najbolj veselo zaračunavajo provizije za plačilo s plačilno kartico pri plačilu davkov in taks (na upravnih enotah in njihovih pooblaščencih) in Pošta Slovenije.

Država ima izgovor, da mora čim bolj učinkovito pobirati davke in takse, pri plačilu s plačilno kartico pa nastane strošek provizije (ker sicer je pa preštevanje in prenašanje gotovine sem ter tja brezplačno?), Pošta pa tudi pravi, da imajo pri plačilu s plačilno kartico višje stroške.
Peacemaker
# 02.01.2018 ob 10:39
Če bo kartico kdo zlorabil, še preden boste uspeli prijaviti krajo ali izgubo, boste po novem krili le prvih 50 nezakonito porabljenih evrov in ne več 150 kot doslej.

To pa prvic slisim. A ve kdo kaj vec? To v praksi pomeni, da ce mi ukradejo kartico in nekdo nabavi za 2000 eur robe, da mi z racuna vzamejo samo 50 eur?
eMZe
# 02.01.2018 ob 11:36
Provizijo plačila s kartico bo sedaj moral kriti prodajalec.
Če ta nima marže (kot npr. plačilo storitev na UE), bo -- kaj?

Pozabili ste povedati, da plačilo s kartico pomeni 10-dnevni odlog za prodajalca. Niti slučajno ne dobi denarja takrat, ko potegnete kartico, pač pa s kar nekajdnevno zamudo. Torej je prodajalec po novem kaznovan dvakrat.

Sicer pa so že pred 20 leti izumili popust na gotovino namesto plačilo stroškov čekovnega oz. kartičnega plačila.
Bivši uporabnik
# 02.01.2018 ob 10:46
Nic se bati, da banke manj zasluzile. Uvedli so 1.5% "nadomestilo" za placilo s karticami v tuji valuti.
STRIKE
# 02.01.2018 ob 10:47
Kaj pa provizije na položnice?
imlakar4
# 02.01.2018 ob 10:46
Zaračunavanje provizije kupcem, pri plačilu z karticami je bilo že sedaj prepovedan, le da je bilo to sedaj regulirano z pogodbo med izdajateljem kartice in trgovcem. Kršitev je bilo veliko, a ni nihče ukrepal. Potrebno bi bilo tudi kaj reči o nedelovanju POS terminalov, ker je to velikokrat namišljeno, tako da je kupec prisiljen plačati z gotovino.
ajvard
# 02.01.2018 ob 11:30
bodo pač dvignili cene za znesek provizije in nato ponudili gotovinski popust.
por
# 02.01.2018 ob 11:07
Delavka na šaltru je rekla, da se plača provizija 2 eur za plačilo cestne takse s kartico. WTF?!

Hja če jim pa banka zaračuna provizijo na POS terminalu. A ti se buniš ko greš na bankomat druge banke in ti zaračuna slab evro za ubogi dvig denarja? (razen če si pavšalist).
xes
# 02.01.2018 ob 11:53
Pohlep bank je potrebno regulirati!
ElTorro
# 02.01.2018 ob 11:41
@jokl
Točno tako.
Če pri registraciji ne bodo smeli zaračunati provizije za kartično plačilo cestnine, so na izgubi. Znesek cestnine je namreč določen z zakonom, oni ga morajo v celoti prenakazati državi, za kartično plačilo pa oni plačajo provizijo banki.

Rezultat bo pač to, da za cestnino več ne bodo sprejemali kartičnih plačil. Jaz sicer nesem gotovino s seboj....če pa je ne bi imel zraven, pa bi vsekakor raje plačal 1 EUR več za plačilo s kartico, kot da moram iti iskat najbljižji bankomat....moj čas je tudi nekaj vreden.
DrKult
# 02.01.2018 ob 11:08
Mataj-finance blagor ubogim... upam, da ne delaš res kje s financami, uboge stranke.
Glede reform - skrajni čas, pohvalno
K_ris
# 02.01.2018 ob 13:22
@galoper

Plačaš s kartico, in banka izdajateljica kartice takoj odvzame sredstva z imetnikovega računa, s tem ustvari lastni obratni kapital za svoje poslovanje

V članku je govora o kreditnih karticah. In pri teh tebi denar vzamejo šele po enemu mesecu (plus minus odvisno od tega, kdaj izvedeš nkup), kar je precej kasneje, kot pa jih na svoj račun prejme prodajalec.
ms-dante
# 02.01.2018 ob 13:17
Plastiko sem odvrgel že leta nazaj, ker enostavno nočem, da Mercator ve, kaj jem za kosilo.
Seveda je to le vrh ledene gore.
Dokler bo cash, ga bom uporabljal, kolikor ge bom le lahko.

Ko pa casha ne bo več, bomo postali sužnji. Dan, ko bo ukinjen cash, bo dan, ko bo človek izgubil še zadnjo zasebnost.
jokl
# 02.01.2018 ob 11:19
Kolikor vem, se provizija plača, kadar s kartico plačuješ državne pristojbine, globe ipd. Če bi ugibal, bi rekel da zato, ker so določene z zakoni, ki bančnih provizij ne upoštevajo...
nvk
# 02.01.2018 ob 13:25
bodo pa cene dvignili in bomo vsi plačevali provizijo,plastika in gotovina.trgovec vedno vzame svoje!

Večina trgovcev danes sprejema plastiko brez provizije, pač so se navadili, da je to del poslovanja in vkalkulirajo v ceno, tako kot vse ostalo.

Kaj pa naša predraga Pošta Slovenije?

Na paketomatu provizije pri plačilu po povzetju ni za plačilo s kartico (gotovinsko itak ne moreš). Mislim, da je hec v tem, da tehnično ti "dvigneš" denar na okencu, ne pa izvedeš plačilo, pa so drugačne provizije.

Vlade in banke lahko sledijo vsakemu fičniku, ki ga je kdo porabil.

Hja, sicer so pomisleki na mestu, ampak vlada ne zna še niti ne slediti kdo je v neprofitnih stanovanjih, banke pa... hja, je dosti bilo afer že. Plus da je to le del mozaika, potem upam da ne uporabljate kartic zvestobe, facebooka, interneta nasploh itd. Zato pa imamo tudi varovanje osebnih podatkov. Je pa zanimivo, v vsakdanjem življenju se srečujemo z nesposobnostjo države, ko pa gre za teorije zarote, takrat pa so kar naenkrat blazno sposobni, zanimivo kajne?

Nic se bati, da banke manj zasluzile. Uvedli so 1.5% "nadomestilo" za placilo s karticami v tuji valuti.

Nima veze s tem kar piše v novici, drugače te provizije v tujini za plačilo v tuji valuti niso nobena novost in so stvar banke in ne trgovca. Mešaš hruške in jabolka.

Kaj pa provizije na položnice?

Banka ti ne bo delala zastonj, pri Delavski je 25 centov za položnico, če jih imaš pa veliko pa vzameš paketni račun za 5 EUR pri NKBM.

Pozabili ste povedati, da plačilo s kartico pomeni 10-dnevni odlog za prodajalca. Niti slučajno ne dobi denarja takrat, ko potegnete kartico, pač pa s kar nekajdnevno zamudo. Torej je prodajalec po novem kaznovan dvakrat.

Ni čisto res, res je da pri karticah je najprej avtorizacija, knjiženje ima pa zamik dan ali dva. To opaziš, ko kupiš v tuji valuti na spletu in je tečaj na dan knjiženja in ne plačila. Kdaj pa trgovec dobi denar na račun je pa verjetno tudi odvisno od njegovih pogodb.

Plačilno ali kreditno? Ali oboje?

Kreditna kartica je plačilna kartica, če misliš Maestro, tisto je pa debetna kartica in je tudi plačilna.

Najbolj blesava stvar provizije na kreditnih karticah - primer Mimovrste. Namesto, da bi vzpodbujali kupce k brezgotovinskem placevanju, jih zavirajo

Mimovrste kolikor vem nima več provizije, celo tam ko prevzameš lahko plačaš na POS-u.

Kdaj bo EU pripravila lastni plačilni sistem?

SEPA? Instant Payments?
infostriker
# 02.01.2018 ob 12:29
"Izjeme bodo American Express ali PayPal. "

Se pravi, PayPal lahko še vedno zaračunava provizijo. Mater to so si Američani zopet naredil neki zase.
Skippy
# 02.01.2018 ob 13:55
Evo. Konec parazitov

Kakšni paraziti? Za 20 evrov na leto ti omogočijo, da s svojim denarjem razpolagaš povsod po svetu, v trenutku. Brez težav.

Če pa ti javne ustanove zaračunajo pribitek na plačilo, pa je to logično, saj imajo ceno zakonsko določeno in stroškov plačila ne moreš kriti drugače.
ElTorro
# 02.01.2018 ob 11:46
Potrebno bi bilo tudi kaj reči o nedelovanju POS terminalov, ker je to velikokrat namišljeno, tako da je kupec prisiljen plačati z gotovino.

Kupec nikoli ni prisiljen plačati z gotovino.

Ponudiš svoje podatke, da ti lahko pošljejo račun, ki ga kasneje plačaš.
Če se s tem ne strinjajo, pač pustiš blago na blagajni in odkorakaš iz trgovine.
rubin
# 02.01.2018 ob 10:58
Nemesiss, se bojiš da boš težje podkupoval in kradel? Nič bat, če se denarju odstrani gotovino in bančne tajnosti in podobna sranja, prepove politikom in uradnikom vsakršno služenje mimo plače, se lahko dobi končno zakonodaja ki ni pisana na kožo bogatiji in upali davke na bogastvo in zniža na delo. Vem, bo treba delat ne goljufat...
nvk
# 02.01.2018 ob 13:47
Plačaš s kartico, in banka izdajateljica kartice takoj odvzame sredstva z imetnikovega računa, s tem ustvari lastni obratni kapital za svoje poslovanje, za kar nikomur nič ne plača in včasih traja deset dni, da ta plačnikov denar nakaže na račun prodajalca, ki je, kot strošek zaradi zadrževanja denarja v banki, zaračunal provizijo plačniku.

Pri plačilu se načeloma naredi avtorizacija, takrat se znesek na tvojem računu "rezervira" (na moji spletni banki je tak znesek tudi drugače obarvan), šele ko pride v knjiženje, se ti denar trga iz računa. Vsaj formalno gledano. Pravtako načeloma banka izdajateljica ne nakazuje direktno na trgovčev račun.
Celt
# 02.01.2018 ob 13:35
@Skippy
Seveda so ti zaračunali provizijo, samo da je vkalkulirana v končni ceni in ti tega na računu ne vidiš.

Imam občutek da je ta EU odredba samo maskiranje da ne bi ljudje vedeli koliko znašajo provizije in kakšen je dejanski zaslužek finančnih multinacionalk (99% jih je iz ZDA).

Nasprotno, po drugi strani pa EU zahteva razčlenitev računov za elektriko, vodo in podobno kjer ne sme biti navedena samo končna kalkulacija za 1kWh ali 1m3 vode. Tam je to lepo vidno.

Dvojna merila?
yoj-mommaj
# 02.01.2018 ob 12:28
bo pa tko kot na Tirolskem, kjer ti ne dovolijo nakupa s kartico pod 10€...
janez85
# 02.01.2018 ob 12:25
Torej EU si upa dreznit samo v problematiko "nategovanja potrošnika" s strani prodajalca, ne pa tudi v vprašanje samih provizij. V razmislek, MC/MA,Discover, Diners, AMEX... vse te kartice so v lastih onih čez lužo; po domače povedano: ob vsakem plačilu vsakega evropejca s kartico ti trump vzame X%... Kdaj bo EU pripravila lastni plačilni sistem? Kitajska ima union pay.
inteligenca
# 02.01.2018 ob 12:06
Provizija je res mal čudna stvar, veliko bolj eleganten način je popust na gotovino, to pač nemorejo prepovedati.
severnik
# 02.01.2018 ob 15:45
Fora je, da banke trgovcem zaračunavajo provizijo.

Je pa res, da kot končni porabnik to občutim pri kakšnem spletnem nakupu ali pa pri javnih ustanovah :)

Bodo podjetja iz davčne oaze London izvzeta?
Emmure
# 02.01.2018 ob 15:14
hvala bogu,da imam samo keš in vedno več ga imam.
Celt
# 02.01.2018 ob 13:11
inteligenca
Prijavi neprimerno vsebino Hepan@ zakaj bi spodbujali kupce k.brezgotovinskem poslovanju? A da bi zaslužili 3% manj?


Ti pa si res vreden svojega virtualnega imena. Trgovec na vsak način plača provizijo banki (1,5-3%) na posamezno transakcijo - nova uredba samo pomeni da teh % ne bo smel več direktno zaračunati stranki ampak bo moral strošek vkalkulirati v končno ceno.

In to provizijo plača trgovec v % z DDV vred, ne od neto znesek nakupa. Ob tem mora na svoj denar še čakati ker se nakazuje kumulativno, npr. vsakih 14 dni. Tukaj je še strošek najema POS terminala, tel. linije ter impulzov... Na vsak način trgovec raje vidi da plačaš z gotovino, nekateri ti zato kar sami dajo 5% popust ker je isto kot bi plačal s kartico. Kapiraš zdaj?
inteligenca
# 02.01.2018 ob 12:15
Po eni strani razumem trgovce in predvsem turistične delavce. Greš v hotel, kjer soba stane 50 eur, rezerviraš preko bookinga to je - 15% , turistična taksa -1% , plačam s plastiko- 3% , na koncu razni " priskledniki" , ki niso nič naredili zato, da bi se gost počut bolje potegnejo 20% cene oz , če gledamo stroškovno čez 50% zaslužka.
MuDeL
# 02.01.2018 ob 11:49
Pomembna novost je prepoved zaračunavanja provizij za plačilo s kartico.

Plačilno ali kreditno? Ali oboje?
pikulin
# 02.01.2018 ob 11:20
Višina provizije je po večini v procentih. Torej, višji znesek, višja provizija. Npr, pri nakupu avtomobila na polovičke ali tretjine, pri plačilu s kartico provizija nanese od 120-250e (3% na Avtotehni Vis-moja izkušnja), kar se dejansko že precej pozna.
GORILA
# 03.01.2018 ob 09:51
...plačilo s kartico je koristno za trgovca/gostinca, saj mu dnevnega inkasa ni treba nesti v nočni sef!!!
ElTorro
# 03.01.2018 ob 08:53
Koliko ljudi ve, da jim smejo in morajo na zahtevo izplačati plačo na roko

Izplačilo plače v gotovini je protizakonito. Plača mora po ZDR-1 biti nakazana na bančni račun.
brehme
# 02.01.2018 ob 15:16
@intelekt, poznam ljudi, ki imajo trgovine, pekarne....to niso velika podjetja, par zaposlenih, in vsi imajo radje gotovino.
Celt
# 02.01.2018 ob 13:44
Res je Skippy, morda sem se malce napačno izrazil. V glavnem provizija je vkalkulirana v končno ceno - pa plačaš s kartico ali z gotovino.
Celt
# 02.01.2018 ob 13:17
@galoper
....odvzame sredstva z imetnikovega računa, s tem ustvari lastni obratni kapital za svoje poslovanje, za kar nikomur nič ne plača...


To enostavno ni res. Tudi banke morajo plačati licenčnino in provizije za procesiranje zahtevkov imetniku sistema (npr. Visa sistem). Večina te provizije gre imetniku kartične licence.
adamski
# 02.01.2018 ob 12:36
Ponudiš svoje podatke, da ti lahko pošljejo račun, ki ga kasneje plačaš.

Živiš v pravljici. Slovenci smo že tako postali narod nategunov. Včasih so bili res mogoče trgovci tisti, ki so nategovali potrošnike. Danes se je zgodba krepko obrnila.
arogantnež
# 03.01.2018 ob 08:17
@nvk,
Kaj pa provizije na položnice?

Banka ti ne bo delala zastonj, pri Delavski je 25 centov za položnico, če jih imaš pa veliko pa vzameš paketni račun za 5 EUR pri NKBM.


To je mit. Banka lahko čisto lepo obstaja brez kakršnih koli provizij.

Dokaz za to je nemška N26, ki jo imam tudi sam. https://next.n26.com/en-eu/. Trenutno imajo promocijsko obdobje - za vsakega novega komitenta, ki ga zvabiš k njim dajo 30€. Če gre kdo preko mojega povabila, mu dam pol tega zneska. Lahko pošljete ZS.

Dobiš zastonj Mastercard (debetna), zastonj 5 dvigov na mesec na katerem koli EU bankomatu, nobenih provizij pri plačevanju položnic, nobenih stroškov vodenja računa, ipd. Vse vloge do 100.000 € so zavarovane na enak način kot pri nas. V realnem času omogočajo izklop/vklop plačevanja na različnih mestih (splet, POS, bankomati, itn.).

FURS je kakšen mesec nazaj objavil podatek, da je samo letos ~2500 Slovencev odprlo račun pri tej banki. Zakaj le?

Disclaimer: nisem na noben način povezan s to banko, sem pa njen komitent. Njihov račun in kartico uporabljam za spletne nakupe, še vedo pa imam tudi račun pri slovenski banki.
avgust
# 02.01.2018 ob 19:04
@peacemaker

Trenutna ureditev ️je takšna, da če bi prišlo do zlorabe tvoje kartice, potem bi banka lahko rekla, da 150 eur kriješ sam, razliko pa banka. Seveda ️moraš dokazati zlorabo in ne malolarnost pri uporabi kartice (precej zahtevno). So bili tudi primeri, ️️ko ️️je banka vseeno krila 100% zlorabljenga zneska.

Super, da ️️je sedaj 50 eur!!!!
a.orhidejca
# 02.01.2018 ob 12:56
ko bi folk končno dojel in nehal uporabljati kartice, pa lepo 15 dvignil ves denar.
naanniii
# 03.01.2018 ob 10:47
Nekdo se želi znebit gotovine... Zanimivo.
Nej pa banke nehajo zaračunavat provizijo trgovcem XD Yea right..
Bruh
nvk
# 02.01.2018 ob 19:34
Ni to provizija za dvig (ker tisto imam 0,00 EUR) ampak posebna provizija za Pošto, ki znaša: 1%, min 2,50 max 15,00

Dvig na ATM ali POS? Ni isto.
xerces8
# 02.01.2018 ob 19:08
bodo pač dvignili cene za znesek provizije in nato ponudili gotovinski popust.

To so imeli pred časom, pa je (če se ne motim) bilo zakonsko prepovedano. Vsaj 10 let nazaj. Danes tega ni za videt nikjer. (govorim za Slovenijo)
freestar
# 02.01.2018 ob 17:22
In kako bodo ustrezne službe kontrolirale, ali je v ceni vgrajena tudi provizija? Ha ha ha, res smo ene zgube! Namesto označene provizije v zgradbi cene, bodo slednjo enostavno izpustili, ceno pa pustili enako. Enako bi se zgodilo pri morebitnem znižanju DDV, ko bi cene ostale enake sedanjim, kar pomeni večjo maržo.
nvk
# 02.01.2018 ob 15:49
Res je, na okencu ti Pošta Slovenije izvede dvig denarja (kot da greš h konkurenčni banki na okence dvigniti denar) in zato zaračuna provizijo, ki je za debetne kartice nizka, za kreditne pa zelo visoka. Je pa zanimivo, da ti pri tem dvigu nikoli ne izročijo denarja v roke. Me pa zanima, ali je to s pravnega stališča sploh OK. Ali se temu sploh lahko reče dvig, če denarja nikoli ne dobiš, temveč ga oni takoj uporabijo za plačilo storitve?

Jaz sem jih včasih drezal, ko so posebej računali plačilo položnice pri plačilu uvoznih dajatev, seveda te položnice nikoli nisi dobil v roke. Sedaj jih je sicer pamet srečala, pa so to zapakirali v ceno, ampak mislim da so zadaj še vdno položnice. :)
kreden1
# 02.01.2018 ob 15:06
Mislim, da je hec v tem, da tehnično ti "dvigneš" denar na okencu, ne pa izvedeš plačilo, pa so drugačne provizije.

Res je, na okencu ti Pošta Slovenije izvede dvig denarja (kot da greš h konkurenčni banki na okence dvigniti denar) in zato zaračuna provizijo, ki je za debetne kartice nizka, za kreditne pa zelo visoka. Je pa zanimivo, da ti pri tem dvigu nikoli ne izročijo denarja v roke. Me pa zanima, ali je to s pravnega stališča sploh OK. Ali se temu sploh lahko reče dvig, če denarja nikoli ne dobiš, temveč ga oni takoj uporabijo za plačilo storitve?
Kazalo