Protesti proti novim varčevalnim ukrepom na grških ulicah ... Foto: EPA
Protesti proti novim varčevalnim ukrepom na grških ulicah ... Foto: EPA
... in dogovarjanje v koaliciji. Foto: EPA

Grčija je dobila tudi dve dodatni leti za znižanje presežnega primanjkljaja. "Dosegli smo dogovor o varčevalnem paketu," je Sturnaras povedal po več ur trajajočih pogovorih s predstavniki trojke. Ti so prejšnji teden končali obisk v Grčiji, zato so bili zdaj v stiku prek videopovezave. V Bruslju novice o dogovoru še niso potrdili.

Stalne predstavnike pri EU-ju, ki prihajajo iz držav članic v območju evra, naj bi Atene o dogovoru obvestile v petek in ponedeljek, grški parlament pa naj bi ga po hitrem postopku potrdil že prihodnji teden. Sturnaras je potrdil tudi, da so mednarodni posojilodajalci Grčiji odobrili dodaten čas za uresničitev fiskalnega programa, pri čemer ni izdal podrobnosti. Dejal je le, da bi morala država, če ji roka za uravnoteženje javnih financ ne bi podaljšali, v prihodnjih dveh letih privarčevati kar 18,5 milijarde evrov.

31,5 milijard evrov posojila
Neimenovani vir na finančnem ministrstvu je potrdil, da je trojka Atenam za sanacijo javnih financ odobrila dve dodatni leti, kar pomeni, da je rok za znižanje presežnega primanjkljaja po novem leto 2016. Za dveletno podaljšanje se je ves čas zavzemala tudi grška vlada. Atene morajo nov paket varčevalnih ukrepov za leti 2013 in 2014 sprejeti v zameno za naslednji, 31,5 milijarde evrov vreden obrok posojila, ki ga nujno potrebujejo za zagotovitev normalnega financiranja.

Varčevalne ukrepe mora potrditi tudi koalicijska vlada, ki jo sestavljajo tri stranke. Njihovi voditelji v torek niso dosegli dogovora o novem paketu varčevalnih ukrepov.

Napetosti v koaliciji
Do napetosti v koaliciji je prišlo zaradi pogojev, ki bi jih morale Atene v zameno za nov obrok posojila izpolniti na področju trga dela. Mednarodni posojilodajalci naj bi želeli, da znižajo odpravnine in odpravijo avtomatično zviševanje plač in določila, ki javnim uslužbencem zagotavljajo visoko zaščito. Kakšna usoda je doletela te predloge, še ni znano.

"Dokler bosta EU in IMF glede reforme trga dela pritiskala na Grčijo, bom proti," je po torkovih pogajanjih povedal vodja Demokratske levice Fotis Kuvelis in dodal, da bodo zahteve EU-ja in IMF-a samo povečale brezposelnost in poglobile recesijo v tej obubožani članici območja evra.

Grški premier Antonis Samaras je v torek zvečer dejal, da bodo Grčijo rešili "tisti, ki si upajo". "Že zdaj smo v več točkah spremenili originalni predlog trojke - na področju trga dela in drugih področjih - in pogajanja se nadaljujejo," je dejal.