Trudeau je kot prvi kanadski premier pred evropske poslance stopil dan po potrditvi trgovinskega in gospodarskega sporazuma Ceta. Foto: Reuters
Trudeau je kot prvi kanadski premier pred evropske poslance stopil dan po potrditvi trgovinskega in gospodarskega sporazuma Ceta. Foto: Reuters
Trudeau za močno Unijo in tesno sodelovanje

"Kanada se zaveda, da učinkovit glas Evrope na svetovnem odru ni le zaželen, ampak tudi nujen," je ob nagovoru poslancev v Evropskem parlamentu dejal kanadski premier in dodal Trudeau, da je Unija "resnično pomemben dosežek in model mirnega sodelovanja, kakršnega še ni bilo".

Trudeau je kot prvi kanadski premier pred evropske poslance stopil dan po potrditvi trgovinskega in gospodarskega sporazuma Ceta. Kot smo že poročali, je za sporazum glasovalo 408 poslancev Evropskega parlamenta, proti jih je bilo 254, 33 pa se jih je pri glasovanju vzdržalo.

Ceta eden "najbolj trajnostnih in naprednih" sporazumov na svetu
Ceta je s tem začasno začela veljati, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic Unije. Trudeau se je v nagovoru pričakovano dotaknil tudi sporazuma in ga označil za "enega najbolj trajnostnih in naprednih" sporazumov na svetu. Z njim sta EU in Kanada "naredila velik korak k poglobitvi odnosov in krepitvi svobodne in napredne trgovine," je še dejal.

"Trgovina mora delovati v korist ljudem"
Nagovoril je tudi kritike, ki opozarjajo, da bo Ceta negativno vplivala na zaščito potrošnikov ter na socialne in okoljske standarde. "Trgovina mora delovati v korist ljudem," je poudaril in dodal, da morajo omogočiti boljša delovna mesta ter višja življenjska raven prebivalcev. "Če nam bo uspelo, bi bila lahko Ceta vzor za vse ambiciozne trgovinske sporazume v prihodnje, če ne bo, bi bila lahko zadnja," je dejal.

Sicer pa je Ceta po njegovih besedah šele začetek, za "Kanado in EU najboljše šele pride". "Strateško partnerstvo med Kanado in EU-jem bo vedno temeljilo na medsebojnem spoštovanju ter tako stremelo v prihodnost," je še napovedal.

Trudeau za močno Unijo in tesno sodelovanje