Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 10 glasov Ocenite to novico!
Donald Tusk in Theresa May
Tusk je v Londonu pohvalil nedavni govor Mayeve v Firencah. Foto: Reuters
Sinn Fein
Pri Sinn Feinu si prizadevajo za združitev Severne Irske in Republike Irske. Foto: Reuters

Dodaj v

Tusk: Britanci so končno opustili načelo sedenja na dveh stolih

Kako bo urejena meja med Severno Irsko in Irsko?
27. september 2017 ob 07:34
London - MMC RTV SLO, Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je med obiskom Londoma izjavil, da v pogajanjih o brexitu še ni bil dosežen zadosten napredek, da bi se pogovori lahko premaknili na naslednjo stopnjo.

Tusk se je na Downing Streetu srečal z britansko premierko Thereso May. Po pogovorih je dejal, da pozdravlja "novi konstruktivni in realistični ton" britanske vlade, in dodal, da sprememba v obnašanju Britancev pomeni, da se je končno končala filozofija sedenja na dveh stolih. "O prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo bomo začeli razpravljati, ko bomo dosegli zadosten napredek pri vprašanju izstopa države iz Evropske unije. Obe strani trdo delata v tej smeri. A če vprašate mene, še vedno menim, da v pogovorih ni bilo dovolj napredka."

London: Na potezi je Bruselj
Kot je znano, se želijo Britanci čim prej začeti pogovarjati tudi o prihodnjih odnosih države z EU-jem, predvsem o trgovinskih sporazumih in statusu državljanov članic Evropske unije, ki bodo ostali na Otoku. Premierka Mayeva je izjavila, da je po njenem mnenju zdaj na potezi Bruselj, potem ko je v Firencah pred dnevi predstavila nov strateški načrt za Veliko Britanijo in Evropsko unijo, v katerem je predlagala dvoletno tranzicijsko obdobje za dokončanje izstopa. "Čas je, da se tudi evropski pogajalci odzovejo v enakem duhu," so sporočili z Downing Streeta. "Pogajalci bodo lahko uspešni le, če bodo ustvarjalni in inovativni v pristopanju k pogajanjem," je dodala Mayeva.

Tusk se je na pogovorih z Mayevo sestal dan po začetku četrtega kroga pogajanj o brexitu in teden dni pred vrhom voditeljev sedemindvajseterice članic Unije. Ti bodo odločali, ali je bilo v dosedanjih pogajanjih zadosti napredka glede ločitvenih vprašanj - pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku -, da lahko strani začneta novo fazo pogajanj.

Tusk je med osrednjimi temami pogajanj omenil tudi rešitev vprašanja meje med Severno Irsko in Irsko. Kot poroča Nina Kojima, dopisnica RTV Slovenija iz Londona, je mirovni sporazum mejo na irskem otoku odpravil, prebivalci na obeh straneh pa so že mesece v negotovosti. Uradni Dublin, London in Bruselj se sicer strinjajo, da bi postavitev fizične meje privedla do vnovičnih nemirov med tamkajšnjim prebivalstvom, a kot kaže, tudi to vprašanje v okviru izstopnih pogajanj za zdaj ostaja nerešeno. Stranka Sinn Fein, ki zastopa politične interese katoliškega dela prebivalstva, vztraja, da je treba razpisati referendum o meji, ki bi omogočil združitev Irske s Severno Irsko.

Severni Irci poleg tega že od januarja letos nimajo vlade, saj največjima strankama - Sinn Feinu in Demokratičnim unionistom, ki zastopajo interese protestantov, še vedno ni uspelo skleniti dogovora o delitvi politične oblasti, kot to določa mirovni sporazum, ki je začel veljati leta 1999. Javni sektor je brez proračuna, šolstvo, zdravstvo, sodstvo ter policija, ki so neposredno odvisni od vlade v Befastu, so v vse večji krizi. Po vrhu vsega pa brexit še povečuje negotovost v gospodarstvu pa tudi v vsakodnevnem življenju Severnih Ircev in Ircev, dodaja Kojima.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
REsnica
# 27.09.2017 ob 09:14
Čas ne dozori dozorimo ljudje.
Churchill W.
# 27.09.2017 ob 10:11
Neprilagojen
Prosim pojasni mi na kaksen nacin Britanci lahko prezivijo oz. zivijo bolje brez EU.
AM
# 27.09.2017 ob 07:56
Kdaj se bosta Severna Irska in Irska končno združili ?
ti-ne
# 27.09.2017 ob 13:34
neprilagojen

# 27.09.2017 ob 10:00

britanija lahko prezivi in dobro zivi brez EU

::::::::::::::::::::::

Si kdaj pogledal tečaj funta pred in po referendumu o Brexitu?
ti-ne
# 27.09.2017 ob 13:32
neprilagojen

# 27.09.2017 ob 10:43
ce pa ostanejo brez nemskih avtomobilov, jim pa ostanejo angleski in te so precej kvalitetni

::::::::::::::::::::::
Kateri angleški avtomobili so precej kvalitetni in kateri so v lasti Angležev?
Jarik
# 27.09.2017 ob 08:39
"Kdaj se bosta Severna Irska in Irska končno združili ?"

Ko bo dozorel čas.
Bivši uporabnik
# 27.09.2017 ob 21:01
"Čas je, da se tudi evropski pogajalci odzovejo v enakem duhu," so sporočili z Downing Streeta. "Pogajalci bodo lahko uspešni le, če bodo ustvarjalni in inovativni v pristopanju k pogajanjem," je dodala Mayeva.

hahahahahahahahaha

ti pa si luda baba. mi ne potrebujemo nobene inovativnosti n ustvarjalnosti, samo trdo stoječa pravila, pred katerimi ste itak že pokleknili
zozozo
# 27.09.2017 ob 11:32
Britanija lahko že jutri izstopi iz EU, in se jo začne obravnavati enako kot ostale države, ki niso članice, recimo Mehiko ali Zimbabve.

Seveda si tega Britanci ne želijo, ampak bi radi ohranili ugodnosti, ki izvirajo iz članstva v EU, in se obenem izognili obveznostim. Na to pa seveda EU ne bo pristala.
praetor
# 27.09.2017 ob 09:55
el Cartel, tu ne gre za nobene birokrate temveč izvoljene funkcionarje s strani evropskih volivcev. Ali si neveden ali pa zavajaš namerno.
neprilagojen
# 27.09.2017 ob 10:43
@Churchill W.
# 27.09.2017 ob 10:11
Prosim pojasni mi na kaksen nacin Britanci lahko prezivijo oz. zivijo bolje brez EU.
----------------------------------------------
nihce ni rekel bolje, receno je dobro!
sicer, samo ko pogledam odzive Nemcije oziroma celotne EU se precej boji izstopa Britanije, ker ce bi se pokazalo, da jim je bolje, ves kaksen domino efekt bi se pojavil
povej ti meni, zakaj jim bi bilo slabse, tako in tako najvecja poslovanja so z Kitajsko ne z eu, ce pa ostanejo brez nemskih avtomobilov, jim pa ostanejo angleski in te so precej kvalitetni
kaj jim EU lahko nudi kaj sami ne morejo priskrbeti? nafto? krompir? premog? edino ilegalne priseljence jim lahko poslje, nicesar drugega
svet je veliko vecji, kot Nemcija in francija in Britanija lahko posluje z celim svetom, ce ze evropa ne zeli
kaj manjka Avstraliji, pa ni v EU?
el CARTEL
# 27.09.2017 ob 08:00
Tusk: Britanci so končno opustili načelo sedenja na dveh stolih

britence je potrebno kaznovati, ker so izstopili iz EU,
ampak na način, da britanci sami na to pristanejo,
glede na to, da so tretji trgovinski partner EU. birokrati ne smejo pretiravati, čeprav bi si želeli
neprilagojen
# 27.09.2017 ob 10:00
britanjija bi ze izstopila, ce bi se poslusala volja ljudsva in ce bi EU to dovolila
vsi ti pregovori so le pesek v oci za britanske vololice in navadno zavlacevanje
britanija lahko prezivi in dobro zivi brez EU, toda to ni nacrtn NWO in zato se ne sme odcepiti, vse popolnoma vse bodo naredili le da ostane
Kazalo