Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk upa v turško omejevanje prihoda prebežnikov iz Turčije v Grčijo. Foto: Reuters
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk upa v turško omejevanje prihoda prebežnikov iz Turčije v Grčijo. Foto: Reuters
false
"Vse je zaman," sporoča prebežnikom na poti v EU Donald Tusk. Foto: BoBo
Poskus ustavitve množičnega prihajanja prebežnikov

"Želim pozvati vse potencialne nezakonite ekonomske migrante, od koder že ste: ne prihajajte v Evropo. Ne verjemite tihotapcem. Ne tvegajte svojih življenj in denarja. Vse je zaman," je v Atenah na novinarski konferenci z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom dejal Tusk.

"Grčija ali katera koli druga evropska države ne bo več tranzitna država. Schengenska pravila bodo znova začela veljati," je zatrdil. "Izključitev Grčije iz schengena ni ne cilj ne sredstvo v tej krizi. Grčija je del schengena, evrskega območja in Evropske unije in to bo ostala," je dejal predsednik Evropskega sveta.

Cipras se je zavzel za sankcije proti članicam Unije, ki spodkopavajo skupne odločitve Unije. "Grčija bo zahtevala (...), da se uvede sankcije proti tistim, ki ne spoštujejo (dogovorov o evropski solidarnosti)," je dejal in dodal: "Kar je bilo dogovorjeno, je treba spoštovati."

Tusk: Enostranski ukrepi škodljivi
Tusk je še opozoril, da so enostranski ukrepi držav članic EU-ja za zajezitev prihoda prebežnikov škodljivi za solidarnost povezave. "Enostranske odločitve brez prehodnega usklajevanja, ne glede na to, kako razumljive so v nacionalnem kontekstu, so dejansko škodljive za evropski duh solidarnosti," je dejal.

Tusk, ki obiskuje države na t. i. balkanski begunski poti, je v Grčijo prispel iz Makedonije, kjer se je v sredo sešel s predsednikom Gjorgejem Ivanovom. Kot so po pogovorih v sredo zvečer sporočili iz urada makedonskega predsednika, sta se strinjala, da morajo vse države, ki jih je prizadela begunska kriza, ukrepati usklajeno in da ta izziv zahteva skupen odziv na evropski ravni.

"Nimamo nobenega interesa, da bi vse breme prevalili na Grčijo, a ne bomo dopustili niti enostranskih rešitev v našo škodo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril Ivanov. Makedonski predsednik je ob tem zagotovil, da bo Makedonija sodelovala z Grčijo pri obvladovanju prihoda beguncev.

Ivanov: Prebežniki želijo vstopiti s silo
Ivanov je Tusku pojasnil, da skuša grško-makedonsko mejo vse več prebežnikov prečkati s silo, da uporabljajo ponarejene dokumente ali da so nasilni do varnostnih sil na meji. Vse to po njegovih besedah ne bo ogrozilo le varnosti v Makedoniji, temveč postavlja pod vprašaj stabilnost regije. "Makedonija je pokazala, da je pripravljena na vse scenarije in da ne bo dopustila povečanja varnostnih tveganj zaradi begunske krize," je poudaril makedonski predsednik.

"Evropa in Turčija nista krivi za vojno"
Tusk se je iz Aten odpravil še v Ankaro, kjer se je sestal s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem in ob tem opozoril, da je število beguncev, ki čez Egejsko morje pride v Evropsko unijo, preveliko.

"Strinjamo se, da begunski tok ostaja daleč prevelik in da so potrebni dodatni ukrepi," je dejal Tusk, ki je sicer pohvalil Ankaro za večje sodelovanje, vključno z okrepitvijo patrulj obalne straže, policijskega nadzora v boju proti trgovini z ljudmi ter zaostritvijo vizumskega režima. Turčija je namreč v preteklih mesecih zaostrila vizumska pravila za Sirce, Iračane in druge, tako da težje potujejo v Turčijo skozi tretje države.

Tusk je presodil, da mora Turčiji sama odločiti, kako bo najbolje dosegla zmanjšanje tega toka. Zavzel pa se je za vzpostavitev "hitrega in obsežnega mehanizma za vrnitev nezakonitih prebežnikov, ki pridejo v Grčijo", s čemer bi razbili mreže tihotapcev z ljudmi.

Turčija je v sredo sporočila, da je dogovor o vračanju prebežnikov v državo pripravljena podpisati s 14 članicami Unije, medtem ko ji je Grčija že začela vračati prvih več sto migrantov.

Davutoglu je po pogovoru s Tuskom poudaril, da niti Turčija niti Evropa nista odgovorni za sirsko krizo, da pa zdaj plačujeta zanjo. Potrdil je zavezanost Turčije skupnemu akcijskemu načrtu z EU-jem za omejitev število migrantov, ki pridejo do članic Unije.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Poskus ustavitve množičnega prihajanja prebežnikov