Grške banke so v ponedeljek znova odprle svoja vrata. Foto: Reuters
Grške banke so v ponedeljek znova odprle svoja vrata. Foto: Reuters

Gre za drugi sveženj zahtevanih ukrepov, potem ko so prvega grški poslanci potrdili prejšnji teden. Drugi zakonodajni sveženj med drugim v grški pravni red vnaša evropska pravila o reševanju bank, ki so bila sprejeta leta 2013, ko so se v težavah znašle ciprske banke.

Pravila zagotavljajo jamstvo vlog v vrednosti do 100.000 evrov. Poslanci bodo odločali tudi o spremembah civilnega pravosodnega sistema, s katerimi naj bi pospešili postopke in zmanjšali njihove stroške.

Odločanje poslancev bo vnovičen test trdnosti vlade premierja Aleksisa Ciprasa, ki se je ob glasovanju o prvem svežnju reformnih ukrepov moral soočiti z uporom znotraj svoje stranke. Cipras je dan po uporu precejšnjega dela poslancev Sirize, ki so v parlamentu glasovali proti reformam in varčevanju, preoblikoval vlado.

"Siriza odgovorna za upe ljudi"
Cipras je kolege v stranki pozval k podpori, saj po njegovih besedah ljudje polagajo upe v to, da bodo ostali v evrskem območju. Vseeno se pričakuje, da bo zakon sprejet s podporo opozicijskih glasov. "Do danes sem videl odzive, prebral zgodovinske izjave, a nisem slišal alternativnih predlogov," je dejal v torek zvečer kolegom v Sirizi.

"Siriza mora kot stranka odražati družbo, sprejeti skrbi in pričakovanja na deset tisoče običajnih ljudi, ki vanjo polagajo svoje upe," je premier skušal prepričati strankarske kolege.

Grčija je v ponedeljek, potem ko ji je Evropska komisija izplačala premostitveno posojilo v vrednosti 7,16 milijarde evrov, poplačala zapadle dolgove Mednarodnemu denarnemu skladu in izpolnila finančno obveznost do Evropske centralne banke. Reformni ukrepi so pogoj za začetek pogajanj o tretjem svežnju pomoči, ki bi lahko bil vreden do 86 milijard evrov in ki ga Atene želijo skleniti do 20. avgusta.

Grški sindikat javnega sektorja ADEDY je napovedal, da bo v sredo zvečer, v času obravnave predlaganih reform, znova protestiral.