Poraba antibiotikov v Evropi je prevelika, opozarjajo strokovnjaki. Foto: EPA
Poraba antibiotikov v Evropi je prevelika, opozarjajo strokovnjaki. Foto: EPA

Za to so odgovorni zdravniki, lekarnarji in bolniki, ki antibiotike napačno ali pretirano predpisujejo oziroma uživajo, je opozoril ECDC ob 5. evropskem dnevu ozaveščanja o antibiotikih.

Organizacija s sedežem v Stockholmu je v petek objavila poročilo, v katerem navaja, da odpornost bakterij na več antibiotikov povzroča znatno povečanje stroškov zdravljenja, dolgotrajno ležanje v bolnici, neuspeh zdravljenja, včasih pa tudi smrtni izid.

V poročilu še piše, da so v nekaterih državah članicah EU-ja potrdili, da je od 25 do 60 odstotkov zastrupitve krvi posledica ene vrste bakterije, ki povzroča pljučnico. Na vedno več antibiotikov so odporne predvsem bakterije klebsiella pneumoniae in E. coli.

"Bolnikom, ki so okuženi s tovrstno bakterijo, preostaja na voljo samo zdravljene s t. i. antibiotiki zadnje obrambne linije," je opozoril direktor ECDC-ja Mark Sprenger. A ECDC je imel tudi pozitivno novico. Število primerov superbakterije mrsa se je v zadnjih letih zmanjšalo oziroma se v večini držav Unije ustalilo.
Največ antibiotikov v EU-ju porabijo v Grčiji, kjer po podatkih iz leta 2010 na tisoč prebivalcev vsak dan porabijo 39,4 dnevne doze antibiotikov. Najskromnejši pri njihovi uporabi pa so v Estoniji. Tam se na tisoč prebivalcev na dan porabi 11,1 dnevnega odmerka antibiotikov.