Pritok migrantov iz Afrike v smeri Sicilije ne ponehuje. Foto: EPA
Pritok migrantov iz Afrike v smeri Sicilije ne ponehuje. Foto: EPA

Samo od januarja do aprila so na morskih poteh do Italije našteli približno 42.000 migrantov, skupno okrog 60.000. Dodatno povečanje števila beguncev na morskih poteh med Afriko in Evropo pričakujejo v poletnih mesecih.

Na pot največkrat Libijci in Sirci
Število nezakonitih migrantov, ki skušajo na tak ali drugačen način prestopi evropske meje, bo letos očitno potopilo številko 140.000, ki je zaznamovala revolucije arabske pomladi pred tremi leti. V prvih štirih mesecih tega leta je namreč Evropsko unijo doseglo okrog 42.000 nezakonitih migrantov, kar je kar štirikrat več kot lani v istem obdobju.

Italijanske oblasti so v včeraj končanem mesecu naštele še vsaj 14.000 beguncev. Večina tistih, ki so se podali na nevarno pot, je bilo Libijcev, sledijo Sirci. Italijanska mornarica je včeraj sporočila, da je samo v zadnjih 24 urah v Sredozemskem morju rešila okrog 3.500 migrantov. Kot je med tednom poročal britanski BBC, naj bi v Libiji na pot čakalo še okrog 300.000 oseb.

Evropska unija resnejših sprememb pristopov ni sprejela, vrstijo se pozivi k olajšanju zakonitih migracij, kljub ogorčenju po tragedijah, kakršna je bila lani tista pri Lampedusi, pa večjih sprememb ni bilo. V tem mesecu je sicer napovedana strateška razprava in predvidoma tudi nekateri dolgoročni ukrepi - na kratki rok je Unija predvsem okrepila nadzor in delo agencije Frontex.

Francija odstranjuje taborišča
Tisti, ki jim uspe priti v Unijo, se nato razdrobijo po državah, eden izmed ciljev je tudi Velika Britanija. Največ pritiska zato čutijo denimo v francoskem Calaisu ob Rokavskem prelivu, kjer nezakoniti migranti ob trajektnem pristanišču čakajo na priložnost za skok čez Rokav - vsako noč naj bi pri poskusih prečkanja ujeli približno 40 oseb.

Med tednom je sicer francoska policija iz začasnih prebivališč pri pristanišču odstranila nekaj manj kot 800 migrantov iz Azije, Bližnjega vzhoda in Afrike. Osrednji razlog je higiena, čeprav človekoljubne organizacije opozarjajo, da jim bodo razpršenim po mestu še težje nudili ustrezno in nujno zdravstveno oskrbo.