Velika Britanija ni želela groziti Evropi, ko je dejala, da bi bil v primeru izstopa iz Unije brez celovitega dogovora oslabljen boj proti terorizmu, pravi minister, pristojen za brexit, David Davis. Foto: Reuters
Velika Britanija ni želela groziti Evropi, ko je dejala, da bi bil v primeru izstopa iz Unije brez celovitega dogovora oslabljen boj proti terorizmu, pravi minister, pristojen za brexit, David Davis. Foto: Reuters
Pismo Therese May
Pismo, ki ga je britanska premierka Theresa May poslala predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku. Foto: Reuters
Frank Walter Steinmeier
Novi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je za svoj prvi obisk v tujino izbral Francijo. V Parizu se je strinjal z mnenjem francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da morata "Berlin in Pariz dati ljudem vizijo Evrope prihodnosti". Foto: EPA
Britanci predstavili zakonodajni okvir po »brexitu«

Z novim zakonom, imenovanim Great repeal bill, bodo odpravili zakon Evropskih skupnosti iz leta 1972, ki določa, da je evropska zakonodaja nad britansko, zagotovil pa bo tudi, da za državo ne bo več pristojno Evropsko sodišče.

"Našo zakonodajo bodo potem sprejemali v Londonu, Edinburgu, Cardiffu in Belfastu, interpretirali pa jo bodo sodniki v Združenem kraljestvu, ne v Luksemburgu," je britanskim poslancem ob predstavitvi zakona povedal minister za brexit David Davis.

Zakon bo predstavljal velikanski zalogaj, saj gre za več deset tisoč evropskih pogodb, direktiv, uredb, sodb Evropskega sodišča, ki veljajo za Veliko Britanijo kot članico EU-ja. Predpisi, ki bodo zamenjani, se tičejo različnih področij, od delavskih pravic do okolja.

Nove politike za migracije, carine, trgovino, kmetijstvo
Velika Britanija bo morala med drugim oblikovati povsem novo politiko na področju migracij, carin, trgovine in kmetijstva, saj bo tu celoten regulatoren režim EU-ja morala nadomestiti z britanskim. Nekatera dopolnila bodo manjša, saj bodo morali odstraniti le referenco na institucije EU-ja, v številnih sektorjih pa bodo morali odločiti, kdo bo pristojen, parlament, kako neodvisno telo ali kdo drug.

Minister Davis je med drugim dejal, da bo predlagani zakon "zagotovil jasnost in gotovost za podjetja in potrošnike, ko bomo zapustili EU".

Britanska vlada bo z zakonom dobila tudi pooblastilo, da skoraj tisoč predpisov spremeni brez odobritve parlamenta. Kritiki že govorijo o zakonodaji po vzoru angleškega kralja Henrika VIII., ki bo vladi dala skoraj absolutistične pristojnosti.

Laburisti se bojijo za delavske pravice
Opozicijski laburisti se bojijo, da bo vlada na ta način spremenila delavsko zakonodajo in zmanjšala pravice delavcev. A Davis je te namige zavrnil in poudaril, da bo šlo pri spremembah zgolj za "tehnične podrobnosti".

Sprejetje zakona naj bi v svojem govoru v parlamentu še to pomlad napovedala britanska kraljica Elizabeta II., potem pa bosta o njem glasovala oba domova britanskega parlamenta.

Davis: Nismo grozili
Predlog zakona je bil predstavljen dan po tem, ko je britanska premierka Theresa May predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku poslala pismo, s katerim je sprožila začetek izstopa iz EU-ja in v katerem je zapisala, da bo "naše sodelovanje v boju proti terorizmu oslabljeno", če bo Velika Britanija zapustila EU brez novega dogovora, poroča Reuters.

"To ni grožnja," je dejal minister David Davis. "To je izjava o dejstvu, da bo to škodovalo obema stranema, če ne dosežemo sporazuma. To je zagovarjanje tega, da potrebujemo sporazum."

Minister je pojasnil, da želijo v Londonu doseči celovit dogovor, ki vključuje trgovino, varnost in vsa druga področja odnosa med Londonom in Brusljem, obenem pa si prizadevajo ohraniti čim več koristi za čim več ljudi. "To je po mojem mnenju popolnoma razumno stališče in nikakor ni grožnja," je dejal.

Hollande: Francija in Nemčija morata pokazati pot
Medtem pa je odhajajoči francoski predsednik Francois Hollande po srečanju z nemškim kolegom Frankom Walterjem Steinmeierjem dejal, da morata Francija in Nemčija usmerjati Evropo po britanski odločitvi, da zapusti Evropsko unijo. "Naši dve državi sta ključni, da se lahko vsa Evrope premakne naprej," je dejal Hollande v Parizu. "Francija in Nemčija imata sedaj jasno odgovornost, da začrtata smer Evropi," je dodal. Hollande je podprl stališče predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da se morajo dogovoriti o pogojih za odhod Velike Britanije, še preden se začnejo pogajanja o kakršnemkoli prihodnjem odnosu. Pogajanja bodo trajala dve leti.

Britanci predstavili zakonodajni okvir po »brexitu«