Juncker je pohvalil prizadevanja Samarasa. Foto: EPA
Juncker je pohvalil prizadevanja Samarasa. Foto: EPA
Brezposelnost
Grčija je dobila kar 240 milijard evrov pomoči, a mnogo prebivalcev životari. Foto: EPA

Prva uradna destinacija skorajšnjega prvega moža Evropske komisije verjetno ni bila izbrana naključno, saj je bila Grčija prva članica evrskega območja, ki je prejela mednarodno finančno injekcijo, s katero se je rešila pred bankrotom. Leta 2010 je dobila 110 milijard evrov, ker se je to izkazalo za premalo, pa je leta 2012 dobila še 130 milijard evrov pomoči. Zasebni sektor ji je ob tem odpisal še za več kot 100 milijard evrov dolga.

Juncker je bil kot predsednik evrske skupine eden izmed ključnih osebnosti in kot je dejal med obiskom v Atenah, se je "kot lev" boril za obstanek Grčije v evrskem območju, zdaj pa je, kot pravi, edini politik, "ki je v Grčiji priljubljen enako kot v Nemčiji". Pohvalil je tudi grškega premierja Antonisa Samarasa, ki mu je "kot brat". O morebitni nadaljnji pomoči Grčiji se ni želel opredeljevati.

S Samarasom sta se pogovarjala predvsem o zaposlovanju, gospodarski rasti in investicijah. "Želim poslati sporočilo upanja in optimizma s priznavanjem naporov grških državljanov in grške vlade pri reformiranju države," je Juncker sporočil še pred odhodom v Atene.

Nekdanji luksemburški premier je Grčijo pohvalil za opravljeno delo, a je hkrati opozoril, da je treba varčevalne ukrepe nadaljevati. "Nikoli nisem dejal, da se je varčevanje končalo," je dejal po srečanju z grškim premierjem.

Grčiji zvišali bonitetno oceno
Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Matjaž Trošt, od Junckerja tako v Atenah kot v drugih evrskih državah želijo oziroma pričakujejo, da bo ustrezno lajšal primež varčevalnih politik, ki jih je Unija sprejemala med spopadanjem s krizo. Grško gospodarstvo naj bi do konca leta izstopilo iz recesije, javni dolg pa vseeno ostaja pri več kot 170 odstotkih glede na BDP.

Pri bonitetni hiši Moody's so Grčiji pretekli teden zvišali bonitetno oceno, ki še vedno ostaja izrazito nizka, a nakazuje prve premike glede zaupanja v gospodarstvo te države ter sposobnost urejanja javnih financ.

Po besedah Junckerja Evropa še ni v celoti premagala dolžniške krize. "Menim, da smo prehodili dolgo pot in da se bližamo koncu, vendar še nismo naredili obrata," je dejal.

Juncker še sestavlja ekipo
Spomnimo, Junckerja so evropski voditelji za prvega moža Evropske komisije imenovali konec junija. Sredi julija ga je nato potrdil še Evropski parlament, na začetku novembra pa bo prevzel položaj od Joseja Manuela Barrosa. Do takrat ga čaka še naporna sestava komisarske ekipe na podlagi kandidatov, ki so jih predlagale države članice EU-ja. Grčija je za svojega komisarskega kandidata izbrala obrambnega ministra Dimitrisa Avramopulosa.