Beata Szydlo, Viktor Orban, Bohuslav Sobotka in Robert Fico so takole zarezali v torto in proslavili 25. obletnico višegrajske četverice, ki je bila ustanovljena 15. februarja 1991 v Višegradu na Madžarskem za tesnejše sodelovanje med štirimi državami pred članstvom v evropskih povezavah. V zadnjem času je skupina enotna pri stališčih do begunske krize in pri kritikah do Bruslja. V t. i. praški izjavi so potrdili sodelovanje štirih vzhodnoevropskih držav v
Beata Szydlo, Viktor Orban, Bohuslav Sobotka in Robert Fico so takole zarezali v torto in proslavili 25. obletnico višegrajske četverice, ki je bila ustanovljena 15. februarja 1991 v Višegradu na Madžarskem za tesnejše sodelovanje med štirimi državami pred članstvom v evropskih povezavah. V zadnjem času je skupina enotna pri stališčih do begunske krize in pri kritikah do Bruslja. V t. i. praški izjavi so potrdili sodelovanje štirih vzhodnoevropskih držav v "dinamičnem in prožnem EU-ju". Foto: EPA
Višegrajska četverica za zaščito zunanje meje EU

Premier Češke Bohuslav Sobotka ter njegovi kolegi, Slovak Robert Fico, Poljakinja Beata Szydlo in Madžar Viktor Orban, so opozorili, da sedanje dogajanje "ogroža mir, varnost in blaginjo državljanov EU-ja", zato je nujno enotno ukrepanje celotne Evropske unije.

Močnejša Evropa brez novih delitev
"Odločeni smo dejavno sodelovati pri krepitvi in učinkovitem delovanju EU-ja. Želimo močnejšo Evropo in prepričani smo, da močan EU potrebuje tudi močno višegrajsko skupino,"
je v skupni izjavi zapisala četverica predsednikov vlad in ob tem posvarila, da še vedno obstaja nevarnost delitev Evrope. "Zato smo odločeni, da dejavno in odločno preprečimo nastajanje novih meja. Prepričani smo, da to odločnost z nami delijo tudi naši evropski partnerji in so z nami pripravljeni sodelovati v tem duhu."

Orban se zavzema za drugo obrambno linijo južno od Madžarske
Višegrajska skupina je izrazila dvom, da bosta Grčija in Turčija uspešno zajezili pritok beguncev v Evropo, zato so na srečanju pripravili t. i. načrt B, ki predvideva pomoč Grčiji in Bolgariji pri varovanju zunanjih meja Unije. "Balkanskih držav ne moremo prepustiti usodi," je dejal Sobotka in pozval Unijo, naj tudi sama pomaga temu območju. Madžarski premier Orban se je zavzel za "drugo obrambno linijo" južno od njegove države. Po njegovih besedah politika dobrodošlice v Evropi ni le spodletela, temveč je vodila k terorizmu in zasejala strah.

Slovaška bo v Makedonijo napotila do 300 policistov
Slovaški premier Fico pa je napovedal, da bo njegova država v Makedonijo napotila do 300 policistov. "Bil bi vesel, če bi nas naši grški prijatelji pozitivno presenetili, a sem pesimist," je dejal.

Vabilo za Makedonijo in Bolgarijo, ne pa Grčijo
Na vrhu sta kot častna gosta sodelovala tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov in bolgarski premier Bojko Borisov, katerih državi igrata pomembno vlogo pri varovanju zunanjih meja EU-ja. Ni pa bila vabljena Grčija, ki je za begunce, ki v Evropo pridejo po balkanski poti, vstopna točka v EU. V Atenah se bojijo, da bo Skopje zaprlo mejo in bodo begunci obtičali v Grčiji. Tudi nemški politični tednik Spiegel je pred današnjim vrhom pisal, da bodo v Pragi zapečatili dogovor o tem, kako bodo Makedoniji pomagali zapreti njeno mejo z Grčijo.

Višegrajska četverica za zaščito zunanje meje EU