V Dublinu bodo za tokratno predsedovanje odšteli 60 milijonov evrov, medtem ko jih je položaj na čelu Unije leta 2004 stal skoraj še enkrat toliko, 110 milijonov evrov. Foto:
V Dublinu bodo za tokratno predsedovanje odšteli 60 milijonov evrov, medtem ko jih je položaj na čelu Unije leta 2004 stal skoraj še enkrat toliko, 110 milijonov evrov. Foto:
Evropska unija
Stabilnost bo irsko predsedstvo poskušalo okrepiti predvsem z nadaljnjo gradnjo bančne unije, v boju proti brezposelnosti se bodo osredotočili na mlade, pri spodbujanju rasti in konkurenčnosti pa na trgovinske sporazume s tretjimi državami, predvsem na pripravo pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA ter na sklenitev pogajanj s Singapurjem in Kanado. Foto: freedigitalphotos.net

"Irska si bo prizadevala za rešitve," je napovedal irski premier Enda Kenny, ki se ga sicer drži sloves dolgočasnega politika in lesenega govorca, ki Evrope zagotovo ne bo razvnemal z navdušujočimi govori. A prvi mož največje irske desnosredinske stranke Fine Gael velja za dobrega menedžerja in političnega tekmeca, ki ga nikakor ne gre podcenjevati.

Irska, ki bo naslednje leto praznovala 40. obletnico članstva v EU-ju, bo kot že rečeno vodenje Unije prevzela že sedmič. Njeno zadnje predsedovanje leta 2004 je zaznamovala predvsem največja širitev EU-ja, saj se mu je takrat pridružilo deset novih članic, med njimi tudi Slovenija. Pridružitev novih držav EU-ju pa naj bi bila prioritetna agenda tudi tokratnega predsedovanja Irske.

Slovenske blokade Hrvaški si Irska ne želi
Irci upajo na hiter napredek Islandije, oživitev pogajanj s Turčijo, začetek pogajanj s Srbijo in začetek pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Kosovom. Makedonije, ki si prav tako želi začeti pogajanja, niso omenili. Predvsem pa pričakujejo vstop Hrvaške v EU 1. julija.

V povezavi z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji je 32-letna ministrica za evropske zadeve Lucinda Creighton pred dnevi v Bruslju poudarila, da dvostranska vprašanja ne smejo ovirati pristopnega procesa: "Kateri koli problem, ki ga ima Slovenija s Hrvaško in obratno, mora biti rešen dvostransko." Morebitna slovenska blokada Hrvaške v irskem predsedstvu očitno ne bi naletela na razumevanje.

Med cilji predsedovanja tudi ponoven zagon gospodarstva
Stabilnost, delovna mesta in rast - to je sicer moto irskega predsedstva, ki se želi osredotočiti na ponoven zagon evropskega gospodarstva. Evropske prioritete so tudi irske prioritete, še poudarjajo Irci, ki napovedujejo, da bodo leta 2013 kot prva država pod nadzorom trojke izstopili iz programa pomoči, se postavili na lastne noge in se vrnili na finančne trge.

Izvedba proračuna za obdobje 2014-2020
Največji izziv za EU med irskim predsedovanjem bo doseči dogovor o evropskem proračunu za obdobje 2014-2020, vendar predsedstvo pri tem ne bo imelo ključne vloge, pogajanja namreč vodi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Bo pa, če bo dogovor res dosežen na vrhu 7. in 8. februarja, nato bedelo nad pripravo okoli 70 pravnih aktov, potrebnih za izvedbo proračuna.

Irska sicer ni članica schengenskega prostora, tako da v prihodnjih šestih mesecih ni pričakovati, da bo predsedstvo tej temi - kljub še vedno odprtemu vprašanju nadzora v schengnu - namenjalo kakšno posebno pozornost. Nasprotno velja za kmetijstvo, ki je za državo izjemno pomembno; v devetih od desetih McDonaldsovih hamburgerjev, ki jih pojejo Evropejci, je irska govedina.