Novembra se pričakuje vroča razprava o novem sedemletnem proračunu Evropske unije, pri katerem bo morala Angela Merkel dobiti vsaj tiho privoljenje Velike Britanije, da ne bo blokirala dogovora. Foto: EPA
Novembra se pričakuje vroča razprava o novem sedemletnem proračunu Evropske unije, pri katerem bo morala Angela Merkel dobiti vsaj tiho privoljenje Velike Britanije, da ne bo blokirala dogovora. Foto: EPA
Janez Janša
Slovenski premier Janez Janša je na vrhu EU-ja pojasnil, da se zaradi kriznih razmer pri izvajanju pakta pojavljajo določene zamude in nekateri cilji ne bodo izvedeni v zastavljenih rokih. Foto: Reuters

Med drugim so ugotovili, da je pri izvajanju junija dogovorjenega pakta za rast in delovna mesta dosežen znaten napredek, a da so potrebna še večja prizadevanja. Evropska komisija in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta namreč voditeljem predstavila poročilo o izvajanju pakta, v katerem opozarjata na področja, na katerih so potrebna dodatna prizadevanja.

Barroso za upanje državljanom
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je opozoril, da kriza še ni mimo, zato je treba vztrajati pri trenutni prednostni nalogi, ki je zagon rasti in zaposlovanja. Državljanom, ki jih je kriza prizadela, je treba po njegovih besedah ponuditi upanje, da se bo rast vrnila in da najšibkejši ne bodo trpeli. Pakt za rast mora zato zaživeti tudi v praksi.

Dokapitalizacija in prodaja EU-obveznic
120 milijard evrov za hiter zagon rasti predstavlja odstotek bruto nacionalnega dohodka EU-ja. Številko naj bi dosegli z dokapitalizacijo Evropske investicijske banke v vrednosti 10 milijard evrov, s čimer se bo posojilna zmožnost banke povečala za 60 milijard evrov. To naj bi omogočilo za 180 milijard evrov novih investicij po celotnem EU-ju. Dokapitalizacijo naj bi izpeljali pred koncem leta, v tokratnih sklepih vrha pa se ta korak pričakuje v prihodnjih tednih.

Tretji vir novih sredstev je pilotna faza projektnih obveznic, s katerimi naj bi spodbudili naložbe v evropska prometna, energetska in telekomunikacijska omrežja. V poskusni fazi je bilo odobrenih že 100 milijonov evrov, preostalih 130 milijonov pa naj bi bilo na voljo na začetku prihodnjega leta. To naj bi omogočilo naložbe v skupni vrednosti do 4,5 milijarde evrov.

Britanci grozijo z vetom na proračun
Voditelje novembra čaka naporno proračunsko zasedanje, ki bo po napovedih trajalo več dni. Voditelji ponavljajo zagotovila, da bo novi večletni proračun sprejet do konca leta. Pri tem bi utegnila imeti ključno vlogo Velika Britanija, ki že napoveduje veto v primeru izdatnega povečanja proračuna.

Dokončno oblikovanje notranjega trga
V Bruslju pri izvajanju pakta za rast med drugim pozivajo še k dodatnim prizadevanjem na področju dokončanja notranjega trga EU-ja, vključno z oblikovanjem delujočega enotnega digitalnega trga, pri krepitvi infrastrukturnih povezav med članicami sedemindvajseterice, odpravljanju administrativnih ovir in bremena regulacije, pri ukrepih za spodbujanje zaposlovanja in pri sklepanju sporazumov o prosti trgovini z glavnimi trgovinskimi partnericami.

Francoski predsednik Francois Hollande želi videti, da se s finančnim davkom zbrana sredstva porabijo namensko za investicije in spodbujanje rasti, podobno pa meni tudi nemška kanclerka Angela Merkel.