Tveganje revščine se je najbolj zmanjšalo na Poljskem. Foto: EPA
Tveganje revščine se je najbolj zmanjšalo na Poljskem. Foto: EPA

V Sloveniji je bil delež lani 20,4-odstoten, kar je 1,9 odstotne točke več kot leta 2008, navaja evropski statistični urad Eurostat pred 17. oktobrom, svetovnim dnevom boja proti revščini.
Države z najvišjim deležem prebivalstva, ki je lani tvegalo revščino ali socialno izključenost, so bile Romunija s 40,2-odstotnim deležem, Bolgarija s 40,1-odstotnim deležem in Grčija s 36-odstotnim deležem.
Najnižji delež so imele Češka (14,8 odstotka), Švedska (16,9 odstotka) in Nizozemska (17,1 odstotka), navaja evropski statistični urad Eurostat.

Tveganje najbolj padlo na Poljskem
V času od leta 2008 se je delež najbolj povečal v Grčiji, in sicer za 7,9 odstotne točke, po drugi strani pa se je najbolj zmanjšal na Poljskem, kjer je s 30,5 odstotka padel na 24,7 odstotka.

Revščino ali socialno izključenost so tvegali ljudje, ki so imeli nizke dohodke, ki so bili resno materialno prikrajšani ali so živeli v gospodinjstvu z zelo nizko delovno intenzivnostjo.

Dohodkovno revščino je lani tvegalo 17,2 odstotka prebivalstva v EU-ju, 8,9 odstotka je bilo resno materialno prikrajšanih, 11,1 odstotka pa jih je živelo v gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo.