Vsak peti otrok v Evropi je žrtev spolne zlorabe, storilec pa je največkrat oseba, ki mu je blizu. Na policijo ne prijavijo kar 90 odstotkov primerov zlorab. Foto: EPA
Vsak peti otrok v Evropi je žrtev spolne zlorabe, storilec pa je največkrat oseba, ki mu je blizu. Na policijo ne prijavijo kar 90 odstotkov primerov zlorab. Foto: EPA

18. november je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Letos ga zaznamujem prvič, saj ga je Svet Evrope razglasil maja letos, in to na pobudo Slovenije.

Kar 90 odstotkov primerov ostane neprijavljenih
Številke, ki so jih objavili pri Svetu Evrope, so skrb vzbujajoče. V Evropi je vsak peti otrok v starosti do 18 let žrtev spolne zlorabe. V 70 do 85 odstotkih je storilec oseba, s katero je otrok v pogosto v stiku, večinoma so to sorodniki, učitelji, trenerji ali družinski prijatelji. Na policijo ne prijavijo kar 90 odstotkov primerov zlorab, saj se otroci bojijo govoriti o stvareh, o katerih se v številnih družbah ne govori, opozarjajo v Svetu Evrope.

Kot je ob dnevu zaščite otrok dejal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjörn Jagland, je spolna zloraba otrok v številnih državah še vedno tema, o kateri se ne govori. "A naš molk pomeni za storilce obrambni zid," je povedal Jagland in dodal, da je treba razbiti tabuje, ki jih pedofili izkoriščajo. Vlade je pozval, naj naredijo prvi korak in podprejo dejavnosti na evropski dan.

Nujno je izobraževanje otrok in opozarjanje na tveganja
V Svetu Evrope so prepričani še, da je nujno izobraževanje otrok in opozarjanje na nevarnosti in tveganja. Otroci morajo po njihovih besedah poznati preprosta pravila lepih skrivnosti in prijetnega dotika na eni strani ter nesprejemljivih skrivnosti in nedopustnega dotika na drugi strani, znati pa morajo poiskati tudi pomoč.

Konvencija Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnimi zlorabami zavezuje vlade, da kriminalizirajo vse oblike spolne zlorabe otrok, vključno z novačenjem po medmrežju. Predvideti morajo zaščito žrtev in pregon storilcev.

Največja težava je molk družbe
Združenje proti spolnemu zlorabljanju v Sloveniji ob dnevu zaščite otrok opozarja, da je spolno nasilje in izkoriščanje otrok družbeni problem, žrtve in prizadete družine pa se še vedno spopadajo z ravnodušnostjo in molkom družbe. Žrtve po njihovih navedbah čutijo posledice vse življenje, te pa so vedno tudi odsev neozaveščenega družbenega okolja, poudarjajo.

Na slovenskem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želijo do konca leta pripraviti novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini, po kateri bodo žrtve, še posebej otroci, bolj zaščitene, postopki pa jasnejši in učinkovitejši.