Evropska unija

Poudarki

  • Slovenija naj bi se pritožila na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe
Hrvaška policija
Hrvaška policija patruljira s čolnov ob obali Savudrije, 29. 12. 2017. Foto: BoBo
VIDEO
Slovenija pripravlja tožb...
VIDEO
Pismo, ki polaga temelje...

Dodaj v

"Vse pripravljeno, kot je treba" - Erjavec Cerarju predstavil pismo, ki bo romalo v Bruselj

Tožba proti Hrvaški vse bližje
28. februar 2018 ob 12:21,
zadnji poseg: 28. februar 2018 ob 13:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zunanji minister Karl Erjavec je premierju predstavil pismo, ki so ga pripravili za Evropsko komisijo in v katerem bodo navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU-ja. V četrtek ga bo obravnavala vlada, nato pa se bo z njim seznanil tudi odbor za zunanjo politiko.

Erjavec je po sestanku s Cerarjem, z ministri, ki so člani implementacijske skupine za arbitražno razsodbo, in odvetniško ekipo, ki bo zastopala Slovenijo, pojasnil, da je dobil zeleno luč, da bo vsebino pisma v četrtek na zaprtem delu seje obravnavala vlada. Nato ga bodo posredovali odboru za zunanjo politiko, takoj zatem ga nameravajo poslati v Bruselj. Ob tem je minister dodal, da pismo vsebuje elemente, ki so potrebni za vložitev tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji.

Slovenija naj bi se pritožila na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe
Vsebina pisma je še strogo varovana skrivnost, je pa Erjavec zagotovil, "da je vse pripravljeno tako, kot je treba". Glede na dosedanje informacije, ki krožijo v javnosti, bo Slovenija to pismo Evropski komisiji poslala na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe in tako sprožila postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe.

Cerar meni, da mora vlada zdaj, ko ima še polna pooblastila, sprejeti vse potrebne odločitve v sodelovanju z državnim zborom, saj se želi s političnim vrhom posvetovati o uveljavitvi arbitražne odločbe. Sam sicer ugotavlja, da je osnutek pisma Evropski komisiji dobro pripravljen in da bodo tako ocenili tudi člani OZP-ja. Dozdajšnja usklajenost strank, enotnost političnega vrha je po premierjevih besedah ključna za Slovenijo, zato jo je pomembno vzdrževati še naprej, saj se moramo zavedati, da bo postopek dolgotrajen in bo tudi naloga prihodnjih vlad. "Zato je pomembno, da vse podlage pripravimo tako, da bo katera koli vlada v prihodnje te postopke uspešno izpeljala," je dejal Cerar.

"Imamo vse utemeljitve in podlage za trditve, da Hrvaška krši evropsko pravo"
Po seznanitvi OZP bo vlada, če bo dobila podporo za to, pismo poslala Evropski komisiji. Premier je prepričan, da je treba pismo Evropski komisiji poslati čim prej. "Imamo vse utemeljitve in podlage za trditve, da Hrvaška krši evropsko pravo," je poudaril in dodal, da ima komisija za odgovor tri mesece časa. "Če bo komisija sprožila postopek zoper Hrvaško, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer bo Slovenija postopke nadaljevala," je še dejal premier.

Kaj bo storil EU?
Evropska komisija se lahko izreče negativno ali pa se sploh ne izreče, a to ne preprečuje možnosti, da država sama predloži zadevo Sodišču EU-ja. Erjavec težko predvidi, kaj bo storila Evropska komisija, ki po njegovem mnenju doslej "ni postorila bistvenega, ko gre za spoštovanje arbitražne razsodbe s strani Hrvaške". "Če ne bo podprla našega pisma, pričakujem, da bo to čim prej povedala in da se čim prej sproži pravni postopek pred Sodiščem EU-ja v Luksemburgu," je dejal in znova poudaril, da gre za pravno, in ne politično vprašanje.

Ker po dosedanjih neuradnih informacijah pravnega ukrepanja komisije ni pričakovati, bo Slovenija najverjetneje tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU-ja nadaljevala sama. Erjavec ob tem opozarja, da Evropska komisija v zadnjem času to vprašanje očitno obravnava kot politično, ne pravno, zato bi bilo po njegovem mnenju treba tožbo vložiti čim prej.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
McClain
# 28.02.2018 ob 12:42
če je vse tako pripravljeno, kot je Židan pripravil za teran in za tožbo EU glede zapiranja tovarne sladkorja v Ormožu, ko je zamudil rok, potem se ni za bat, da kaj ne bi bilo v redu.
Shaka Zulu
# 28.02.2018 ob 12:41
Nikar ne pozabite dati gor 25 kolekov in 87 štempljev. Da bo zaprmej. Pa slikico Pahorja in Kosorjeve v romantični pozi priložite.
navigator007
# 28.02.2018 ob 12:42
Če Erjavec zagotovi, "da je vse pripravljeno tako, kot je treba" je glede na izkušnje AS najbolje, da v Ljubljani na Viču začnemo za vsak slučaj graditi zid.
cene vols
# 28.02.2018 ob 12:43
"da je vse pripravljeno tako, kot je treba".
Res besede, ki imajo pri nas neko težo. >sarkazem
luckyss
# 28.02.2018 ob 13:32
Če bi bila naša diplomacija z Erjavcem na čelu vsaj približno opravilno sposobna, se danes ne bi ukvarjali s takšnimi banalnimi zadevami...vse te afere "operativcev", "zalutal" vohunski kombi, "začasno" prestavili mejo v Slovenijo.....itd...
Zadeve torej, ki bi jih zdrava kmečka pamet rešila brez problemov...Naš politični , strokovni in vsemogočni "vrh" pa se dobesedno smeši..
Naj končno uvedejo IQ teste za vstop v parlament, potem pa še vsakodnevne teste na alkohol in droge....
Saj ni res kako se norčujete iz državljanov..
Rasta75
# 28.02.2018 ob 13:15
Dr. Kumrovec: "Dokler Hrvati ne začnejo spoštovati odločbe mednarodnega sodišča, naj Slovenija BLOKIRA vsa pristopna pogajanja z EU"

/facepalm
Dragi, Hrvaška je že v EU.
GoodFella
# 28.02.2018 ob 13:03
Le upamo lahko, da je naš primer res tako "waterproof", kot trdijo vladovalci. Ker očitno postaja, da si bomo uveljavitev arbitraže morali izbojevati čisto sami. Sodni postopek vsekakor mora biti podkrepljen z nepodporo Hrvaški pri vstopanju v Šengen, OECD...in z nesklepanjem kakršnihkoli novih pomembnejših dogovorov z njimi, vse do takrat, dokler ne izpolnijo arbitražne sodbe. Pa pomembno je, da za temi koraki stoji celotna slovenska politika, brez soliranj, in da Erjavec čim manj blebeta o postopku. Sprašujem se tudi, kakšen je plan naših oblasti glede hrvaškega nespoštovanja dogovora (memoranduma) o prenesenih deviznih vlogah. Mi bi morali kakršnokoli podporo Hrvatom pogojevati z izpolnjevanjem tistega, kar so v preteklosti podpisali, ne pa da nas stalno neki speljujejo na led.
pohorjezeleno
# 28.02.2018 ob 13:36
Lahko pozabimo na pomoč EU-ja, ker je 120% na hrvaški strani...
momamoma
# 28.02.2018 ob 14:24
Če Erjavec trdi, da je vse OK, dajte, preglejte še trikrat !
UD007
# 28.02.2018 ob 13:37
........."Nikar ne pozabite dati gor 25 kolekov in 87 štempljev. Da bo zaprmej. Pa slikico Pahorja in Kosorjeve v romantični pozi priložite.".......

in s pripisom "today is a fantastic day"
luckyss
# 28.02.2018 ob 14:01
@vranek
Taki naši "brez dela in brez znanj", kot jih nekako nerodno omenjaš, imajo v Avstriji neto vsaj 1300 evrov..
Je pa res, da nekateri "eksperti in svetovalci", ki pri nas vlečejo po 5000 evrov v omenjeni Avstriji ne bi dobili niti našega minimalca..
Krucefix
# 28.02.2018 ob 13:19
Tožba... pol pa lahko počasi stečejo tudi priprave na poostreno sezono...
grenadir
# 28.02.2018 ob 13:59
To mi deli Kohl... Ti si pa en tak kehlc...
Bivši uporabnik
# 28.02.2018 ob 12:48
Dokler Hrvati ne začnejo spoštovati odločbe mednarodnega sodišča, naj Slovenija BLOKIRA vsa pristopna pogajanja z EU
Voly
# 28.02.2018 ob 18:45
dioklecijan st@
Hrvati so sami priznali, da v nobenem primeru ne bi priznali arbitražnega sporazuma in da so takrat s figo v žepu podpisali prav vse, samo, da smo mi umaknili blokado in so se lahko prešvercali v EU.
Tista naša nerodnost, ko so se pogovarjali pred razsodbo jim je samo prav prišla, tudi njihov pogajalec pa je počel isto, le da naši niso imeli ameriške pomoči v prisluškovanju, ker Američanom pač ne lezemo v rit, kot to počnejo tvoji Hrvati.
Kot je lepo povedal tisti hrvaški novinar, ki vodi oddajo v nedeljo popoldan, bi se lahko politiki o tem problemu zmenili v desetih minutah, vendar pa to ni mogoče, ker hočejo Hrvati vedno svojim sosedom škodovati, kar priča dejstvo, da so skregani prav z vsemi.
patriot44x2
# 28.02.2018 ob 13:46
Če je Erjavec predstavil potem se lahko poslovimo od celotne obale ne samo dostopa do odprtega morja. Brezjajčni Miro in pa večkrat lažnjivi Karl to je garancija za neuspeh.
Bolek
# 28.02.2018 ob 19:23
Erjavec je izjavil: "Vse pripravljeno, kot je treba"

Če to reče Erjavec, nam lahko samo Bog pomaga. Povsod, kjer je bil zraven ta šarlatan, je šlo vse narobe, on pa vedno odnese celo kožo.
Cerar bi vso dokumentacijo moral dati pregledati enemu resnemu človeku, ne pa temu klovnu.
saturnsky
# 28.02.2018 ob 17:26
Najslabša ekipa vodenja v zgodovini Slovenije. Pravzaprav, to ni vodenje, to je blodenje.
luckyss
# 28.02.2018 ob 13:46
Na vseh področjih imamo podobne probleme...Resorje vodijo polpismeni politiki namesto strokovnjakov...
Če takole razmišljam, je res bolje (vsaj za to balkansko območje) če imamo monarhijo, ki vlada s trdo roko...
Nikoli še ni bilo toliko revščine, razlik in krivic, kot v sedanji "demokraciji"...
Sramota !!
GORILA
# 28.02.2018 ob 13:22
@Rasta

...nisi razumel... mišljeno je bilo blokirati vse druge - pritisk na EK, da da v tej zadevi kaj oprijemljivega od sebe!
Lupo
# 28.02.2018 ob 18:58
Erjavec bi že tri leta moral biti razrešen vseh funkcij brez odpravnine.
jezevec
# 28.02.2018 ob 16:28
Lulčka nam bodo otresli Hrvati.
Plačali bomo ko žuti za postopek, od katerega ne bo pol klinca.
mirror
# 28.02.2018 ob 16:02
Spet se bomo osmešili pred evropsko unijo in Hrvaško. Hrvatom naši pravniki ne sežejo niti do kolen. Dokler ne boste prodali NLB, kakor ste obljubili, ne pričakujte podpore iz Bruslja
Gastrbajtr
# 28.02.2018 ob 19:16
Hehe, zdej bodo na sodišču 2 leti preučeval vlogo, nato pa ugotovili, da niso pristojni za njeno reševanje.
Izakos
# 28.02.2018 ob 17:53
Slovenija bi morala imeti že zdavnaj urejeno mejo s Hrvaško. Na oblasti pa imamo še vedno ljudi, ki so zatrjevali, da se splača pogajati s Hrvaško šele po njenem vstopu v EU, zato pa tudi ni napredka. Predsednik države pa je na to celo ponosen.
Janez Bedenik
# 28.02.2018 ob 15:54
Nad Hrvate germo kar s "pismom"? :)

Tresejo se oni in cela Evropa z njimi.

Strasni smo... Banana republika, totalna. Mi in vse ostale drzavice/bananice v regiji.
Don Redshield
# 28.02.2018 ob 15:15
Korl je bi zravn pri Patriah, Korl je bil pri arbitraži, Korl bo zravn pr tožbi. Rezultat: Korl Br.1 v TNT grupi a.k.a. slovenska politična elita.
ivavalant
# 28.02.2018 ob 14:57
"... Kakšen fantastičen dan! ...."

Kdo je tu nor!?
Lion007
# 28.02.2018 ob 14:09
Zaprmej, da bo Kahlu uspelo. :):)
apollo11
# 28.02.2018 ob 13:43
Erjavec bi lahko rešil arbitražo samo v Moskvi, vendar žal Moskva ne odloča. V Bruslju in na Zahodu Erjavca nihče ne posluša, zato nimamo nobenih možnosti. EU se ne bo ubadala s tem, njih to ne zanima, zaveznikov pa tako nimamo.
dveter
# 28.02.2018 ob 13:39
To mu ga je po telefonu predstavil? Ne bi se čudil.
Miša
# 01.03.2018 ob 08:31
S priznanjem Palestine si bomo nakopali toliko sovražnikov, da se nam bo to zelo grdo vrnilo pri arbitraži, pa še veliko gospodarsko škodo si bomo napravili (okoli 100,000,000 EUR). Ne razumem ljudi, ki podpirajo to nespametno dejanje. Definitivno, naše priznanje Palestine ne bo prineslo nobenih sprememb na bližnjem vzhodu, saj nas Slovence nihče ne jemlje resno. To je Erjavčev projekt, zato upam, da ga nikoli več ne vidimo v politiki.
Ta žleht
# 28.02.2018 ob 23:39
Že arbitražni sporazum je bil velika neumnost. Izvedba s strani Erjavca, ki se je napihoval in hvalil, pa slaboumna.
Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je treba vprašanje meje rešiti pred vstopom Hrvaške v EU. Zaradi strahotne propagande, na čelu z RTV, so referendum žal izgubili.
Slovenci smo dobili ravno to, za kar se je večina odločila. Erjavec bo še dolgo časa na sceni in delal bo neumnosti. Demokratično izvoljen, da se razume. Izbira naroda!
ZETAC
# 28.02.2018 ob 14:22
Ha, priznanje Palestine in pritožba na Evropsko komisijo, ki se je že postavila, vemo na čigavo stran. Erjavec ali vlada in pol, bi nekdo zapel...
Homer.
# 28.02.2018 ob 13:27
Priznanje Palestine nima čisto noben vpliv na Arbitražo.
Priznali ali ne, je stališče EU, da se jim gladko je** kaj imamo mi s Hrvaško.
Glavna in edina tema je še vedno Brexit......
potem pa dobava ploščic odpornih na kislino v Sirijo
zeuss-zeng
# 01.03.2018 ob 12:52
"Vse pripravljeno, kot je treba" - Erjavec Cerarju predstavil pismo, ki bo romalo v Bruselj
---------------
vse je pripravljena ampak žal ne bo od vsega tega ,,šmorna ,, ničesar . EU-ameriške sile moči pač dobro vedo kdo ima več obale in seveda se ne bodo zavzele za neke podalpske hlapce , ki ne znajo detektirati niti tega koliko so vredni na svetovnem zemljevidu in kdo nas lahko podpre za koga pa smo le,, koristni idioti,, ... Najprej se namreč moramo zavedati da smo majhni in da lahko le z agresivno zunanjoi politiko in notranjim gospodarjenjem postanemo večji ( seveda je za to potreben egoizem ne pa neko sočutništvo ) ...
timoti
# 28.02.2018 ob 18:42
Tu nas je prodal Pahor, za svojo lastno promocijo.

Saj je prišlo ven pismo zaposlenega na ministrstvu v tistem času fantastičnega dneva.
Ta žleht
# 01.03.2018 ob 12:27
@Miša 01.03.2018 ob 08:31

Priznanje Palestine podpirajo ideološki zaslepljenci in, "Strici iz ozadja", ki zares vladajo v Sloveniji. Stricem ustrezajo slabi odnosi z ZDA, ustreza jim, da nas v EU uvrščajo ob bok Romunije, Bolgarije in drugih balkanskih držav. Seveda zato, da bodo ohranili svoj vpliv in s tem denar.

Predstavniki stricev hitijo zato, ker po volitvah ne bodo imeli več take moči. Novo vlado pa bodo s tem močno obremenili. Najbolj aktivni so ravno tisti, ki jim na volitvah kaže slabo.

Palestincem pa naše priznanje dobesedno ne bo nič pomagalo. Na nobenem področju.
Miša
# 01.03.2018 ob 11:25
Erjavca je treba poslati na neplačan dopust, do volitev, da ne bo delal škode Sloveniji.
Voly
# 28.02.2018 ob 18:06
Kako resno jemljemo to tožbo pri nas lepo pokaže le nekaj komentarjev na tej strani v zvezi s tem. Moram priznati, da tudi sam te tožbe ne jemljem resno, še posebej ne, če je zraven Erjavec. Da se ne bomo še enkrat več blamirali in se nam bodo potem vsi smejali. Dokler Hrvaško podpira Amerika, nimamo nobenih možnosti. Na žalost!
firtoh
# 28.02.2018 ob 17:34
Pismo naj pošljejo v paketu,kjer bo patička,kranjske klobase,liter terana,domača slivovka,da se vidi,da pride pošiljka s kmetov
amigo
# 28.02.2018 ob 16:56
Menda smo zopet angažirali nekega blazno dragega odvetnika, ki nam je priboril to super arbitražno odloćitev. Za lavor vode smo dali na kopnem skoraj vse, menda smo dobili dve ali tri hiše v Prekmurju. Zdaj se borimo za teh pet ali šest slovenskih ribičev.
Henrik
# 28.02.2018 ob 15:05
Uh, če je stvar pripravil korl in zagotavlja, da je vse ah in oh in sploh, je bolje, da se pripravimo na nov politićni poraz.
ga_moram_imet
# 28.02.2018 ob 13:50
ooo joj...
enix
# 01.03.2018 ob 12:35
Zdaj imamo priložnost, da v pismu navedemo, da tudi SLO odstopa od AS, ker ga Hrvati nočejo implementirati!
Stroške in ostale probleme pustimo EU birokratom, odprto mejno vprašanje nas ne ovira, ker že 25 let tako funkcioniramo in bomo lahko še naslednjih 100let.
Vse drugo je zapravljanje časa, denarja in ugleda SLO, ki jo že imajo za moteč faktor v eu!
robespierre
# 01.03.2018 ob 11:49
Ne vem, če ste opazili. Erjavca v svetovnih prestolnicah niti povohati nočejo. Se je kdaj Erjavec kot zunanji minister sestal s predsatvnikom State Departmenta? Se je kdaj srečal z veleposlanikom ZDA? Hodi pokončno in veselo v dežele tretjega sveta in tam pametuje.

Katastrofa od zunanjega ministra. Kakšen fantastičen dan.
robespierre
# 01.03.2018 ob 11:40
"Vse pripravljeno, kot je treba"

Zgornje verjetno pomeni, da so bili vsi dosedanji postopki v zunanjem ministrstvu pomankljivi, slabi in škodljivi.

Jaz Erjavcu že dolgo nič ne verjamem. Če bi bilo ''vse pripravljeno, kot je treba", bi to pomenilo, da Erjavec odstopa kot zunanji minister.
no72
# 28.02.2018 ob 20:47
Nadaljevanje nategovanja z EU glede NLB, mešanje dr..a okoli Palestine, Kosova, bratenje z Rusi in zanemarjanje odnosov z ZDA, skratka katastrofalno nenačelna in nepragmatična zunanja politika, Korl,
res sem prepričan v uspeh tvojega pisma Evropski komisiji oziroma sodišču!

Piranski zaliv si zapravil, to je gotova zgodba vsaj za 10 let, potem morda pride kakšen luciden slovenski zunanji minister ob seveda odpisu Junkerja, morda nastanejo neke nove okoliščine za morebitni uspeh....

Do tedaj pa ob takem vodenju zunanje politike, lahko v uspeh verjamejo le bedaki.....
DrMrrr
# 28.02.2018 ob 15:22
Druge pravne poti v bistvu in praktično tako ali tako ni. In to ... ravno nekaj zelo bistrega tudi ne. Razen, da se s tem nastavlja ogledalo nesposobni diplomaciji, katere šef pa je ... Erjavec. (Sapienti sat.)
kurkuma
# 28.02.2018 ob 15:09
V duhu dobrososedskih odnosov jih le podprimo pri vstopu v OECD in Schengen, razen tega, da ne spoštujejo nobenega dogovora so super sosedje bi rekla naša vlada, tako, da ni razloga, da jih nebi podpirali....

kdor misli, da jih ne bomo, je pa malce naiven.
Kazalo