Srbski premier Aleksandar Vučić priznava, da je EU kljub nekoliko zmanjšanemu lesku še vedno velik cilj Srbije in drugih držav z Balkana. Foto: Reuters
Srbski premier Aleksandar Vučić priznava, da je EU kljub nekoliko zmanjšanemu lesku še vedno velik cilj Srbije in drugih držav z Balkana. Foto: Reuters

izgublja "magično moč" za potencialne nove članice.

"Članstvo v EU-ju je še vedno naš cilj, a povezava ni več tako privlačna, kot je bila nekoč. Ne gre več za velike sanje, kot je to veljalo v preteklosti," je na konferenci Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Londonu poudaril Vučić in pojasnil, da je EU postal manj privlačen predvsem zaradi begunske krize in zaradi potencialnega izstopa Velike Britanije iz EU-ja.

"Ko vidiš, da si v Veliki Britaniji polovico prebivalstva želi izstopiti iz EU-ja, ima to nedvomno velik učinek na javnost po Evropi," je razmišljal Vučić.

(Potencialni) oviri na poti v EU: Kosovo in Rusija
Srbija je pristopna pogajanja za vstop v EU začela januarja 2014, decembra lani je odprla dve novi poglavji. A srbsko pot v EU utegne ovirati Kosovo, katerega neodvisnosti Srbija ne priznava. Druga potencialna ovira so prijateljski odnosi Srbije z Rusijo, proti kateri je EU zaradi vmešavanja v Ukrajini uvedla sankcije. Srbija v Rusijo izvaža veliko kmetijskih izdelkov in drugega blaga. Če bi bila Srbija že članica EU-ja, bi bil ta izvoz omejen.

A Vučić je na konferenci dejal, da Srbija želi ohraniti dobre odnose z Rusijo, hkrati pa si bo še naprej prizadevala za članstvo v EU-ju.