Hrvaška naj bi v EU vstopila 1. julija 2013. Foto: EPA
Hrvaška naj bi v EU vstopila 1. julija 2013. Foto: EPA
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić z nemškim kolegom Guidom Westerwellejem. Foto: EPA

Povedala je tudi, da se s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem danes nista pogovarjala o LB-ju.

Karl Erjavec je bil v povezavi z današnjim srečanjem z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem redkobeseden. Pogovor je bil po njegovih besedah "zelo konstruktiven", podrobnosti pa ni želel razkriti, češ da je treba pustiti, da se vprašanje Ljubljanske banke rešuje preko tihe diplomacije. "Oba sva ugotovila, da sva imela zelo konstruktivno srečanje," je dejal Erjavec. Tudi s strani komisije ni bilo mogoče izvedeti nobenih podrobnosti o vsebini sestanka. Erjavec je sicer izrazil prepričanje, da se bodo v Banki za mednarodne poravnave v Baslu strinjali, da se vprašanje LB rešuje pod njihovim okriljem. Poleg tega je povedal, da bo Slovenija vztrajala pri drugem pogoju za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe - da mora Hrvaška umakniti pooblastila za tožbe proti LB.

Z nemškim kolegom sta razpravljala o izjavah o nepripravljenosti Hrvaške na vstop v Unijo, ki so se v preteklih dneh pojavile v nemškem tisku in na Hrvaškem povzročile precej vznemirjenja.

Najprej je v sredo, na dan objave poročila o Hrvaški v sklopu letnega širitvenega pregleda, časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung pisal, da Hrvaška po navedbah bruseljskih virov ne izpolnjuje pogojev za polnopravno članstvo v EU-ju, kar lahko privede celo do zamika njenega vstopa v Unijo.

Nato je predsednik bundestaga Norbert Lammert po poročanju Die Welta ocenil, da Hrvaška še ni pripravljena na vstop v Unijo. "Prav zaradi izkušnje z Bolgarijo in Romunijo moramo najnovejše poročilo Evropske komisije vzeti resno. Hrvaška očitno še ni pripravljena na vstop," je dejal. Nemška vlada je sicer že v petek v odzivu na pisanje omenjenih časopisov izrazila prepričanje, da bo Hrvaška vse pogoje za vstop izpolnila v predvidenem roku.

"Umetnih ovir ne bo"
K temu je Westerwelle danes dodal, da bo EU spoštoval dogovore, a enako mora storiti tudi Hrvaška, torej izpolniti prav vse zaveze. "Nobenih umetnih ovir ne bo za Hrvaško, a tudi popuščanja ne," je še poudaril ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU-ja.

Pusićeva se je z nemškim kolegom pogovarjala v nedeljo in danes. Povedala je, da ji je nedvoumno potrdil, da bo Nemčija ohranila "pošten odnos" do Hrvaške, da bo torej ta dobila pošteno oceno za pošteno opravljeno delo. Hrvaška je po ministričinih besedah že dosegla ogromen napredek - število nalog, ki jih mora opraviti, je zmanjšala z 51 na deset, število poglavij, v katerih še ni izpolnila vseh nalog, pa s 33 na štiri.

Pusićeva je prepričana, da je Hrvaška "vsekakor zmožna izpolniti omenjenih deset nalog", ki so jih hrvaški mediji poimenovali deset božjih zapovedi. Pripravila je tudi akcijski načrt za izpolnitev teh nalog, ki ga že izvaja. "Ne pričakujemo popuščanja ali da bi nam kdo pogledal skozi prste. Nobenega klientelizma ne pričakujemo, samo pošteno oceno za pošteno opravljeno delo. Zmoremo izpolniti vse, kar smo si zadali," je še dejala ministrica.