Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Ob poplavi ponudbe prehrane brez glutena nam kot potrošnikom tovrstne raziskave gotovo pridejo prav in nam pomagajo ugotoviti ali imamo določene zdravstvene težave povezane s celiakijo oziroma glutenom ali pa morda (pre)večkrat nasedamo raznim marketinškim trikom korporacij in trgovskih verig. Vsekakor pa, pazite na svoje zdravje in se ob sumu na kakršnekoli spremembe odpravite najprej do svojega osebnega zdravnika. Foto: BoBo

Dodaj v

Z evropskim denarjem uspešno nad gluten

Zgodnje odkrivanje celiakije je izredno pomembno
5. januar 2018 ob 14:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Z evropskim denarjem se, kot se v javnosti pogosto napačno razume, ne financirajo samo ceste in kmetijstvo, ampak tudi zgodnje odkrivanje bolezni. Uspešna zgodba na področju zdravja oziroma medicine pa je zagotovo projekt LQ – CELIAC, pri katerem se je širšo javnost opozarjalo na problem bolnikov s celiakijo.

Le-tega sofinancira program Interreg Central Europe, traja 36 mesecev, v njem pa sodeluje 12 partnerjev iz petih držav Centralne Evrope.

Jasno je, da gre v tem primeru za projekt s področja preventivnega zdravstvenega varstva, sicer pa - kot pojasnjuje Jasmina Dolinšek iz Službe za razvojne projekte in investicije iz Projektne pisarne Mestne občine Maribor, ki je tudi nosilec tega evropskega projekta -, je "projekt LQ - Celiac štartal leta 2011 in se uspešno zaključil septembra leta 2014. Evropska unija je financirala 85 %, celotna vrednost projekta pa je bila okoli 630.000 evrov. Cilj projekta je bilo osveščanje širše javnosti, bolnikov ter zdravstvenega osebja, posebej pa smo se pri projektu LQ - Celiac osredotočili na mlade, ki se so se že ali se bodo kasneje v življenju srečali s celiakijo".

Izobraževanje je bilo pripravljeno za bolnike in za zdravstveno osebje, pripravljeni so bili štirje rehabilitacijski tabori in testirani marsikateri prehrambni izdelki. V ospredju pa je bilo, kot dodaja Dolinškova, zgodnje odkrivanje bolezni. Na podlagi uspešnega dela pa je prišlo do novega evropskega projekta, poimenovanega Focus IN CD. Pri tem projektu pa gre, kot izpostavlja Jasmina Dolinšek, "za sodelovanje petih držav, Nemčije, Italije, Hrvaške, Slovenije in Madžarske. Projekt se je začel izvajati junija 2016 in bo trajal do maja 2019. Pri Focus IN CD gre v bistvu za nadgradnjo projekta LQ - Celiac, kjer smo uporabili pridobljena znanja in izkušnje ter se lahko sedaj laže ukvarjamo s cilji aktualnega projekta, ki se ukvarja s socialnimi inovacijami. Eno izmed glavnih težišč je gotovo promocija e-učenja ter razvoj in testiranje novih storitev".

Vse skupaj torej obsega nova orodja za bolnike, za zdravstveno osebje, zdravniki pa bodo lahko v prihodnje uporabljali tudi novo aplikacijo, ki bo pripomogla pri diagnosticiranju in obravnavi celiakije. Kako pa so zdravniki sodelovali oziroma sprejeli projekta LQ - Celiac in Focus IN CD, pa je nazorno izpostavil Jernej Dolinšek s Klinike za pediatrijo UKC Maribor, ki pravi, da je imel projekt kar nekaj ciljev: "Strogo medicinsko gledano je bila naša želja odkriti še nekaj neodkritih bolnikov s celiakijo, kar smo poskušali doseči s hitrimi testi za celiakijo. Testirali smo tudi po šolah, gre namreč za test, kjer se na testnem lističu pravzaprav vidi, ali so prisotna protitelesa značilna za celiakijo ali ne."

A to še ni vse, po besedah Dolinška so "tovrstni hitri testi denimo dobra rešitev za testiranje večje populacije". "Tudi rezultati testiranja v okviru projekta LQ - Celiac so bili zanimivi, saj smo pričakovali, da bomo odkrili denimo bistveno več bolnikov med srednješolci, pa se to ni zgodilo. Se je pa zato zgodil drug zanimiv efekt, ki je prinesel rezultate, namreč zaradi ozaveščenosti in govora o testiranju so bili v UKC Maribor napoteni drugi bolniki, od svojih zdravnikov, prav zaradi suma na celiakijo. Na koncu se je zgodilo to, da smo v enem letu podvojili število odkritih bolnikov s celiakijo, in to zavoljo ozaveščanja in promocije tega evropskega projekta."

In ker je bil projekt LQ - Celiac tako uspešen, so pri sedaj aktualnem Focus IN CD "zdaj reč zastavili malce širše". "Zdaj je glavno osredotočanje na razlogih, zakaj še zmeraj prihaja do zamud pri diagnosticiranju. Ali gre za posledice nepoznavanja strokovne javnosti, splošne javnosti, nezavedanja o celiakiji ali pa morda za nedosegljivost določenih testov in metod. Pri Focus IN CD gre torej bolj za analizo, kakšne so razlike pri določenih zdravstvenih sistemih," je aktualen evropski projekt z medicinskega vidika orisal Jernej Dolinšek.

Ob poplavi ponudbe prehrane brez glutena nam kot potrošnikom tovrstne raziskave gotovo pridejo prav in nam pomagajo ugotoviti, ali imamo določene zdravstvene težave, povezane s celiakijo oziroma glutenom, ali pa morda (pre)večkrat nasedamo raznim tržnim trikom korporacij in trgovskih verig. Vsekakor pa, pazite na svoje zdravje in se ob sumu na kakršne koli spremembe odpravite najprej do svojega osebnega zdravnika.

Borut Kampuš, Radio Slovenia International - Radio Si/Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope
Prijavi napako
Komentarji
Roky89
# 05.01.2018 ob 15:03
Zavajajoč naslov članka. Pišete kot, da se je treba "spraviti nad gluten". Kot da je gluten nekaj slabega... Ja, obstajajo ljudje, ki jim škodi, a to definitivno ne predstavlja velik del družbe. Mnogi itak ne vedo kaj točno gluten je, a če piše, da v produktu nečesa ni, pol pa že mora biti produkt superioren drugim... Dejte se ljudje mal izobrazit. Ista fora je pri laktozi. Ker je del populacije občutljiv nanjo, jo zdej ne pijejo ljudje s popolnoma normalno delujočo presnovo... Še malo pa bomo prodajali vodo "brez molekularnega kisika", pa bodo vsi dol padali...

Čedalje bolj sem prepričan, da bi mogli biologijo poučevati dvakrat toliko kot jo zdej v oš in sš...
Murko
# 05.01.2018 ob 15:42
Seveda, z vsemi sredstvi ravno nad gluten, ki sicer ni škodljiv. Ostalih milijon precej bolj škodljivih snovi v hrani, je postranskega pomena.
oleander
# 05.01.2018 ob 16:05
Kot berem, se je v zadnjih 50 letih prevalenca obolelih za celiakijo povečala za petkrat.
Celiakija se lahko pojavi tudi če si vse življenje brez problema jedel pšenico.
Posledice so nepopravljive, zato je fino, če jo bodo lahko odkrivali pravočasno.

Tega mnogi ne vedo več, ampak v prejšnji državi so otroci s celiakijo pogosto ostali brez malice in kosila, če ju niso s sabo prinesli. Vem za primer, ko se je morala mama zagovarjati pred razrednikom, zakaj da mora njen otrok izstopati s tem, da malico nosi s sabo in ne kosi z drugimi. Časi so se, hvalabodu, vsaj v tem pogledu spremenili.
Ne pa toliko, da bi ljudje s celiakijo dobili subvencionirane brezglutenske izdelke, tako kot na primer v Italiji.
kip
# 07.01.2018 ob 13:05
Roky89

Narobe si me razumel hotel sem le povedat da le zdravstvo neuspešno in ne dovolj hitro odkrije to bolezen pri nekem bolniku.Ne gre se zato da bi gluten prepovedali ampak da bi celiakijo zdravniki pravočasno odkrili kajti to bolezen se da z leti pozdravit do te mere da lahko nato takšna oseba zmerno uživa gluten .Ne pa da se to dogaja da bolnik skoraj umre in kljub temu zdravniki še ne ugotovijo bolezen samo zato ker je to nekaj novega zdravstvu ne tako poznana bolezen .Veliko ljudi ima alergijo na laktozo pa to ne pomeni da je treba mleko prepovedat ampak zdravstvo usposobit do te mere da zdravnik pove bolniku da je elergičen na laktozo in da ga ne uživa .
presenečen
# 06.01.2018 ob 10:51
Človeško telo čedalje bolj zavrača hrano onesnaženo s pesticidi, genskim inženiringom, antibiotiki..

Kaj je človek naredil iz hrane, kaj šele prihaja nad nas, alergije, avtoimune bolezni..
kingeston
# 09.01.2018 ob 14:02
samo da se davkoplačevalski denar troši...
Štrumfek
# 06.01.2018 ob 18:57
Spet zavajajoč naslov. Ne dobite dovolj klikov ali kaj?
kip
# 06.01.2018 ob 18:52
Moja žena je imela več let hude zdravstvene težave dvakrat je skoraj umrla.Nato je po nekaj letih je naša hišna zdravnica v Avstriji , ugotovila da je elegična na gluten.Kljub temu da ko je doživela prvi napad v Sloveniji in bila v Ljubljanskem kliničnem centru cel teden niso ugotovili da je elergična na gluten ravno tako ko je imela drugi napad v Avstriji in tudi zdravniki v avstrijski bolnišnici niso ugotovili da je elergična na gluten oziroma da ima celiakijo.Veliko ljudi ima to bolezen in tega sploh ne vejo.Ta bolezen je zelo nevarna saj človek dobi lahko tako močan elergični napad da se človeku telo lahko tako močno napihne da samega sebe zaduši .
zamudnik
# 06.01.2018 ob 11:49
Ničesar jesti, pa bo. Zelja ne, ker je kislo, kislina v veliki količini pa lahko kaj razžre, pšenice pa ne, ker se belo rima z debelo.
oleander
# 08.01.2018 ob 06:39
P.S.
Ste pa naslov za ta članek izbrali res nesrečno, v slogu "človek je ugriznil psa" ...
elGoyc
# 07.01.2018 ob 11:27
@ borchica
Baje tudi aluminij ni tako zelo neškodljiv, kot so do nedavna mislili in sedaj vlada prava panika s čim nadomestiti pokrivala iz aluminijaste folije. Obstaja sicer teorija, da je to novica lansirala NSA, ker ima resne težave pri zbiranju podatkov zaradi naraščanja zaščitenih ljudi.
ElTorro
# 06.01.2018 ob 10:51
Gluten je škodljiv večini ljudi
Nedvomno lahko pričakujemo povezave do znanstvenih študij, ki kažejo na to?

Gluten ni povprečnemu Janezu nič bolj škodljiv kot jagode. Ali bomo napovedali tudi boj jagodam, ker imajo nekateri alergijo na njih?
Nedvomno so krive nove jagode - pred 100 leti teh alergij ni bilo, sem prepričan?
minnaema
# 05.01.2018 ob 20:44
roky89 morate se podučiti preden pišete o glutenu.
Veliki del družbe v RS/ NE sme uživati Glutena, le to ostaja bolj v latenci-
/ker uporabniki NE želijo govoriti o svojih zdrvstvenih težavah/ to je nemara logično kajne?
Glede na okoliščine zanimivo
bi pa bilo da se na policah Gluten free[/b MOKA] najde tudi stvarna moka Scher ali kaj podobnega dobre
kvalitete, ki ima ta brezglutenska MOKA na policah - ceno navadni moki- vsaj za določen čas-
ker en /1/ kg kvalitetne standardne moke košta =1.29€ pri Scher moki je potrebno dodati še štiri(4) Eure-zraven - takšne so stvarne okoliščine in Lp
Olorin
# 05.01.2018 ob 19:21
Glupen free.
Švejk
# 10.01.2018 ob 14:56
Ja, so ljudje, ki so alergicni na gluten in psenico, 2-3%, ki potrebujejo glute-free hrano, pa vendar zakaj toliko promocije gluten-free hrane, ce glede na uradne podatke 97% ljudi ni alergicnih na gluten niti psenico??

Zdravstvena stroka se strinja, da je gluten zdrav, da lahko deluje kot probiotik in pozitivno vpliva na dobre bakterije v crevesju npr. stimulira delovanje bifidobakterije.

Prehrambena industrija je izgubila nadzor, kar nekaj je primerov, da so cez noc zaceli plasirati na trg isti izdelek le brez glutena in raje proizvajajo gluten-free hrano in onemogocajo zdravim 97% ljudem pozitivne ucinke glutena, ker je to trend, po besedah enega izmed zaposlenih v nekem podjetju za predelavo oz. proizvodnjo hrane. Se pravi trend narekuje, da bomo se vsi ostali imeli cez cas prebavne tezave. NE KUPUJTE HRANE BREZ GLUTENA, ce niste alergicni na gluten in psenico!

Veliko vecji problem je DIABETES tipa II, cca 50% ne le 2% ljudi ima previsok krvni sladkor in se nisem videl, da so testenine iz bele moke in izdelke s skrobom modificirali ali umaknili s polic, da bi 50% ljudi lahko znizali krvni sladkor in preprecili diabetes. Ja, diabetes je mozno prepreciti. Aja, butelj, za to obstajajo inzulinske injekcije, pa zato ni potrebno ljudi osvescati o nevarnostih in kako prepreciti bolezen.

Ce zeli kdo podebatirati naj mi poslje zasebno sporocilo - prejemnik: Švejk
Roky89
# 06.01.2018 ob 13:26
@borchica

Ne govori neumnosti.
Roky89
# 07.01.2018 ob 02:13
@kip

Ponovno, ker imajo nekatere osebe alergične reakcije, lahko tudi hujše, še vedno ne pomeni, da je stvar slaba. Sam sem hudo alergičen na pelode trav... A gremo zdej travnike požigat? Eni so hudo alergični na sončno svetlobo... Bomo delali gonjo proti soncu? Ga gremo zakriti z ogromnim zastiralom?
Če so naši dohtarji nesposobni še ne pomeni, da je gluten nek sovražnik. Ja, nekateri ga ne prebavijo, jaz in večina, ki jih poznam ga brez težave. Poznam le eno osebo z celiakijo in še ta pravi, da nabijajo same neumnosti. Da se ji hvalijo matkice, kako "zdravo" hranijo otroke, ker jim dajejo brezglutensko hrano...
borchica
# 05.01.2018 ob 23:10
Gluten je škodljiv večini ljudi, pri nekaterih pa prihaja do celiakije, ostali imajo pa manjše probleme, ki jih a ne pripisujejo glutenu, temveč starosti ali kakem drugemu vzroku. Do šestdesetih let prejšnjega stoletja celiakije ni bilo in se je pojavila šele z "novim" glutenom, ki je bil posledica nastanka novih vrst pšenice, ki so potem preplavile celoten svet.

Rešitev je zelo preprosta. Ukiniti novodobno pšenico in preiti na staro, pa je problem rešen brez stroškov in z ogromnim prihrankom. Ampak to seveda ni po meri korporacij, ki so to situacijo v prvi vrsti skuhale sebi v prdi in se zato to še nekaj časa ne bo zgodilo. V bistv želijo iti še en korak dlje in nam podturiti še GMO pšenico. Uno rusko znanstvenico, ki je dokazala, kako je GMO škodljiv s poskusi na podganah, pa so itak hoteli že ene parkrat fentati...
Kazalo