Slovenska prestolnica v evropskem merilu pozitivno izstopa po zadovoljstvu z izobraževalnimi ustanovami in čistočo, negativno pa po zadovoljstvu s ponudbo trgovin. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slovenska prestolnica v evropskem merilu pozitivno izstopa po zadovoljstvu z izobraževalnimi ustanovami in čistočo, negativno pa po zadovoljstvu s ponudbo trgovin. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Evrski kovanec
Raziskava Eurobarometra je bila izvedena v 79 mestih vseh držav članic EU-ja ter Islandije, Norveške, Švice in Turčije. V raziskavi je sodelovalo 41.000 prebivalcev. Foto: EPA

Med prebivalci Ljubljane jih je 90 odstotkov na splošno zadovoljnih z življenjem v svojem mestu, ugotavlja triletna raziskava Eurobarometra o kakovosti življenja v evropskih mestih - slovenska prestolnica v evropskem merilu pozitivno izstopa po zadovoljstvu z izobraževalnimi ustanovami in čistočo, negativno pa po zadovoljstvu s ponudbo trgovin.

S šolami in drugimi izobraževalnimi ustanovami je namreč v Ljubljani zadovoljnih kar 87 odstotkov vprašanih, kar je največ med vsemi evropskimi prestolnicami. Prav toliko jih je zadovoljnih tudi s čistočo v mestu, s čimer se slovenska prestolnica med evropskimi uvršča na drugo mesto, takoj za Luksemburgom.

"Na splošno ljudem v Ljubljani mogoče zaupati"
Z zdravstvenimi storitvami je zadovoljnih 75 odstotkov Ljubljančanov, s športnimi ustanovami 76 odstotkov, s kulturnimi ustanovami pa 88 odstotkov. V Ljubljani je ob tem 78 odstotkov vprašanih zadovoljnih z javnim prevozom, od tega jih je 41 odstotkov zelo zadovoljnih.

V slovenski prestolnici se varno počuti 90 odstotkov vprašanih, 63 odstotkov pa jih ocenjuje, da je na splošno ljudem v Ljubljani mogoče zaupati.

Slabše ocene za trgovine, možnost zaposlitve in cene stanovanj
Na drugi strani pa je ob tem s ponudbo trgovin zadovoljnih "le" 74 odstotkov Ljubljančanov, s čimer je slovensko glavno mesto v spodnji peterici evropskih prestolnic.

S trditvijo, da je v Ljubljani lahko najti zaposlitev, se "zelo strinja" le pet odstotkov, "načeloma strinja" pa 17 odstotkov prebivalcev. V primerjavi z zadnjo - leta 2009 opravljeno - raziskavo, se je Ljubljana uvrstila med mesta, kjer se je delež prebivalcev, ki se z omenjeno trditvijo ne strinja, zvišal najbolj, in sicer z 51 na 73 odstotkov.

Le malo Ljubljančanov se je strinjalo tudi s trditvijo, da je v slovenski prestolnici mogoče zlahka najti primerno stanovanje za razumno ceno - "zelo" se jih je s tem strinjalo le pet odstotkov, še deset pa se jih je strinjalo "načeloma".

V raziskavi sodelovalo 41.000 ljudi
Raziskava Eurobarometra je bila izvedena v 79 mestih vseh držav članic EU-ja ter Islandije, Norveške, Švice in Turčije. V raziskavi je sodelovalo 41.000 prebivalcev, večina vprašanih (najmanj 80 odstotkov v 71 mestih) pa je izjavila, da so na splošno zadovoljni z življenjem v svojem mestu, so sporočili iz Bruslja.

Splošno zadovoljstvo meščanov z življenjem v mestih se zdi glede na podatke raziskave sicer tesno povezano z njihovim zadovoljstvom z javnimi in zelenimi površinami, čistočo in občutkom varnosti. Poleg tega je v primerjavi s preteklimi raziskavami zdaj večji delež vprašanih menil, da njihova mesta dejavno sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam, kar še zlasti velja za prestolnice.

Le v devetih mestih "ni težko najti zaposlitve"
Podobno kot v prejšnji raziskavi iz leta 2009 si sicer ljudje v vključenih mestih najbolj želijo ukrepanja svojih mest na področju zdravstvene oskrbe, zaposlovanja ter izobraževanja in usposabljanja. V primerjavi s prejšnjo raziskavo je opazno povečanje negotovosti zaposlitev, saj je le v devetih mestih večina vprašanih izjavila, da ni težko najti zaposlitve.

V 50 mestih ob tem vsaj polovica vprašanih meni, da je težko najti dobro stanovanje po razumni ceni. Poleg tega raziskava kaže, da v številnih prestolnicah prebivalci niso zadovoljni s šolami in drugimi izobraževalnimi ustanovami.