Dogovor grške vlade z zasebnimi upniki je največji v zgodovini države. Foto: EPA
Dogovor grške vlade z zasebnimi upniki je največji v zgodovini države. Foto: EPA
Grčija
Grčija bo s prejeto pomočjo svoj 350-milijardni dolg zmanjšala na 100 milijard evrov. Foto: EPA
Grčija se je dogovorila o delnem odpisu dolga

Grčija je ponudbo objavila za obveznice s skupno nominalno vrednostjo okoli 206 milijard evrov. Od tega je za 177 milijard evrov obveznic izdanih v skladu z grškim pravom. Med upniki, ki imajo v lasti te obveznice, so ponudbo za zamenjavo sprejele finančne ustanove, ki imajo v lasti obveznice s skupno nominalno vrednostjo okoli 152 milijard. Delež sodelovanja je bil s tem 85,8-odstoten, navaja grško finančno ministrstvo.

Atene so za spodnjo mejo uspešnosti ponudbe določile sodelovanje 75 odstotkov upnikov. Države evroobmočja in Mednarodni denarni sklad (IMF) so kljub temu želeli vsaj 95-odstotni odziv, saj bi le tako grško dolžniško breme do leta 2020 lahko upadlo na vzdržno raven 120 odstotkov bruto domačega proizvoda. V najboljšem primeru naj bi sicer zasebni upniki Grčiji odpisali 107 milijard evrov ali 53,5 odstotka nominalne vrednosti dolga.

Grčija je zasebnim upnikom za nove obveznice ponudila daljšo ročnost in nižje obrestne mere, ki jih bo dobila v zameno za obstoječe. V Atenah so se odločili, da bodo odpis razširili tudi na druge upnike, ki niso sprejeli ponudbe. Če bi jim to uspelo, bi bila zamenjava obveznic 95,7-odstotna.
Grčija želi k sodelovanju prisiliti vse upnike
T. i. klavzula kolektivne akcije (CAC) zahteva, da se v primeru pogajanj z upniki najmanj 75 odstotkov teh strinja z izpogajano spremembo pogojev obveznice, da lahko taka sprememba nato obvezno velja za vse upnike, tudi za tiste, ki se s tem niso strinjali.
Nekoliko drugače je pri obveznicah, ki jih je izdala ali zanje jamčila Grčija, pa so izdane po pravu drugih držav. Pri teh so Atene uspele v zamenjavo prepričati upnike, ki imajo za skupno 20 milijard evrov teh obveznic, kar predstavlja 69 odstotkov skupne nominalne vrednosti vseh omenjenih obveznic. Pri teh obveznicah je grško finančno ministrstvo podaljšalo rok za zamenjavo obveznic do 23. marca.
Država bo dolg zmanjšala za 100 milijard evrov
Grčija bo tako od Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) le prejela drugi sveženj denarne pomoči, vreden 130 milijard evrov, s katerim je povezano tudi strogo zategovanje pasu, ki so v državi sprožili ostre proteste.

Država bo s prejeto pomočjo svoj 350-milijardni dolg zmanjšala na 100 milijard evrov. Neuspeh pri reševanju Grčije bi glede na nekatera opozorila evrsko območje stal več kot 1.000 milijard evrov, posledice pa bi čutilo celotno svetovno gospodarstvo.

Optimizem na finančnih trgih ...
Ugodne napovedi iz Grčije so že v četrtek vnesle optimizem na finančne trge in blagodejno vplivale na obveznice Španije in Italije, ki bi ju najprej okužil morebitni grški bankrot.

Novica o uspehu ponudbe po svetu odmeva pozitivno
Grški finančni minister Evangelos Venizelos se je zahvalil vsem upnikom, ki so "podprli velikopotezni program reform in prilagajanja ter ki so delili žrtev grškega ljudstva v tej zgodovinski situaciji". Poudaril je tudi, da se bo Grčija povrnila na pot trajnostne rasti.

Dobri odzivi prihajajo tudi iz EU-ja. Francoski finančni minister Francois Baroin je zamenjavo obveznic označil za "uspešno" in "dobro novico". Ob tem je izrazil upanje, da bo v tej smeri ukrepala tudi španska vlada.

Eden glavnih pogajalcev na strani zasebnih upnikov Josef Ackerman, ki je predsednik Deutsche Banka in tudi odbora direktorjev Mednarodnega inštituta za finance (IIF), je poudaril, da je bila Grčiji podarjena velika priložnost. Država mora po njegovih besedah zdaj nadaljevati program gospodarskih reform, območje z evrom pa se mora osredotočiti na ustvarjanje stabilnega gospodarskega okolja in spodbujanje rasti.

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde pa je poudarila, da je nevarnost krize v območju z evrom za zdaj minila.

Grčija se je dogovorila o delnem odpisu dolga