V Junckerjevem kabinetu so pogovore opisali kot zahtevne, a konstruktivne. Foto: Reuters
V Junckerjevem kabinetu so pogovore opisali kot zahtevne, a konstruktivne. Foto: Reuters

"Danes smo naredili napredek. A to ni dovolj," je dejal Cameron po sestanku s predsednikom Evropske komisije. "Trenutno je na mizi predlog, ki ni dovolj dober in potrebuje več dela," je zatrdil britanski premier.

Že pred pogovori v Bruslju je Cameron za britansko medijsko hišo BBC dejal, da je v pogajanjih z EU-jem dosežen napredek, kar je spodbudno, a da je do dogovora še daleč in da trenutna zatrdila niso dovolj trdna.

Glavno vprašanje je omejitev socialnega turizma - dostopa do britanskih socialnih pravic nebritanskim državljanom EU-ja. Sporno je zlasti vprašanje dodatkov za zaposlene, pri čemer britanski mediji poročajo, da se pogajanja osredinjajo na predlog "krizne zavore", ki je sicer prevprašuje že dlje časa.

Velika Britanija bi tako lahko zahtevala uporabo "krizne zavore" za omejitev dostopa do socialnih pravic nebritanskim državljanom EU-ja za štiri leta, če bi dokazala, da je britanski socialni sistem zaradi priseljencev pod pretiranimi pritiski.

Uporabo "krizne zavore" bi sicer morale z dvetretjinsko večino odobriti članice EU-ja, ki so britanske predloge za omejitev socialnega turizma doslej zavračale kot diskriminatorne in poudarjale temeljno svoboščino prostega gibanja oseb v uniji.

Zbližanje stališč do vrha?
V nedeljo se namerava Cameron v Londonu srečati s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki bo tudi vodil vrh EU-ja od od 18. do 19. februarja.

Po nekaterih podatkih naj bi Tusk še ta konec tedna pričakoval zbližanje stališč pri najbolj perečih vprašanjih, da bi lahko osnutek dogovora prihodnji teden poslal vsem članicam EU-ja in tako tlakoval pot do sporazuma na februarskem vrhu.

Če bo dogovor o zahtevanih reformah dosežen, je britanski premier obljubil kampanjo v podporo članstvu države v uniji. Referendum je načrtovan do konca leta 2017, decembra je Cameron nakazal, da bi ga lahko izvedli že letos, čeprav je hkrati zatrdil, da ni v nobeni naglici.

"Če bo na mizi dovolj dober dogovor, ki bo upošteval vse skrbi Britancev, potem ga bom sprejel. Če ne bo, ga ne bom sprejel," je bil jasen Cameron, ki se v svoji konservativni stranki srečuje z mnogo evroskepticizma.