Haaško sodišče se je za začasno izpustitev Šešlja na prostost odločilo zaradi hude bolezni, saj ima raka. Foto: EPA
Haaško sodišče se je za začasno izpustitev Šešlja na prostost odločilo zaradi hude bolezni, saj ima raka. Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Vučić se je ostro odzval na resolucijo. Foto: EPA
Evropski poslanci
Večina poslancev je obsodila Šešljevo vedenje. Foto: Reuters

Srbski premier Aleksandar Vučić je označil za žaljivo resolucijo, s katero je Evropski parlament obsodil izpustitev Vojislava Šešlja in njegove poznejše izjave.

Po Vučićevih besedah je resolucija veliko razočaranje, poleg tega pa je tudi vznemirjujoča za Srbijo in srbske državljane. O spornih izjavah vodje srbskih radikalcev po njegovi začasni izpustitvi iz haaškega pripora ni govoril.

Evropski poslanci so kritizirali izpustitev Šešlja in pozvali Haag, da znova preveri pogoje za njegovo izpustitev. S sprejeto resolucijo je Evropski parlament pozval srbske politike, naj javno obsodijo Šešljev "sovražni govor in vojno retoriko" ter njegova prizadevanja, da bi Srbija skrenila s "poti v Evropo".

Evropski poslanci so izrazili zaskrbljenost "zaradi odsotnosti ustreznega političnega odziva in zakonskega odgovora srbskih oblasti na Šešljevo ravnanje, ki spodkopava zaupanje žrtev v sodni postopek". Pristojni srbski organi bi morali med drugim preučiti, ali Šešelj krši srbsko zakonodajo, ki prepoveduje sovražni govor, diskriminacijo in spodbujanje k nasilju, so prepričani.

Srbski premier meni, da je bila Srbija danes obsojena, ker se politično in pravno ni ustrezno odzvala na Šešljevo vrnitev. "Kdo ga je izpustil iz Haaga, mi ali vi? Ali ste nas kaj vprašali? Niste," je na novinarski konferenci dejal Vučić in poudaril, da Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Srbije ni niti obvestilo o pogojih, pod katerimi ga bodo izpustili.

Vučić je poudaril, da sprejeta resolucija ni niti pomembna niti obvezujoča, da pa kaže na nekaj zelo pomembnih stvari, na katere so hoteli opozoriti državljane Srbije. Gre "za neke vrste nauk, kaj dejansko mislijo o nas ter s kakšnimi težavami se bomo soočali na naši evropski poti v bližnji prihodnosti".

Zahvala Slovenki in Slovaku
Po Vučićevem mnenju resolucije ne razumejo niti evropski poslanci. "Zakaj je sprejeta resolucija, v kateri Srbijo obtožujejo za nekaj, česar nihče od njih ne razume? Ali pa razumejo. Ali pa gre za licemerje ali željo, da bi se škodilo Srbiji," je dejal.

Zahvalil se je evropskemu poslancu iz Slovaške Eduardu Kukanu in poslanki iz Slovenije Tanji Fajon, ki sta skušala druge prepričati o nasprotnem.

Po Vučićevih ocenah ni mogoče povezovati vodstva Srbije s Šešljem. Po njegovem mnenju gre za matrico, ki jo želijo vsiliti Hrvaška in evropski poslanci. Meni tudi, da so pobudniki resolucije hoteli zmanjšati ugled Srbije v Evropi in svetu, pred katero pa je "svetlejša prihodnost kot pred državami v regiji, ki ne morejo sprejeti dejstva, da ima Srbija zasluženo boljši položaj v Evropi, kot ga je imela pred desetletji".

Podpredsednik srbske vlade in predsednik Nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je resolucijo označil za provokacijo evropskih poslancev iz Hrvaške in del volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami na Hrvaškem.

Poziv haaškemu sodišču
Resolucija poziva haaško sodišče in tožilstvo, naj znova preučita, ali so glede na nove okoliščine še vedno izpolnjeni pogoji za začasno izpustitev Šešlja. Kot opozarja, različni standardi, ki jih uporabljajo pri odločanju o začasnih izpustitvah, ne pripomorejo k doseganju zastavljenih ciljev sodišča.

V razpravi pred glasovanjem o resoluciji je večina evropskih poslancev obsodila Šešljevo vedenje, niso pa se vsi strinjali z resolucijo. Nekateri so tudi postavljali pod vprašaj objektivnost haaškega sodišča.

Edini, ki je v razpravi Šešlja branil, ga je označil kot političnega nasprotnika in ga naslavljal z "doktor", je bil evropski poslanec iz vrst grške neonacistične Zlate zore Georgios Epitideios.

Šoltes se je podpisal pod resolucijo
Evropski poslanec iz Slovenije Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) resolucije ni le podprl tako v razpravi kot na glasovanju, ampak se je pod njo tudi podpisal. Kot je poudaril danes v Strasbourgu, je ta podpis "predvsem podpora tistim, ki se v Srbiji borijo za to, da bo njihova družba odprta, tolerantna, moderna in demokratična".

Obenem je poudaril, da resolucije ni podpisal, ker bi želel s tem soditi o Šešljevi odgovornosti za vojne zločine, saj je to naloga haaškega sodišča. Podpisal je niti ni zato, ker bi želel Srbiji in njenemu vodstvu deliti lekcij.

Vendar pa to, da je nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivda za vojne zločine, Šešlju ne daje pravice, da širi laži in sovraštvo, ki lahko povzroči novo nasilje in napetosti. Takšen govor je treba obsoditi, tudi tukaj v Evropskem parlamentu, je opozoril Šoltes.

Tudi Ivo Vajgl (ALDE/DeSUS) je na plenarnem zasedanju opozoril, da Šešelj - ki je na območju nekdanje Jugoslavije metafora za vojne zločine, najhujše situacije, ki so se dogajale na tem območju - ne bi smel dobiti toliko priložnosti, da razglaša svoje nesprejemljive ideje.

Kot je dejal, odločitev haaškega sodišča ni bila "ravno briljantna, ampak zgrešena". Srbske oblasti se ne opredeljujejo do Šešljeve vrnitve, a Vajgl jih je pozval, naj mu stopijo na prste v okviru pravnih sredstev, ki jih imajo na voljo.

Fajonova proti resoluciji
Odločno proti resoluciji je nastopila evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) - tako kot tudi Slovak Eduard Kukan iz Evropske ljudske stranke (EPP), ki vodi delegacijo Evropskega parlamenta za Srbijo.

Kot je poudaril Kukan, povsem razume "zlo" vojne retorike in sovražnega govora, še posebej na Zahodnem Balkanu, in se bo vedno boril za spravo in mir. A čeprav so Šešljevi nastopi v nasprotju s tem, parlament s svojim odzivom po njegovem mnenju ne bi smel ustvarjati dodatne napetosti in namenjati človeku, obtoženemu vojnih zločinov, prevelike pozornosti.

Fajonova je podobno spomnila, da velikokrat opozarja na nevarnosti sovražnega govora, radikalizma in nacionalizma ter da si bo vedno prizadevala za obsodbo tistih, "ki z manipulacijo in z vojno povezano retoriko želijo uresničiti politične cilje", a vendar je kolege pozvala k "previdnosti in politični modrosti" glede resolucije.

"Menim, da je sprejetje resolucije dolivanje olja na ogenj, ki je ta hip popolnoma nepotrebno, še več, nezaželeno. Jasno je, da gre za politične provokacije, ki jih želimo v Evropskem parlamentu spregledati, ne pa se nanje odzvati," je dejala in obenem posvarila, da Evropski parlament ne sme biti izkoriščen kot "poligon za reševanje ali promocijo notranjepolitičnih tematik".

Šešelj ponosen na resolucijo
Resolucijo je še pred njenim sprejetjem komentiral sam Šešelj, ki je dejal, da je nanjo zelo ponosen, še bolj kot na deklaracijo hrvaškega sabora, sprejeto v sredo. Ponovil je, da ga bodo morale srbske oblasti v Haag vrniti s silo, saj se morebitnemu pozivu sodišča, da naj se vrne v pripor, ne bo prostovoljno odzval. Glede tega, da naj bi kršil pogoje izpusta, pa je zatrdil, da mu haaško sodišče ni postavilo nobenih omejitev.

Evropski poslanci obsodili izpustitev Šešlja
Evropski poslanci obsodili izpustitev Šešlja