Georgieva ima največ možnosti, da postane nova visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja. Tekoče govori angleško in rusko. Foto: EPA
Georgieva ima največ možnosti, da postane nova visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja. Tekoče govori angleško in rusko. Foto: EPA

Začasna vlada bo balkansko državo vodila do predčasnih parlamentarnih volitev, ki so razpisane za 5. oktober. Ob prisegi je začasni premier Georgi Bliznaški pozval k "moralni in politični stabilizaciji" države.

Ena revnejših članic Evropske unije se že leto dni in pol spopada s politično nestabilnostjo in protesti nezadovoljnih prebivalcev. Protivladni protesti so februarja lani najprej pripeljali do odstopa vlade premierja Bojka Borisova, ki so mu sledile volitve, na katerih je sicer zmagala njegova stranka GERB, a so vlado sestavili socialisti pod vodstvom Plamena Orešarskega.

Tudi Orešarski in njegova vlada sta se kmalu znašla pod pritiski protestov, velik udarec pa sta doživela s porazom na letošnjih evropskih volitvah, po katerih je sodelovanje v koaliciji odpovedala liberalna turška stranka DPS. Vlada je nato odstopila 23. julija.

Sofija z manjšo zamudo
Eden izmed prvih ukrepov začasne vlade je bilo pričakovano imenovanje Georgieve za bolgarsko članico ekipe Jean-Clauda Junckerja. V odhajajoči Evropski komisiji je Georgieva vodila resor za humanitarno pomoč in krizno odzivanje. Kot je pojasnil Bliznaški, je ne predlagajo samo za komisarko, ampak po možnosti za novo zunanjepolitično predstavnico EU-ja.

Predlog bolgarske kandidatke za komisarko Sofija pošilja v Bruselj z manjšo zamudo, saj se je rok za imenovanje kandidatov iztekel prejšnji četrtek. Kandidata za naslednika Ashtonove sta sicer predlagali še Italija in Poljska.

Medtem ko italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini za vzhodnoevropske in baltske države po njihovem mnenju ni primerna zaradi domnevno prevelike popustljivosti do Rusije, pa poljskemu zunanjemu ministru Radoslawu Sikorskemu po drugi strani nekateri očitajo preveliko nepopustljivost do Moskve. Georgieva bi lahko tako bila kompromisna kandidatka.