Razsodba Sodišča EU-ja bi lahko vplivala na določene protiteroristične zakone v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Razsodba Sodišča EU-ja bi lahko vplivala na določene protiteroristične zakone v Veliki Britaniji. Foto: EPA

Sodišče EU-ja je tako razsodilo na podlagi pritožbe treh žena moških, ki so jim v Veliki Britaniji zaradi domnevnih povezav z Al Kaido ali talibani na podlagi odločitve Združenih narodov zamrznili premoženje.

V skladu z britansko protiteroristično zakonodajo osebam, osumljenim povezav s terorističnimi organizacijami, nihče ne sme posredno ali neposredno izplačevati sredstev. Britansko finančno ministrstvo je na podlagi te zakonodaje in odločitve ZN-a določilo, da lahko žene osumljencev dobijo za vsakega člana družine le okoli deset evrov pomoči. O porabi te pomoči so morale mesečno poročati finančnemu ministrstvu, če bi denar dajale možem, pa bi zagrešile kaznivo dejanje.

Družine močno odvisne od podpore
Prva ženska in njen mož sta egipčanska državljana, ki v Veliki Britaniji živita zakonito. Zakonca, ki imata pet otrok, sta težka invalida in sta povsem odvisna od socialne pomoči, ki je pred obtožbami znašala 350 funtov na mesec. Druga ženska ima z možem sedem otrok, eden izmed njih ima downov sindrom, družina pa je dobivala skoraj 540 funtov na teden. Tretja ženska iz Bosne in njen mož iz Tunizije sta bila pred obtožbami s svojimi štirimi otroki upravičena do 310 funtov pomoči na teden, je poročal BBC.

Britansko sodišče pritožbo zavrnilo
Ženske so trdile, da so kljub zamrznitvi premoženja svojih mož upravičene do ugodnosti iz socialnega zavarovanja, kot so otroški dodatki in druge oblike dodatkov in so zahtevale odpravo strogih omejitev.

Britansko sodišče je njihovo pritožbo zavrnilo, zato so se obrnile na zgornji dom britanskega parlamenta, ki je aprila lani zadevo poslalo v presojo Sodišču EU-ja.

Sodišče EU-ja: Podpore dovolj le za osnovne potrebe
Sodišče s sedežem v Luksemburgu meni, da so omejitve pretirane. Sodniki si težko predstavljajo, kako bi lahko ta sredstva uporabili v teroristične namene, ker višina socialne pomoči zadostuje zgolj pokritju osnovne potrebe upravičencev. Sodišče je ocenilo, da plačilo socialnih dodatkov družinam osumljencev ne ogroža prakse zamrznitve njihovega premoženja, ki jo je določil ZN.

Britanska lordska zbornica mora sedaj odločiti, ali bo sprejela pritožbo soprog.