Evropske volitve

Poudarki

  • Skok za Zvera in Peterleta, padec za Thalerja in Kacina
  • Ninamedia: LDS in DeSUS bi ostala pred vrati EP-ja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 21 glasov Ocenite to novico!
Evropske volitve
Milan Zver
Na evropskih volitvah se največ glasov obeta Milanu Zveru (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Zoran Thaler
Glede na raziskavo Mediane izpred 14 dni bi se Zoran Thaler zdaj odrezal slabše. Prejel bi 1,5 odstotka manj glasov. Foto: MMC RTV SLO
Lojze Peterle
Lojze Peterle je precej bolj priljubljen kot je njegova stranka, se da razbrati iz podatkov raziskave Mediane. Foto: www.nsi.si
VIDEO
Kako kaže strankam na vol...

Dodaj v

Na volitve tretjina, Zver še izboljšal položaj

Preferenčni glas ne bi vplival na izvolitev
30. maj 2009 ob 19:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Glasove na evropskih volitvah po oceni Mediane zagotovo namerava oddati 31,2 odstotka volivcev. Največ bi jih znova glasovalo za SDS (20,6 odstotka).

Tako, kot so pokazali izidi prejšnje raziskave, bi namreč tudi tokrat največ od 310 sodelujočih med nosilci list glasovalo za Milana Zvera (SDS). Zoran Thaler (SD) bi dobil 4,7 odstotne točke manj (15,9 odstotka). Sledili bi Lojze Peterle, NSi (11,3 odstotka); Karl Erjavec, DeSUS (11,1 odstotka); Jelko Kacin, LDS (8,3 odstotka); Ivo Vajgl, Zares (8 odstotkov); Sergej Čas, SNS (3,4 odstotka); Ivan Žagar, SLS (1,9 odstotka); Marko Šidjanin, Neodvisna lista za pravice bolnikov (1,2 odstotka); Vlado Čuš, Zeleni, (0,4 odstotka), Darko Krajnc, SMS (0,4 odstotka); Maruša Benkič, Krščanski socialisti (0 odstotkov).


Prvak NSi-ja, ki se je v Evropskem parlamentu uril tudi zadnjih pet let, in prvi mož DeSUS-a bi torej dobila približno enako število glasov.

Preberite tudi povzetek raziskave o tem, kakšni bi bili rezultati, če bi bile v nedeljo volitve v DZ:
Skok SD-ja; razlika z SDS-om minimalna

Preferenčni glas ne bi vplival na izvolitev
Glede na izide bi torej SDS prejel dva mandata, SD, NSi, DeSUS, LDS in Zares pa po enega. SLS-u in SNS-u se ne bi uspelo prebiti v Evropski parlament. Mediana ob tem opozarja, da je iz raziskave razvidno, da preferenčni glas ne bi vplival na izvolitev predstavnikov, ki bi po njunih izračunih dobili mandat.

Povejmo, da 12 odstotkov anketirancev še ne ve, za katerega nosilca liste oz. za katero stranko bodo glasovali, 3,9 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Skok za Zvera in Peterleta, padec za Thalerja in Kacina
Sicer pa velja narediti tudi kratko primerjavo z raziskavo izpred 14 dni. Pogled na številke kaže, da je skok, denimo, uspel Zveru (za 1,1 odstno točko) in Peterletu (za 1,1 odstotno točko). Padec pa je mogoče zaznati pri Thalerju (za 1,5 odstotne točke) in Kacinu (za 4,4 odstotne točke). Erjavec ostaja pri približno enakem izidu.

Bolj kot stranka, ki jo zastopa, priljubljen predvsem Peterle
Potegniti velja tudi vzporednice med kandidatom in stranko, ki jo zastopa, kar omogoča izpeljava anketnega vprašanja na temo glasovanja, če bi bile v nedeljo volitve v DZ. Medianine številke pravijo, da so bolj kot stranka med drugimi priljubljeni Peterle (7,3 odstotne točke več kot NSi); Erjavec (4,5 odstotne točke več kot DeSUS), Kacin (3,7 odstotne točke več kot LDS) in Zver (odstotno točko več kot SDS). "Boj" s stranko pa izgubljajo Thaler (3,6 odstotne točke manj kot SD), Vajgl (0,3 odstotne točke manj kot Zares), Čas (3,3 odstotne točke manj kot SNS) in Žagar (odstotno točko manj kot SLS).

Ninamedia: LDS in DeSUS bi ostala pred vrati EP-ja
Kot že omenjeno, po raziskavi Mediane, ki je bila izvedena med 25. in 27. majem, najbolje kaže Zveru in Thalerju. Prvi naj bi prejel 20,6, drugi pa 15,9 odstotka glasov. SDS naj bi v EP-ju zasedel dva poslanska sedeža, SD pa enega. Kaj pa pravijo druge ankete? Glede na izide ankete Dnevnika (pripravila jo je Ninamedia) naj bi SDS 7. junija prejel 30,7 odstotka, SD pa 21,3 odstotka, kar pomeni, da sta stranki še bolj narazen, kot kaže raziskava Mediane. SDS-u bi tako lahko pripadla tri poslanska mesta, SD-ju dva, NSi-ju in Zaresu pa eden. LDS in DeSUS v Bruslju ne bi dobila funkcije evroposlanca.

Povsem drugačna je slika Večerove ankete (pripravil jo je RM Plus), po kateri ima SD s 26,9 odstotki prednost pred SDS-om (25,8 odstotka). Bližje Mediani pa je anketa Dela (pripravil jo je Delo stik), po kateri naj bi za SDS glasovalo 22 odstotkov, za SD pa 16. Za razliko od Mediane pa naj bi po tej raziskavi dva mandata pripadla ne le SDS-u, temveč tudi SD-ju. Po en mandat naj bi prejeli v Zaresu, Nsi-ju in LDS-u.

M. N.

Prijavi napako
Komentarji
alenkap
# 04.06.2009 ob 00:30
@helga_hedonistka, zelo se strinjam s teboj!

@tina_lj: Pravico imaš do mnenja, da nekdo "izgleda kot kmetica", čeprav se meni osebno to zdi žalitev. Osebno mislim, da nekdo, ki človeka presoja na takšen način (in ne ve, kaj je gospa v preteklih letih naredila - glede na prebrano knjigo o njej OGROMNO), niti slučajno nima nikakršne človeške širine in sposobnosti lastne presoje.

Zakaj se na volitvah zmeraj odločate na podlagi simpatije ali antipatije, madonca?

Na spletni strani NSi sem našla knjigi o delu Lojzeta Peterleta in Ljudmile Novak v preteklem mandatu. Zajeten kup dejstev. (http://nsi.si/pregled-dela-v-ep-2004-09.html)
zavedni9d
# 02.06.2009 ob 18:44
Zver, Čas in Peterle in Žagar so pravi kandidati. Ostalo je sranje.
fakin
# 31.05.2009 ob 13:30
Samo slovenceljni bodo šli na volitve !
saviola
# 31.05.2009 ob 00:46
24. Jugoslovan (31. maj 2009 ob 00:32)
Prijavi neprimerno vsebino
Treba je volit Zelene da se ostali obrišejo pod nosom !
Res mi ni več jasno kako lahko nekdo voli Sd,Sds,Zares,Desus itd ko pa nam je vsem jasno kakšno škodo so naredili do sedaj !!

Prosim da za vse nas, ki nam ni jasno izpišeš vse ukrepe vlade in posebej poudariš tiste slabe (ne napiši samo slabih ampak VSE). Razsvetli nas modrec!
helga_hedonistka
# 31.05.2009 ob 00:34
@tina_lj Kakor vem celo prihaja iz kmečke družine in to vedno tudi pove. Je pa gospa dokazala, da je izobražena in da je ni sram svoje identite in izražanja svojih mislih. In konec koncev raje imam neko izobraženo "kmetico", ki vsaj vem, da nima jaht in vikednov iz davkoplačevlaskega denarja, kot pa "elito", ki sklanja posle s tajkuni. Sicer že vse moje življenje živim v mestu, vendar spoštujem, za razliko od drugih, kmete, saj imajo veliko več pojma o naravi, živalih in realnem življenju, kot pa samovase zagledani meščani. In kaj je pa največja ironija? V Sloveniji se pa res moramo delit na podeželjce in meščane, lepo vas prosim. Še v Parizu nisem nikogar slišala, da bi odarjal čez kmete, češ ti kmetje neumni, bomo pa v Sloveniji, ki ima skupaj toliko prebivalcev kot cel Pariz.
Res morda lahko našo kulturo in spoštovanje različnih poklicev označimo (ne za kmečko, ker te so ponavadi delavni in pošteni), temveč za ignoratsko in samovase zagledano.
Jugoslovan
# 31.05.2009 ob 00:32
Treba je volit Zelene da se ostali obrišejo pod nosom !
Res mi ni več jasno kako lahko nekdo voli Sd,Sds,Zares,Desus itd ko pa nam je vsem jasno kakšno škodo so naredili do sedaj !!
KLIPAN
# 30.05.2009 ob 23:37
Napisal sem, daje Janša idiot pa so me zbrisali.
A sedaj pa še resnice ne smemo pisat?
gx
# 30.05.2009 ob 23:34
Škoda da ne kandidira tudi JJ. Takoj bi volil zanj, samo da se ga za pet let znebimo. Gor ne more naredit take škode. Volite Zvera in Novakovo ;)
Lluka
# 30.05.2009 ob 23:13
Torej jih gre na volitve 33.3% volilcev. Pa se smatrajo te volitve kot uspešne?? Mar nismo imeli nekaj referendudom,kjer je bilo določeno da mora biti udeležba NAJMANJ 50% *??
g.J.J?? Za refenedum o trgovinah ste kričali na ves glas da NE MORE tistih 30% volilcev ki so odšli na referendum odločati o zaprtju trgovin Od tega jih je bilo 65% ZA zaprtje. Mar smatrate da sedaj pa LAHKO?????????????
gorenc5891
# 30.05.2009 ob 22:52
Res nevem ljudje, kaj se tako obremenjujete z anketami, pa če ne vidite so prav use različne, kar je res čudno. Moje nezaupanje v ankete je že nekaj časa zelo veliko, tako da edine verodostojne in prave rezultate ankete bomo dobili 7. junija predvidevam po 7. uri zvečer. Tako da je karkoli napovedovati vnaprej po mojem mnenju nesmisel.
Drugače pa mislim, da bosta SDS in SD dobila po 2, Zares, NSi, LDS pa po enega evroposlanca.
Dennis Bergkamp
# 30.05.2009 ob 22:50
Jst bom za Šterna!
hubert69
# 30.05.2009 ob 22:35
15. pozitiva (30. maj 2009 ob 20:44)
Kolikor veljaš, toliko imaš.

Beri: če si desničar, potem si zaslužil zmago. Če si levičar, si samo pol leta prej zmanipuliral pol milijona ljudi. Mi poveš kako si lahko še bolj beden(-na)? Ne gre, ne?

Še vedno me zanima kje so obtožbe o tajkunih na čelu vseh slovenskih medijev, ki napovedujejo rezultat volitev tako kot njihovi strankarski šefi ukazujejo. Zdaj so pa kar naenkrat vsi realni in pošteni ko SDS vodi, a? Uredništva se niso zamenjala v teh pol leta. Mislim, če si bel, črn, rdeč, roza z zelenimi pikami ali neviden, ob takem sranju ti more it na bruhanje, pa če imaš IQ za dve točki višji od fikusa. Da se nobenemu tukaj ne zdi to nič takega pove več kot deset strani komentarjev. Pfej, bedniki. Če bo šla Slovenija k vragu bo to zaradi takih kot ste vi.
jenny1910
# 30.05.2009 ob 21:19
pozitiva, da bi se razpletlo tako.. upanje umre zadnje.
SANTER
# 30.05.2009 ob 20:46
Domnevam, da niti ne, ne sodim sem, so pa skrajno bedasti in primitivni tvoji "komentarji".
pozitiva
# 30.05.2009 ob 20:44
Največ bo dobila SDS, SD in NSi bosta na drugem mestu, SNS in SLS na tretjem, zares in LDS bosta pa skupaj dobili 5%... Realno. Kolikor veljaš, toliko imaš.
tina_lj
# 30.05.2009 ob 20:43
Mislim, da so slovenske ženske predstavnice Drčarjeva, Ljudmila in Romana dokazale, da so daleč od neumnih. Če ti njihove ideologije ne pašejo, še ne pomeni, da so neumne.

Ja ne vem, Ljudmila mi recmo zgleda kmetica. Sorči.
hubert69
# 30.05.2009 ob 20:35
Kje ste zdaj Janševiki z obtožbami o manipuliranju rdečih medijev z rezultati javnomnenjskih raziskav? Če je SDS na vrhu je pa kar naenkrat vse v redu, kaj? Bedniki.
jbzt
# 30.05.2009 ob 20:08
Hvala Bogu,da imamo kokoši,ovce...in da imajo ženske volilno pravico.
annova
# 30.05.2009 ob 20:02
10.
Kar tako nekoga označiti za nezrelega ...Saj nisem butasta, ampak enostavno je ta njegov nasmeh (po mojem) blefiranje prve vrste. Mnenje pač.
franzz
# 30.05.2009 ob 19:57
annova Kako so nekateri nezreli za volitve. Pa saj to ni lepotno tekmovanje, kjer se, vsaj po logiki, izbira program.
jbzt
# 30.05.2009 ob 19:57
Škoda,da ni primerjave z POP TV oz.Ninomedio,kjer bi bili rezultati sigurno :
-3 mandati SD
-2 mandata Zares
-1 mandat LDS
-1 mandat Desus
helga_hedonistka
# 30.05.2009 ob 19:55
Logično in smešno kako je Novakovi po eni strani po Titu nekje zrasla podpora, na drugi strani pa veliko sovraštvo. Še najbolj ironično je pa to, da novinarji namesto, da bi kandidate za EU poslance spraševali, kaj so naredili in kaj še bodo naredili, jih sprašujejo o Titu. Ravno zadnjič sem gledala neki intervju, ko je zopet novinar vprašal po Titu Ljudmilo, ta pa mu je nazaj rekla, da vsakdo ve njeno mnenje, da pa je mislila, da se bomo pogovarjali o EU in ne o Jugoslaviji.
In res je tako. Najlažje je ljudi zavest s tem, da mečejo neko zgodovino v obraz, ne pa dejansko, kaj delajo te ljudje in zakaj si prizadevajo. Škoda, ker jaz sem bila pa z uporabo Europassa, katerega poročevalka in koordinaroka je bila ona, zadovoljna in je dobra zadeva.
helga_hedonistka
# 30.05.2009 ob 19:50
Mislim, da so slovenske ženske predstavnice Drčarjeva, Ljudmila in Romana dokazale, da so daleč od neumnih. Če ti njihove ideologije ne pašejo, še ne pomeni, da so neumne.
annova
# 30.05.2009 ob 19:50
Sem ženska, a Novakove ne bi volila, pa če i bila edina kandidatka. Jordanova mi je že bolj všeč. Ne prenesem pa tega širokega Zverovega nasmeha na vsaki fotki. Ta je res blefer prve vrste. Sicer pa ob misli na tako plačo - bi se najbrž vsak režal ...
tina_lj
# 30.05.2009 ob 19:47
Jst ne mislm volt ženske sam zato k so ženske, čeprov so neumne.
helga_hedonistka
# 30.05.2009 ob 19:32
Res je več žensk v parlament! Definitivno sta Romana in Ljudmila naredili največ in bili najmanj opaženi tudi po zaslugi neodvisne Fajonve, ki je sedaj na listi SD. Pahorjeva plačanka.
Sedaj pa SD razlgaša, da poslanci niso naredili nič. Ne, novinarji niso dobro opravili svojega dela. Še Fajonova sama je rekla, da so bolj koncentrirali na komisijo kot pa parlament. No, odgovor je tu, novnarska oziroma njena ignoranca je razlog, da se menda ni nič delalo v EU parlamentu.
Torej dejmo ženske za ženske! ;)
Matjaž M.
# 30.05.2009 ob 19:23
Glede na velikost vzorca, brez podatkov o verjetnosti, da bi prišlo na volitvah do takih rezultatov, sem malo skeptičen do podatkov.

Osebno sem mnenja, da je bila enim možnost dana in so nas prieljali na rob uničenja, isti sedaj od drugih, ki vladajo pričakujejo, da bodo vse probleme, ki so jih nakopičili rešili v pol leta, kar je nemogoče, saj je za to potrebno 12 let minimalno, da bomo tam kjer smo bili l. 1999 npr.

Zato razmišljam, da bi volil take, ki še niso imeli možnost sodelovati pri odločanju, poleg tistih, ki so pokazali, da imajo voljo in znanje potrebno za reševanje tekočih problemov. Tisti iz nič, so najboljši, veliko je med njimi žensk, ki se morajo dokazovati, veliko je moških, ki se jim zaradi naravnih sposobnosti sploh ni treba, ker vedno avtomatično vedo kako je prav. Kako se bom odločil, še ne vem, a bom ugotovil iz analize, ki ne bo vsebovala le predstav po medijih, ampak si bom sam poiskal podatke ali uprabil take, s katerimi se srečujem zadnjih 30 let. Vsi na volitve pa svetujem vsem, da ne bodo odločali drugi o naših usodah.
tina_lj
# 30.05.2009 ob 19:19
Kašn Zver, halo? To je tip, k je slovensko osnovno šolstvo poslal v k**...
helga_hedonistka
# 30.05.2009 ob 19:16
Ni šans, da dobi SDS 3. Je pa zelo možno, glede na kakšno negativno propagando delajo v SDS proti Cizljevi, da bo s preferenčnimi glasovi prišla notri Kukovičeva, kar je pa totalno zgrešeno.
Ljudmila po moje nima šanse, da bi premagala Peterleta, a če si upamo biti predrzni in se zanašamo na zadnje volitve, lahko rečemo, da bi morda prišla v parlament kar oba.
Thaler ima po moje manj prepoznavnosti kot Kacin, ampak bo SD dobila dva, samo zaradi tega ker je SD. Žak mi je, da bomo imeli neodvisno novinarko v Bruslju, Pahorjevo nagrajenko. Mislim, da je to višek, kar si lahko dovoli ena SD, poleg Turkove reklame.
LDS bo dobil Kacina, Zares tudi Vajgla, raje Lahovnika, za Erjavca je pa škoda besed izgubljat, ker pa je najmanj verodostojen kandidatat od vseh!
Kazalo