Zoran Thaler se na politično prizorišče vrača po dvanajstih letih. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Zoran Thaler se na politično prizorišče vrača po dvanajstih letih. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Nujno pa bo morala pamet srečati tudi uradni Zagreb - Slovenija hoče samo to, kar je njeno ...

Zoran Thaler
Zoran Thaler o vzrokih za vrnitev v politiko

Naše uporabnike v spletnem klepetu z nosilcem liste SD-ja na volitvah v Evropskem parlamentu je namreč najbolj zanimalo, zakaj se je po 12 letih odsotnosti s političnega prizorišča odločil za vrnitev in zakaj se poteguje ravno za vstop v Evropski parlament.

Veliko vlogo je pri tem odigral Borut Pahor, ki je Thalerja prepričeval, da so skupaj lahko najboljša ekipa. Poudaril pa je, da je tudi v času odsotnosti iz javnega življenja s politiki ves čas komuniciral, nazadnje ob jesenskem sestavljanju vlade. Tako kljub kandidiranju za evropskega poslanca ne izključuje možnosti vrnitve na domačo politično sceno, bi si pa želel več svežine, odprtosti in manj zadrgnjenosti ter škodoželjnosti.

Celoten klepet lahko preberete tukaj

Vseeno pa ima zdaj prioriteto Evropska unija - najbolj ga zanima to, da Unija postane najboljša na svetu, ob tem pa poudarja pravičnost in solidarnost. Glede slovenskega interesa se mu zdita najpomembnejša nadaljnja širitev EU-ja in razvoj kmetijstva.

Thaler upa na konec konservativne vladavine
Thaler upa, da bodo večino v Evropskem parlamentu dobili socialisti in socialni demokrati ter tako prekinili desetletno vladavino konservativne struje. "Čas je, da levica pokaže, da zna bolje, bolj pravično in solidarno," je zapisal med klepetom in dodal: "Levica je tista, ki lahko popravi, kar je v zadnjih letih zamočila desnica - v svetu, Evropi in doma." Tako meni, da je v preteklih desetih letih največ napak bilo narejenih na gospodarskem in mednarodnopolitičnem področju, ko so sledlili politiki prejšnjega ameriškega predsednika.

Uporabniki so vprašanja postavljali tudi glede slovensko-hrvaškega mejnega spora. "Osebno mi je zelo žal, da so stvari, brez prave potrebe prišle tako daleč in so odnosi tako skrhani. Dolžnost naše generacije je, da reši ta 18 let odprt problem, ne pa da ga prenaša na pleča naslednje generacije. Nujno pa bo morala pamet srečati tudi uradni Zagreb - Slovenija hoče samo to, kar je njeno ..." je odgovoril na vprašanje po komentiranju razmer.

Sabina Zonta

Nujno pa bo morala pamet srečati tudi uradni Zagreb - Slovenija hoče samo to, kar je njeno ...

Zoran Thaler
Zoran Thaler o vzrokih za vrnitev v politiko