Kar tri četrine dejavnosti EP-ja poteka v Bruslju. Foto: foto: www.photo-service.europarl.europa.eu
Kar tri četrine dejavnosti EP-ja poteka v Bruslju. Foto: foto: www.photo-service.europarl.europa.eu

Sedemnajstnadstropni kompleks stavb, imenovan Espace Leopold, v katerem je bruseljski sedež EP-ja, so začeli graditi leta 1988. Svoja vrata je odprl štiri leta pozneje, nazadnje pa so ga dograjevali lani. V najstarejšem delu, ki je ime dobil po belgijskem politiku Paulu-Henriju Spaaku, ima med drugim svoje prostore predsednik EP-ja, tam je tudi parlamentarna dvorana. Po še enem od ustanoviteljev Evropske unije, Altieru Spinelliju, pa se imenuje največja stavba kompleksa.
Preostali dve stavbi, ki so ju zgradili pozneje, se imenujeta po Williyju Brandtu in Jozsefu Antallu. Po načrtih naj bi bilo zdaj dovolj prostora za naslednjih deset do petnajst let. Še zanimivost, sobo za tiskovne konference so poimenovali po oktobra 2006 umorjeni ruski novinarki Ani Politkovski.

Poleg pisarn in razpravnih dvoran pa so v parlamentarnem kompleksu tudi knjižnica, restavracije, fitnes, frizerski salon, trgovine in posebne prostore za obiskovalce, kjer vodiči predstavijo delo in pristojnosti Evropske unije.

Sabina Zonta
sabina.zonta@rtvslo.si

Vabljeni, da si v spodnji fotogaleriji ogledate utrinke iz Evropskega parlamenta v Bruslju.