Stavba Evropskega parlamenta v Strasbourgu je poslance prvič gostila leta 1999. Foto: EPA
Stavba Evropskega parlamenta v Strasbourgu je poslance prvič gostila leta 1999. Foto: EPA

vropskega parlamenta.

Kot je znano, se Evropski parlament na plenarnih zasedanjih večinoma sestaja v Bruslju, enkrat na mesec (torej dvanajstkrat letno) pa se evropska karavana za štiri dni preseli v prestolnico Evrope, Strasbourg.

Selitev 785 poslancev in okoli 4.000 članov osebja ter novinarjev sicer na leto stane več kot 200 milijonov evrov, zato se v zadnjem času pozivi k popolni selitvi v Bruselj kar vrstijo.

Še najglasnejši so predstavniki okoljevarstvenih orgnaizacij, ki so pred časom izračunali, da ta vsakomesečna selitev na letni ravni povzroči več kot 20.000 ton izpustov toplogrednih plinov. Prebivalci Strasbourga, ki živijo predvsem od evroturizma, pa seveda svoje evropske prestolnice ne dajo.

Sicer pa se v zadnjem času pojavljajo težave tudi s samo zgradbo Evropskega parlamenta, ki je poslance sicer prvič gostila leta 1999 (predtem so zasednja Evropskega parlamenta potekala kar v osrednji stavbi Sveta Evrope, ki ima prav tako sedež v tem francoskem mestu) - avgusta je s stropa odpadel del ometa, zato so morali poslanci zasedati kar v belgijski prestolnici.

T. K.