Foto:
Foto:
Alojz Peterle (NSi)
Ljudmila Novak
Jelko Kacin (LDS + DeSUS)
Mojca Drčar - Murko
Miha Brejc (SDS)
Romana Cizelj
Borut Pahor (ZLSD)

Alojz Peterle in Ljudmila Novak (oba NSi), Jelko Kacin in Mojca Drčar - Murko (oba lista LDS in DeSUS), Mihael Brejc in Romana Jordan - Cizelj (oba SDS) ter Borut Pahor (ZLSD).

Kratka predstavitev izvoljenih poslancev:

Alojz Peterle (NSi)
Rodil se je 5. julija 1948 v Čužnji vasi občine Trebnje. Diplomiral je iz geografije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Ekonomski fakulteti pa je diplomiral iz ekonomije na prvi stopnji. Skupaj s sodelavci je marca 1989 ustanovil Slovensko krščansko socialno gibanje, ki se je istega leta preoblikovalo v stranko Slovenskih krščanskih demokratov (SKD), sedaj je predsednik Sveta Nove Slovenije (NSi). Peterle je po prvih demokratičnih volitvah spomladi leta 1990 postal predsednik prve slovenske demokratične vlade, kasneje pa tudi minister za zunanje zadeve in podpredsednik vlade. V vladi Andreja Bajuka je spet postal minister za zunanje zadeve, oktobra 2000 pa je bil izvoljen za poslanca. Leta 2002 je bil izvoljen za predstavnika v konvenciji o prihodnosti Evropske unije, nato pa kot edini iz desetih novih članic EU za člana predsedstva evropske konvencije, ki je pripravila osnutek evropske ustave. Poročen in oče treh otrok.

Ljudmila Novak (NSi)
Rodila se je leta 1959 v Mariboru. Leta 1982 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz slovenskega in nemškega jezika s književnostjo. Jeseni 2001 je bila na nadomestnih volitvah izvoljena za županjo Občine Moravče, na lokalnih volitvah leta 2002 pa je bila na to mesto vnovič izvoljena. Maja 2002 je bila imenovana v delegacijo Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope. Amatersko se ukvarja s kulturo, med drugim je napisala več iger za otroke. Poročena in mati treh otrok.

Jelko Kacin (LDS + DeSUS)
Rodil se je leta 1955 v Celju. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani obramboslovec. Kot minister za informiranje je bil član prve slovenske vlade, ustanovil je Slovensko tiskovno agencijo. Med leti 1994 in 1997 je bil minister za obrambo. V prejšnjem sklicu DZ (1996-2000) je bil predsednik odbora za mednarodne odnose, član skupnega pridružitvenega odbora z Evropskim parlamentom ter član slovenske delegacije v parlamentarni skupščini Sveta Evrope, v sedanjem pa ponovno vodi odbor za zunanjo politiko. Kot eden od sedmih prvih slovenskih opazovalcev v Evropskem parlamentu se je intenzivno vključil v delo številnih odborov, sodeloval pa je tudi v Konvenciji o prihodnosti Evrope. Poročena in mati dveh otrok.

Mojca Drčar - Murko (LDS + DeSUS)
Rodila se je leta 1942 v Ljubljani. Leta 1965 je diplomirala na ljubljanski Pravni fakulteti, leta 1973 pa na Pravni fakulteti v Zagrebu dobila magistrski naziv. Že med študijem je začela delati na Radiu Ljubljana, kjer je s krajšim presledkom ostala deset let. Leta 1977 je postala novinarka Dela, za katerega je dopisovala iz Bonna in Rima oziroma do pred kratkim z Dunaja. Med letoma 1984 in 1986 je bila predsednica častnega razsodišča Društva novinarjev Slovenije. Z analitičnimi prispevki o aktualnih vprašanjih je več kot tri desetletja prisotna v medijskem prostoru, po osamosvojitvi pa se je posvetila vprašanjem mednarodnopravnih temeljev nove države ter položaju slovenskih zamejskih manjšin. Poročena in mati hčerke.

Miha Brejc (SDS)
Rodil se je leta 1947 v Beogradu. Diplomiral je leta 1975 iz sociologije na Fakulteti za družbene vede, tam je leta 1983 tudi magistriral. Dve leti kasneje je doktoriral iz organizacijskih ved na Fakulteti za organizacijske vede v Mariboru. Danes je redni profesor na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani, predava pa tudi na Fakulteti za državne in evropske študije. Med letoma 1990 in 1993 direktor Varnostno-informativne službe Ministrstva za notranje zadeve, leta 2000 je bil nato izvoljen na položaj ministra za delo, družino in socialne zadeve. Od leta 1995 je podpredsednik SDS. V sedanjem sklicu parlamenta je bil Brejc izvoljen za podpredsednika DZ. Kot poslanec SDS sodeluje pri delu odbora za zunanjo politiko, odbora za notranjo politiko ter pri delu ustavne komisije. Bil je član delegacije DZ v parlamentarni skupščini Sveta Evrope, kot nadomestni član delegacije DZ pa je sodeloval tudi v delu evropske konvencije. Lani je Brejc postal opazovalec v Evropskem parlamentu, od 1. maja pa je tudi poslanec Evropskega parlamenta, kjer deluje v okviru poslanske skupine Evropske ljudske stranke - Evropskih demokratov (EPP-ED). poročen in oče dveh otrok.

Romana Jordan - Cizelj (SDS)
Rodila se je leta 1966 v Celju. Diplomirala je na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani, smer industrijska elektronika. S študijem je nadaljevala na oddelku za fiziko Fakultete za naravoslovje in tehnologijo, kjer je pridobila naziv magister jedrske tehnike. S tega področja je nato na Fakulteti za matematiko in fiziko tudi doktorirala. Po diplomi se je zaposlila na odseku za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, kjer je v službi še danes. Jordan Cizljeva je članica upravnega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK. Poročena in mati dveh otrok.

Borut Pahor (ZLSD)
Rodil se je 1963 v Postojni. Leta 1987 je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo ter si pridobil naziv diplomirani politolog. Leta 1990 je bil izvoljen v skupščino Republike Slovenije na listi ZKS - SDP. Vodil je odbor za mladinska vprašanja, v drugi polovici mandata pa je zasedel mesto podpredsednika komisije za mednarodne odnose. Zunanji politiki se je skoraj v celoti posvetil po volitvah leta 1992, ko je bil izvoljen za poslanca na listi ZLSD. Bil je podpredsednik odbora za mednarodne odnose, leto in pol tudi predsedujoči. Bil je tudi poslanec DZ v mandatnem obdobju 1996-2000, v sedanjem sklicu parlamenta pa je predsednik DZ. Leta 1997 je bil izvoljen za predsednika ZLSD, potem ko je pred tem tri leta opravljal funkcijo podpredsednika stranke. Od vsega začetka je sodeloval in do leta 2000 tudi vodil slovensko parlamentarno delegacijo v Svetu Evrope. Leta 1996 je bil izbran za enega od podpredsednikov Sveta Evrope. V Strasbourgu je bil tudi predsednik ad hoc Odbora za enakost spolov. V letih 1996 in 1997 je bil član Izvršnega sveta Mednarodne parlamentarne organizacije (UPI). Oče enega otroka