Po načrtih uprave bi lahko brez dela ostala tretjina od 220 delavcev. Foto: Andrej Likavec
Po načrtih uprave bi lahko brez dela ostala tretjina od 220 delavcev. Foto: Andrej Likavec
Mariborska livarna: Odpustili bodo 100 delavcev

Takšne razloge je navedel sekretar Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) Štajerska Martin Dular. Sanitec je v 100-odstotni lasti Mariborske livarne Maribor (MLM), združuje pa proizvodnjo sanitarnih in kuhinjskih armatur ter proizvodnjo odkovkov.

Predsednica sindikata Skei v MLM-ju Janja Veber je dejala, da delavci poleg izplačila zaostalih plač želijo vedeti, kaj se bo z njimi zgodilo. Po načrtih uprave, ki namerava zmanjšati proizvodnjo, saj nadaljevanje dela v enakem obsegu ni mogoče, bi lahko brez dela ostala tretjina od 220 delavcev.

Mariborski livarni Maribor na torkovi skupščini sicer ni uspelo prepričati dovolj delničarjev za dokapitalizacijo. Predvidena je bila konverzija terjatev NKBM-ja, Abanke Vipe in Probanke v lastniške deleže, s čimer bi se delež lastništva teh bank povečal na več kot 75 odstotkov. 17,4 milijona evrov, za kolikor naj bi se povečal osnovni kapital družbe, so želeli nameniti za pokrivanje pretekle izgube v vrednosti 12 milijonov evrov in kapitalske rezerve.

Kot je dejal po neuspelem poskusu dokapitalizacije predsednik uprave Mariborske livarne Maribor Boris Šlamberger, bodo v podjetju verjetno iskali državno pomoč.

V Mariborski livarni Maribor se je že večkrat grozilo s stavko, saj je podjetje že nekaj časa v likvidnostnem krču.

Mariborska livarna: Odpustili bodo 100 delavcev