Pol odstotka davčnih zavezancev je prispevalo kar osem odstotkov vse pobrane dohodnine v letu 2013. Foto: BoBo
Pol odstotka davčnih zavezancev je prispevalo kar osem odstotkov vse pobrane dohodnine v letu 2013. Foto: BoBo

Četrti davčni razred s 50-odstotno stopnjo, ki velja za dohodke posameznikov nad zneskom petih povprečnih plač, je vlada uvedla sredi leta 2012 kot enega od začasnih protikriznih ukrepov.

Po podatkih za leto 2013 je v ta razred padlo manj kot pol odstotka zavezancev za dohodnino oz. okoli 3.200 zavezancev. Predlani so vsakemu v povprečju obračunali dohodnino v višini nekaj manj kot 45.000 evrov, vsem skupaj pa približno 146 milijonov evrov, kar je okoli osem odstotkov vse pobrane dohodnine.

V pripravi več davčnih ukrepov
Poleg ukinitve najvišjega dohodninskega razreda pa na finančnem ministrstvu pripravljajo še več sprememb na davčnem področju. Sredi maja je vlada že potrdila celovit načrt ukrepov na davčnem področju, katerih cilj je prestrukturiranje bremena javnih dajatev v smeri povečanja konkurenčnosti gospodarstva.

Na novo želijo določiti tudi porazdelitev davčnega bremena med porabo, dohodki in premoženjem, predvsem z namenom znižanja obremenitev dela. Predloge zakonov na tem področju je mogoče pričakovati v letu 2016, njihovo končno uveljavitev pa leto pozneje.

Na finančnem ministrstvu bodo preučili tudi predloge, ki jih je ta teden predstavila poslanska skupina NSi-ja. Gre za pet predlogov za nižje davke. Med njimi so uvedba spodnje meje za plačevanje socialnih prispevkov, razširitev dohodninskih razredov, znižanje stopnje davka na dobiček podjetij ter znižanje davka na božičnico.