Petrol je s skoraj štirimi milijardami evrov prihodkov pristal na 32. mestu. Foto: BoBo
Petrol je s skoraj štirimi milijardami evrov prihodkov pristal na 32. mestu. Foto: BoBo
Zavarovalnica Triglav
Triglav je med prvo deseterico 50 največjih zavarovalnic zasedel 7. mesto. Foto: BoBo
Gen-I je uspel velik skok na lestvici. Foto: Goran Rovan


Vodilni položaj med slovenskimi družbami je znova zasedla skupina Petrol, ki je lani ustvarila 3,8 milijarde evrov prihodkov od prodaje. S tem rezultatom se je skupini uspelo uvrstiti na 32. mesto Deloittove lestvice.

Sledijo skupina Mercator (44. mesto), skupina HSE (85. mesto), skupina Gen-I (z 204. mesta lani se je podjetje letos zavihtelo na 112. mesto), Poslovni sistemi Mercator (125. mesto), skupina Gorenje (151. mesto), skupina Krka (169. mesto), Revoz (232. mesto), skupina GEN Energija (267. mesto), skupina Telekom Slovenije (280. mesto), OMV Slovenija (282. mesto), SIJ (307. mesto), Spar Slovenija (310. mesto), Tuš Holding (316. mesto), skupina Lek (379. mesto), ACH (407. mesto), Engrotuš (416. mesto) in Elektro Energija (494. mesto).

Po besedah direktorja za področje finančnega svetovanja v Deloitte Slovenija Janeza Škrubeja, je značilnost letošnje lestvice upočasnitev rasti prihodkov družb. Rast prihodkov vseh 500 podjetij se je namreč v letu dni upočasnila z 9,8 na 3,3 odstotka.

Prednjačijo Poljaki
Na lestvici je tudi tokrat največ poljskih družb, in sicer dobra tretjina, sledijo jim češke družbe. Po sektorjih dobro tretjino vseh družb na lestvici predstavljajo družbe iz sektorja porabe in transporta, s tretjinskim deležem jim sledijo družbe iz sektorja energetika in viri. Ta sektor je glede na prihodke od prodaje z 42-odstotnim deležem na lestvici na prvem mestu.

Na prvih treh mestih Deloittove lestvice, ki upošteva (konsolidirane) prihodke podjetij od prodaje v lanskem letu, je tako poljska naftna družba PKN (28,7 milijarde evrov), sledita pa ji madžarska naftna družba MOL (19,2 milijarde evrov) in češka tovarna avtomobilov Škoda (10,4 milijarde evrov).

Agrokor + Mercator = 13. mesto
Na lestvico se je sicer letos uvrstilo 12 hrvaških, osem srbskih, dve bosanski in ena makedonska družba, je povedal Škrubej. Glede na višino prihodkov se je letos med državami nekdanje Jugoslavije najvišje uvrstila hrvaška INA (28. mesto). Drugi je hrvaški Agrokor (30. mesto), sledita pa jima Petrol in Mercator. Če bi Agrokor že kupil Mercator, bi se mu uspelo na letošnji lestvici uvrstiti na 13. ali 14. mesto, je opozoril predstavnik Deloitte Slovenija.

Deloitte je pripravil tudi lestvici 50 največjih bank in zavarovalnic v srednjeevropski regiji. Na bančni lestvici, ki upošteva višino sredstev v letu 2012, je vodilni položaj tudi letos zavzela poljska banka PKO BP (47,3 milijarde evrov).

Med 50 največjih bank se je letos med slovenskimi bankami uvrstil le NLB, in sicer za štiri mesta slabše kot lani na 13. mesto. NKBM pa je z lestvice izpadel. Na zavarovalniški lestvici 50 največjih je medtem ob upoštevanju višine bruto zaračunane premije za življenjsko in neživljenjsko zavarovanje v letu 2012 znova vodilna poljska PZU (3,9 milijarde evrov).

Poleg Zavarovalnice Triglav (7. mesto) so se na lestvici znašle še Adriatic Slovenica (28. mesto), Vzajemna (29. mesto), Sava Re (30. mesto) in Zavarovalnica Maribor (33. mesto). Sava Re se je med najboljših 50 uvrstila prvič, če bi se že upoštevalo njen prevzem Zavarovalnice Maribor, pa bi se znašla celo med desetimi največjimi zavarovalnicami v regiji, je sklenil Kumar.