Novi nadzorniki Adrie Airways so postali Markus Zöllner, Holger Kowarsch, Martin Vorderwülbecke in Steve Röper. Foto: BoBo
Novi nadzorniki Adrie Airways so postali Markus Zöllner, Holger Kowarsch, Martin Vorderwülbecke in Steve Röper. Foto: BoBo
Adria prešla v roke Nemcev
Adria Airways z novimi nadzorniki

Novi nadzorniki Adrie Airways so postali Markus Zöllner, Holger Kowarsch, Martin Vorderwülbecke in Steve Röper. Predsednik uprave pa bo postal Arno Schuster. Ta je že dosegel dogovor s sindikatom pilotov, ki so preklicali napovedano stavko.

Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta januarja podpisala pogodbo o prodaji 91,58-odstotnega deleža Adrie Airways nemški družbi 4K Invest, v skladu s katero so prevoznika prejšnji teden dokapitalizirali za 4,1 milijona evrov. Država je prispevala 3,1 milijona evrov, 4K Invest pa milijon evrov.

Po izvedeni dokapitalizaciji se je nekoliko spremenila lastniška struktura Adrie Airways, država je imela po dokapitalizaciji 72,95-odstotni delež, DUTB 9,10-odstotnega, SDH 0,96-odstotnega, drugi delničarji 3,91-odstotnega, 4K Invest pa je pridobil 13,08-odstotni delež.

Nemška družba je po izvedeni transakciji in končani prodaji pridobila 96,09-odstotni delež Adrie Airways. Prodajalci, poleg SDH-ja in DUTB-ja še država, so 100.000 evrov kupnine že prejeli. 4K invest pa namerava postati 100-odstotni lastnik Adrie, tako bo v prihodnjih dneh preostalim delničarjem predstavil ponudbo za prevzem.

Novi lastniki letos načrtujejo dobiček
4K invest bo za novega člana uprave imenoval Arna Schusterja, ki bo nasledil trenutnega predsednika uprave Marka Anžurja, ta bo podjetje zapustil. Schuster je že napovedal, da bo Adria še naprej delovala na trgih Slovenije, Albanije, Kosova in Makedonije, načrtujejo pa rast tudi v Estoniji, kjer bodo floto povečali z novimi reaktivci kanadskega proizvajalca Bombardier.

Prvi dan dosegli dogovor s sindikati
Adria sicer letos načrtuje zaključek poslovnega leta z dobičkom, je dejal Schuster, ki ni želel komentirati lanskih rezultatov, ko naj bi družba imela večmilijonsko izgubo. Schuster je dejal le, da poslovnih rezultatov, ki niso revidirani, ne želi komentirati. Nameravajo pa, tako Schuster, "povečati obstoječo mrežo in z njo rasti ter jo narediti učinkovitejšo".

Prestrukturiranje izvajajo z lastno ekipo, ki ima na tem področju izkušnje. Schuster sicer priznava, da sam ni strokovnjak s področja letalstva, "so pa strokovnjaki za prestrukturiranje", je dejal Schuster. Sicer pa se je že sešel tudi s sindikati pred napovedano petkovo stavko pilotov Adrie.

Po sestanku z novim vodstvom so iz Sindikata prometnih pilotov Slovenije sporočili, da so z novim vodstvom že sklenili novo kolektivno pogodbo o plačah in pogojih dela pilotov, podpisali pa so tudi sporazum o reševanju stavkovnih zahtev. Sindikat je zato odpovedal stavko, ki je bila napovedana za petek.

Zadovoljstvo v SDH-ju
V SDH-ju in DUTB-ju so prepričani, da so z dokapitalizacijo omogočili stabilizacijo poslovanja Adrie Airways. Predsednik uprave SDH-ja Marko Jazbec je ob koncu transakcije izrazil zadovoljstvo, "da so zahteven prodajni postopek pripeljali do uspešnega zaključka in družbi še pred samo prodajo omogočili stabilizacijo poslovanja, z novim kupcem pa tudi prestrukturiranje in ohranitev slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika v prihodnje". Prepričan je, da bo to dolgoročno prispevalo k številnim pozitivnim učinkom na proračun, slovensko gospodarstvo, razvoj stroke in vse deležnike družbe.

Adria prešla v roke Nemcev
Adria Airways z novimi nadzorniki