Adria Airways je iz poslovanja ustvarila dobiček. Foto: BoBo
Adria Airways je iz poslovanja ustvarila dobiček. Foto: BoBo

Lani je tako slovenski letalski prevoznik v rednem prometu prepeljal za sedem odstotkov več potnikov kot leta 2013, pri čemer je število poletov zmanjšal za štiri odstotke. Obseg čarterskega prometa so v primerjavi z letom prej povečali za 13 odstotkov.

Kljub večjemu številu potnikov v rednem prometu pa so ustvarili za odstotek manj prihodkov kot leta 2013, saj se je celotna letalska panoga v Evropi soočala z velikim pritiskom na zniževanje cen. Padec cen ob povečanju števila potnikov so v Adrii nadomestili z manjšimi stroški in zvišanjem drugih operativnih prihodkov.

Močno je poslovanje družbe udaril tudi padec prihodkov na ruskem trgu, a so bili po drugi strani med drugim nižji tudi stroški goriva, poplačali pa so tudi 22,4 milijona evrov posojil.

Letos predvidevajo povečanje prihodkov za 13 odstotkov glede na leto 2014 in nadaljnje zniževanje stroškov po potniku. Dodatne prihodke načrtujejo tudi z novimi povezavami z različnih izhodiščnih letališč in večjo zasedenostjo potniške kabine. Adria Airways, ki je na seznamu 15 podjetij za privatizacijo, je leta 2013 ustvarila 1,15 milijona evrov dobička iz poslovanja in 2,87 milijona evrov čiste izgube, prepeljala pa je 1.026.802 potnika.