Mariborsko letališče se pogovarja s še dvema letalskima prevoznikoma. Foto: BoBo
Mariborsko letališče se pogovarja s še dvema letalskima prevoznikoma. Foto: BoBo

Polete v London z mariborskega letališča je Adria Airways vzpostavila na začetku junija in za zdaj so na urniku do konca septembra. Regija na čelu z Mariborom si želi, da bi se ti poleti ohranili, a so v Adrii to odločitev čez poletje že večkrat preložili.

Nazadnje je bilo rečeno, da se bodo odločili danes, a se napoved ni uresničila. "Odločitev za zimo, ki je odvisna od odgovora lokalnih skupnosti glede vzpostavitve jamstvenega sklada, bo sprejeta v najkrajšem mogočem času, predvidoma do konca prihodnjega tedna, ko bo znana odločitev o skladu," so povedali v Adrii Airways.

Sklad, v katerega bi prispevali občine in turistično gospodarstvo, naj bi pokrival izgubo ob morebitni nerentabilnosti letalske povezave pozimi. Neuradno bi morali vanj nakazati okoli milijon evrov letno. Po napovedih mariborske občine je sestanek z župani 16 občin severovzhodne Slovenije, ki bi lahko sodelovale pri vzpostavitvi omenjenega sklada, sklican za konec avgusta.

Iščejo nove prevoznike
Po besedah direktorja Aerodroma Maribor Ladimirja Broliha bi se denar iz sklada prvenstveno namenjal za razvoj lokalne turistične ponudbe in njeno promocijo v tujini, da bi tako pridobili več gostov iz tujine. Na trenutnih poletih med Mariborom in Londonom namreč močno prevladujejo Slovenci, Britancev je le štiri odstotke, kar za slovenske turistične delavce ni ugodno razmerje.

V pogovorih z Adrio Airways se po Brolihovih besedah tudi pogovarjajo o možnosti stacioniranja letala na mariborskem letališču, da bi tako čim bolj znižali stroške.

Je pa Brolih potrdil, da se Aerodrom Maribor pogovarja o sodelovanju še z letalskim nizkocenovnikom Wizz Air, ki trenutno vozi v London z Brnika. Dodatno tečejo pogovori tudi z družbo Express Airways, ki ima v Mariboru šolo letenja in panoramske polete po Sloveniji, še za kakšno redno linijo, a v obeh primerih so mesta, kamor naj bi leteli, še predmet analiz in pogovorov, je še povedal.