Prevzem Mercatorja bi ugodno vplival na kapital skupine Agrokor. Foto: MMC RTV SLO
Prevzem Mercatorja bi ugodno vplival na kapital skupine Agrokor. Foto: MMC RTV SLO
Konzum
Agrokor ima v lasti hrvaškega veletrgovca, Konzum. Foto: MMC RTV SLO


Rok za oddajo ponudb se izteče 15. aprila, hrvaškemu Agrokorju pa še vedno ni uspelo sestaviti finančne konstrukcije za nakup. Nujno namreč mora še pred oddajo ponudbe izvesti dokapitalizacijo, saj je prezadolžen in nima lastnega kapitala za naskok na Mercator.
To dokazujejo informacije, da se za vstop v lastništvo Agrokorja po novem pogaja tako z One Equity Partners, ki sodi pod okrilje ameriškega bančnega velikana JPMorgan Chase, kot tudi kanadsko družbo tveganega kapitala Capital International.
Domnevno 130 evrov za delnico Mercatorja
Toda pogajanja po podatkih Dnevnika še niso obrodila sadov. Po neuradnih informacijah časopisa se prvi mož Agrokorja Ivica Todorić dogovarja za kar 485-milijonsko dokapitalizacijo, kar implicira, da bi za delnico Mercatorja lahko ponudil okoli 130 evrov.

Lanski scenarij letos ni izvedljiv
Vse dokler Todorić nima vsaj jasnih zavez, da mu bo uspelo izpeljati dokapitalizacijo Agrokorja, pa ima tudi zvezane roke pri oddaji zavezujoče ponudbe za Mercator. Ponovitev lanskega scenarija, ko je Agrokor s prodajalci sklenil predpogodbo, s katero je dobil enoletno ekskluzivno opcijo za večinski paket Mercatorja, šele nato pa se začel dogovarjati o finančni konstrukciji, tokrat ni izvedljiva.

Agrokorju svetuje Blackstone
V Agrokorju in finančni skupini Blackstone, ki pri nakupu Mercatorja tokrat svetuje hrvaški skupini, naj bi namreč ta manever ocenili kot preveč tvegan. Če bi se izkazalo, da Agrokorjeva ponudba ni podprta s kapitalom, bi ga lahko prodajalci izključili iz prodajnih postopkov, v skrajnem primeru pa bi lahko zaradi zavajanja oziroma oviranja prodajnih postopkov imeli podlago za tožbo proti Agrokorju.

Todorović odgovarja EBRD-ju
Prav od dokapitalizacije Agrokorja je torej odvisno, ali bo Todoriću uspelo uresničiti načrtovani prevzem Mercatorja. Možnosti, da bi Agrokor prevzem financiral z dodatnim zadolževanjem, namreč ni, saj je hrvaška skupina že lani dosegla mejo maksimalne možne zadolžitve. Pred sedmimi leti, ko je v lastništvo Agrokorja prek dokapitalizacije vstopil EBRD, se je moral namreč Todorić zavezati, da neto finančni dolg ne bo presegel štirikratnika letnega dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), medtem ko je lani razmerje med neto dolgom in EBITDA znašalo že 3,98.

Uspešen prevzem Mercatorja bi sicer pozitivno vplival tudi na kapital skupine Agrokor. Ker bi Todorić za Mercator odštel le okoli 70 odstotkov knjigovodske vrednosti, bi morala namreč skupina Agrokor v svojih rezultatih oblikovati za kar okoli 180 milijonov evrov tako imenovanega slabega imena, kar bi samodejno zvišalo njen kapital. Ta se je, kot smo nedavno razkrili, lani znižal za tretjino, na 590 milijonov evrov, še piše časopis.