Agrokorjevh 19 podjetij, od nekaj več kot 60, ima več kot pet milijard evrov dolgov. Foto: EPA
Agrokorjevh 19 podjetij, od nekaj več kot 60, ima več kot pet milijard evrov dolgov. Foto: EPA

Objavljeni dolgovi vključujejo obresti, preostala posojila, rezervacije in prestavljene davčne obveznosti ter se nanašajo na 19 oz. približno tretjino vseh Agrokorjevih podjetij na Hrvaškem, v Srbiji in BiH-u. V podatkih so obveznosti Agrokorja, Konzuma, Tiska, Jamnice, Belja, Leda, Dijamanta, Frikoma, Sarajevskega kiseljaka in še nekaterih. Pod okriljem Agrokorja je več kot 60 podjetij.

Skupina je imela 31. marca skoraj 25 milijard kun (3,3 milijarde evrov) obveznosti do finančnih upnic. Največji del oz. 13,8 milijarde kun (1,84 milijarde evrov) je bilo nezavarovanih in neizplačanih posojil. Največji nezavarovani posojilodajalec je bila ruska Sberbanka z več kot 8,1 milijarde kun (1,08 milijarde evrov), so sporočili iz podjetja.

Dobaviteljem dolgujejo več kot 800 milijonov evrov
Konec marca so imeli tudi več kot 7,3 milijarde kun (978 milijonov evrov) neplačanih obveznic. Pojasnili so, da morajo deset odstotkov dolgov za obveznice plačati v letih 2019 in 2020, dodatnih nekaj manj kot devet odstotkov pa prav tako v letu 2020. Že junija in avgusta morajo poravnati 614 milijonov kun (82 milijonov evrov) dolgov za obveznice.

Obveznosti do dobaviteljev nekoliko presegajo 6,2 milijarde kun (826 milijonov evrov). Od tega na največjega dobavitelja, rovinjsko tobačno tovarno, odpadejo trije odstotki. Dodali so, da so 65 milijonov evrov od 80 milijonov evrov posojil, ki so jih dobili 13. aprila, izkoristili za delna izplačila obveznosti do dobaviteljev.

Opozorili so, da ti podatki še niso revidirani, zato bodo nadaljevali analizo finančnih kazalcev družbe.