Agrokor je presegel 75-odstotni delež, potreben za spremembe statuta, ne bo pa mogel iztisniti preostalih delničarjev, saj bi za to potreboval vsaj 90-odstotni delež. Foto: EPA
Agrokor je presegel 75-odstotni delež, potreben za spremembe statuta, ne bo pa mogel iztisniti preostalih delničarjev, saj bi za to potreboval vsaj 90-odstotni delež. Foto: EPA

Agrokor je 27. junija od konzorcija prodajalcev kupil 53,12-odstotni delež Mercatorja, 31. julija pa je objavil prevzemno ponudbo še za preostale delnice. Cena za delnico je znašala 86 evrov, kolikor je bila tudi pri prodaji večinskega paketa.

Prevzemno ponudbo je sprejelo še 27,63 odstotka lastnikov, kar pomeni, da je Agrokor svoj delež povečal na 80,75 odstotka. Skupaj z delnicami, ki jih ima v lasti Mercator sam, tako Agrokor obvladuje 81,87 odstotka Mercatorja. S tem je presegel 75-odstotni delež, potreben za spremembe statuta, ne bo pa mogel iztisniti preostalih delničarjev, saj bi za to potreboval vsaj 90-odstotni delež.

Janković svoj delež prodal
Agrokorjevo ponudbo je med drugimi sprejela družba KLM, ki je imela v Mercatorju 2,2-odstotni delež, je razkril ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković, ki ima v KLM-u 62,5-odstotni delež. Kot je dejal, bo šel denar za poplačilo dolga do bank. 2,2-odstotni delež predstavlja okoli 82.800 delnic, kar ob ceni 86 evrov za delnico pomeni okoli 7,1 milijona evrov.

Med manjšinskimi delničarji so bili še Splitska banka iz skupine Societe Generale in Unicredit Banka Slovenija, hrvaški pokojninski skladi, ki delujejo prek hrvaških podružnic Societe Generale in Unicredita, ter mali delničarji.

Mali delničarji zadovoljni
Predsednik društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković je za STA povedal, da se je razmeroma veliko malih delničarjev odločilo sprejeti ponudbo, kar v MDS-u ob upoštevanju več let trajajočih postopkov oz. poskusov prodaje ocenjujejo kot pozitivno. Kot pravi, obstaja možnost, da bi Agrokor od malih delničarjev tudi v prihodnje odkupoval delnice po prevzemni ceni.

Ena izmed možnosti je tudi, da bi skupaj s povezanimi hrvaškimi skladi obvladoval več kot 90 odstotkov Mercatorja, kar bi lahko bil povod za iztisnitev, ki jo lahko predlaga bodisi Agrokor sam bodisi mali delničarji.

Agrokor je za 53,12-odstotni delež odštel nekaj več kot 172 milijonov evrov, za vse preostale delnice pa bi moral po omenjeni ceni plačati še okoli 152 milijonov evrov. Poleg tega je v okviru dogovora z bankami o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga slovenskemu trgovcu zagotovil še podrejeno posojilo v znesku 220 milijonov evrov za dokapitalizacijo in obratna sredstva.