V Agrokorju bi kazni, ki so jih predlagali v primeru nespoštovanja zavez, lahko plačali v dveh mesecih. Foto: EPA
V Agrokorju bi kazni, ki so jih predlagali v primeru nespoštovanja zavez, lahko plačali v dveh mesecih. Foto: EPA
Mercator
Mercator s slovensko živilsko industrijo ustvari za 900 milijonov evrov prometa. Foto: BoBo

Čeprav hrvaški koncern še zbira potreben kapital za prevzem Mercatorja, pa po poročanju Dnevnika prihajajo na dan nove informacije o hrvaških načrtih z največjim slovenskim trgovcem.
Čeprav so v Agrokorju še pred letom dni obljubljali, da bodo po morebitnem prevzemu Mercatorja še dodatno okrepili poslovne odnose s slovenskimi dobavitelji ter da bodo zvišali tudi plače in bonitete zaposlenim, pa interni dokumenti Agrokorja razkrivajo popolnoma drugačen scenarij.
Dokumenti, kdo naj bi jih pridobil, časopis ne razkriva, za Agrokor pa jih je pripravila nemška svetovalna družba Roland Berger, namreč razkrivajo, da naj bi Todorićev konglomerat že v prvem letu po prevzemu stisnil v kot tako Mercatorjeve dobavitelje kot tudi zaposlene.
Prihranki na ta račun naj bi v prvem letu znašali 180, v tretjem pa že 260 milijonov evrov. Sinergije med Konzumom in Mercatorjem naj bi po konservativnih ocenah znašale 150 milijonov evrov.
Dodaten primež bi lahko opustošil živilsko industrijo
Prihranke pri Agrokorju vidijo predvsem pri nabavi, kjer jih ocenjujejo na 110 milijonov evrov. Domača živilska industrija Mercatorju na leto dobavi za 900 milijonov evrov blaga. Samo slovenska živilska industrija bi morala nase prevzeti dodatne od štiri do pet odstotkov nižje cene svojih izdelkov oz. okoli 40 milijonov evrov dodatnega bremena. To pa bi jo lahko pahnilo v izgubo.
Tudi plačilni roki bi se za slovenske dobavitelje močno poslabšali. Mercator jim trenutno plačuje v 80 dneh, Agrokor pa je lani svoje dobavitelje v povprečju plačal v 197 dneh. Če bi Hrvati nase prevzeli trenutne Mercatorjeve plačilne roke, bi skupina Agrokor potrebovala več kot pol milijarde evrov dodatnega kapitala.
Delo bi lahko izgubilo 800 zaposlenih
Tudi zaveze glede neodpuščanja so bile očitno na bolj trhlih nogah. Po grobih ocenah bi Agrokor po prevzemu moral odpustiti 3,5 odstotka zaposlenih v Konzumu in Mercatorju. To bi v primeru Skupine Mercator pomenilo okoli 800 izgubljenih delovnih mest. Lani so jih že odpustili skoraj 350.

Okoli 15 milijonov evrov prihrankov naj bi prinesli tudi zaprtje nekaterih skladišč v Sloveniji in na Hrvaškem ter oddaja transportnih storitev zunanjim izvajalcem. Še dodatnih 10 milijonov evrov pa naj bi prinesla ukinitev imena Mercator oziroma Konzum.